Ramona LOZNIANU
Ramona LOZNIANU
6056 vizualizări 6 feb 2015

Fostul ministru al Justiţiei a explicat în această seară la Gândul LIVE că România este una dintre puţinele ţări în care poţi cumpăra o cartelă pre-pay fără un act de identitate, ceea ce în opinia sa este nefiresc.      

“Nu e normal să poţi să cumperi cartelă preplătită fără să dai nicio dată despre tine, de la orice chioşc. Trebuie să le cumperi de la companii de telefonie şi să dai un act de identitate, pentru că altfel devenim paradisul infractorilor şi al teroriştilor, fiindcă toţi vor veni să cumpere cartele de la noi. Iar compania de telefonie trebuie să fie obligată să păstreze confidenţialitatea datelor personale, care să poată fi date la cerere dacă sunt anchetaţi, cu autorizaţie de la judecător. Asta e soluţia”, a declarat Monica Macovei.

Ceea ce trebuie să fie însă clar în lege este, în opinia sa, necesitatea unei autorizaţii de la judecător pentru conţinutul corespondenţei electronice. „Conţinutul mailului trebuie să fie citit numai cu autorizaţie de la judecător. La fel şi listingul, cu cine am vorbit. În multe ţări, asta se face cu autorizaţie de la procuror pe infracţiunile de terorism. Nu există terorism într-o singură ţară, se lucrează peste frontiere. Trebuie să ai legislaţie cât de cât la fel cu cea a celorlalte ţări ca să poţi să coordonezi şi să colaborezi. Dacă un terorist traversează într-o zi cinci ţări, vrei să ştii cu cine a vorbit în fiecare stat, cu cine a luat legătura. Poate ar trebui să ne gândim la infracţiunea de terorism”, a explicat europarlamentarul.

Rescrierea legii securităţii cibernetice, temă asumată în această săptămână şi de preşedintele Klaus Iohannis, ar trebui să fie, susţine Macovei, prioritară, în condiţiile discuţiilor de la Riga. “Am fost la Riga săptămâna trecută, unde a fost Consiliul informal al miniştrilor de Interne şi Justiţie. Şi m-am dus şi la sesiunea de contra-terorism a miniştrilor de Interne. S-a discutat că serviciile acestor ţări care răspund şi asigură siguranţa naţională au contracte cu providerii de internet, de telefonie mobilă.  Li se transmit şi anumite date de către companiile aeriene, de exemplu ce mânâncă pasagerii. Adoptăm săptămâna viitoare la Strasbourg o rezoluţie împotriva terorismului. Se cere reintroducerea retenţiei datelor, reluarea procedurii pe datele pasagerilor, precum şi revizuirea deciziei de bază contr-terorismului care datează din 2005. Cerem o altă directivă”, a arătat europarlamentarul.

În opinia sa, vidul legislativ din România ar motiva inclusive adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe această temă. „Se pot urma deciziile Curţii Constituţionale rapid, modificând aceste legi Big Brother, inclusiv prin ordonanţă de urgenţă”, crede Macovei.

Citește și: