Raluca Pancu
194 vizualizări 6 sep 2017

Viceprim-ministrul, Marcel Ciolacu, preia conducerea interimară a Ministerului Apărării, după ce Klaus Iohannis a semnat decretul de numire, în urma revocării lui Adrian Ţuţuianu, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Ministrul demisionar al Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, a anunţat, marţi, că şi-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose, din cauza comunicatului publicat pe site-ul ministerului, potrivit căruia angajaţii MApN nu ar fi urmat să îşi primească integral veniturile la data de 15 septembrie. Tudose a acceptat demisia lui Ţuţuianu, desemnându-l pe vicepremierul Marcel Ciolacu în postul de ministru interimar al Apărării, până când va fi găsit un înlocuitor pentru Adrian Ţuţuianu.

Marcel Ciolacu şi-a început şi dezvoltat cariera politică în grupul PSD de la Buzău, fiind numit viceprim-ministru, fără portofoliu în Guvernul Tudose, după ce a obţinut al doilea mandat de deputat. Înainte să fie ales în Parlament, Ciolacu a fost viceprimar al Buzăului, între 2008 şi 2012, sub mandatul primarului Constantin Boşcodeală.

A fost pe rând, începând cu 2002, consilier local şi prefect interimar la Buzău. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit pe deputatul Marcel Ciolacu în funcţia de consilier onorific, pe probleme de regionalizare şi administraţie publică, iar în 2014 Ciolacu a devenit secretar al Camerei Deputaţilor. Din 2017, este liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor.

Între 2007 şi 2008, Ciolacu a condus la Buzău compania primăriei, Urbis Serv. În 2009, Curtea de Conturi Buzău constata că firma municipalităţii Buzău, Urbis Serv, condusă de Marcel Ciolacu între 2007 şi 2008, a încheiat ilegal un contract cu o firmă deţinută de un coleg de partid – fostul consilier judeţean PSD Dumitru Dobrică, acuzat de ANI de conflict de interese – prin care municipalitatea buzoiană a fost păgubită cu aproximativ 1,3 milioane de euro. Firmele lui Dobrică, la care era acţionar, administrator sau figura doar ca angajat, au fost abonate la contracte cu autorităţile buzoiene conduse de colegii săi de partid, doar în perioada 2010-2013 ele obţinând peste 16 milioane de euro din contracte publice. Dobrică a fost acuzat de ANI de conflict de interese, el fiind cercetat penal pentru acest lucru şi pierzând şi procesul cu ANI, pe parte administrativă, în primă instanţă.

În tinereţe, în urmă cu aproximativ 20 de ani, Ciolacu apărea în fotografii, la vânătoare alături de Omar Hayssam, condamnat pentru terorism după ce a pus la cale răpirea a trei jurnalişti. Despre pozele în care apare alături de Omar Hayssam şi mistreţii doborâţi la o vânătoare din Munţii Buzăului, „în urmă cu 15-20 de ani”, deputatul Marcel Ciolacu spune că sunt reale, însă că au fost „tăiate”.

Citește și: