Cristina ANDREI
586 vizualizări 22 sep 2017
„Baronii manualelor, care, aşa cum am spus, în zona aceasta a auxiliarelor au anual - se vehiculează - undeva peste 100 de milioane de euro. Nu ştiu câţi dintre aceşti bani sunt fiscalizaţi şi în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri către negru”, a spus ministrul Liviu Pop într-o emisiune la Antena 3. 
 
Acesta acuză editurile că fac fraudă pe spatele copiilor şi susţine că elevii suferă din cauza acestor „baroni", mai ales că la bugetul de stat nu sunt suficienţi bani pentru a asigura gratuitatea educaţiei. 
 
„Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari şi au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei ţări şi noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educaţiei - şi nu numai, şi a sănătăţii, eu vorbesc acum de educaţie. Este o miză financiară şi eu cred, intuiesc că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt şi din zona aceasta.
 
Nu am cum să dovedesc, intuiesc şi voi face public la momentul respectiv şi toate editurile care au fost notificate şi toate editurile care niciodată nu au participat la licitaţie de manuale - mare atenţie -, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare”, a mai spus ministrul Educaţiei. 
 
Pop susţine că Ministerul Educaţiei a dat aviz în ultimii 3-4 ani pentru doar 10% din auxiliarele folosite la clasă, iar manualele de sport, dar şi alte cărţi elementare pentru clasele a IIa, a IIIa şi a IVa au o „calitate foarte slabă": „Din păcate, doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite în sistemul de învăţământ în ultimii trei sau patru ani au avut aviz de la MEN, celelalte nu aveau niciun fel de aviz. Pentru copiii de clasa a IV-a de anul trecut a fost aprobat nu ştim cum, că avem anchetă internă, doar un auxiliar pentru limba engleză", a spus mai explicat ministrul. 
 
Despre controversatul manual de sport, Liviu Pop spune că nu a fost iniţiativa lui şi dă vina pe „greaua moştenire": „(...) Nu am putut să fac nimic ca ministru al Educaţiei să spun: 'domn'le, nu mai puneţi manualul de sport!' Era licitat deja eu când am venit, cred că erau făcute şi ofertele în perioada aceea în iunie. Este un drept pus în lege în 2011. (...) Nu am pus eu manualul de sport, eu l-am moştenit acest manual. Nu este un moft al ministrului Educaţiei. Este un moft în lege, daca îl putem numi un moft. Prin Legea manualului şcolar trebuie să clarificăm acest aspect. (...) Eu pot să spun că l-am citit şi da, sunt dezamăgit, dacă mă întrebaţi de calitatea manualului, şi nu numai la sport", a precizat Pop.
 
Ministrul Educaţiei  a declarat vineri că sintagma „mafia manualelor”, utilizată în presă, „se apropie de adevăr”, sistemul nefiind unul competitiv, ci unul bazat pe „complicitate, reţea de pile şi influenţă”.
 
„Din nefericire, comercializarea de manuale şi de alte materiale didactice a devenit o afacere profitabilă pentru unii, dar nu şi pentru copii şi părinţi. S-a ajuns la o supraîncărcare de cărţi, cărţulii şi caieţele, care nu au nicio justificare pedagogică, ci doar pe aceea a profitului gras. Presa a scris despre o mafie a manualelor şi, din păcate, această sintagmă se apropie de adevăr. Edituri şi persoane au beneficiat şi beneficiază în continuare de poziţia de putere pe care o ocupă în sistemul de educaţie pentru a acumula profituri. Este imoral şi este ilegal”, a declarat ministrul Educaţiei Liviu Pop.
 
Acesta a afirmat că, în acest domeniu, nu există competitivitate, fiind vorba, de fapt, de o „reţea de pile şi influenţă”.
 
„Nu avem competiţie, avem oligopoli, complicitate, reţea de pile şi infuenţă. Ca să distrugi răul, trebuie să-l tai din rădăcină. Această mafie nu poate fi distrusă decât prin asumarea publicării manualelor”, a mai spus Pop.
 
La începutul săptămânii, bucureştenii au protestat faţă de ministrul Educaţiei ei aducând câte o carte în Piaţa Victoriei şi îndemnându-l pe acesta să-şi dea demisia.
 
Printre cărţile donate ministrului Liviu Marian Pop, se numără „Aventurile baronului Munnchausen”, „Matematică, exerciţii şi probleme pentru clasele V-VIII”, dar şi manuale de gramatică.
 
„Am adus cărţi pentru bibliotecile şcolare, care nu au cărţi. Domnului ministru îi transmit să se uite în cărţile de gramatică”, a spus o femeie, după ce a adus în Piaţa Victoriei câteva cărţi de gramatică.
 
Protestatarii au scris şi mesaje pe cărţi.
 
„Dragă cititorule, această carte a fost donată pentru «Biblioteca lui Pop», dedicată lui Pop Liviu Marian, ajuns printr-o eroare ministru al Educaţiei. Îţi dorim lectură plăcută şi cu folos”, este unul dintre mesaje.
 
Evenimentul „Hai să îi ducem o carte lui Pop şi să îi cerem demisia!”, care urmează să se desfăşoare pe parcursul întregii zile, a fost promovat pe Facebook. Iniţiatorii au susţinut că ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, a bulversat întregul sistem de învăţământ românesc.
 
„Milioane de copii şi de părinţi au privit, în ultimele săptămâni, cum deciziile halucinante ale lui Pop duc şcoala românească spre haos complet. Cea mai recentă măsură care a dat peste cap Educaţia din România a fost ordinul de ministru privind interzicerea materialelor auxiliare, care a provocat situaţii aberante: părinţii s-au plâns că elevii sunt percheziţionaţi în ghiozdane, profesorii că nu mai au cum să predea la clase, Gazeta Matematică a fost considerată interzisă în şcoli iar soarta examenelor din acest an şcolar a devenit incertă. Din ”palmaresul” ministrului Pop mai amintim: Manualul Unic la clasa a cincea, Manualul de Sport, convingerea că, deşi în România Educaţia e gratuită, asta înseamnă doar că elevii nu plătesc, nu şi părinţii lor”, susţineau organizatorii.
 
El îi îndemnau pe bucureşteni să protesteze printr-un gest simbolic: dăruindu-i, fiecare, câte o carte.
 
„Orice carte, pentru că nu dorim să trăim într-o ţară în care un material didactic sau o operă literară să poată interzise. Dacă doriţi, puteţi scrie şi o dedicaţie pentru domnul Pop, poate va reuşi să înţeleagă mai bine mesajul. Şi să înţeleagă că haosul pe care l-a provocat este prea mare şi e timpul să îşi dea demisia. Puteţi veni oricând între 9AM şi miezul-nopţii, pentru că ştim că viaţa de părinte este foarte complicată şi programul este mereu, contra-cronometru”, au mai menţionat organizatorii.
 
O femeie a venit în Piaţa Victoriei şi a lăsat acolo o pungă cu cărţi, menţionând că le-a adus pentru bibliotecile şcolare în care nu există romane şi manuale. De asemenea, ea i-a transmis ministrului Educaţiei „să se uite în cărţile de gramatică”. 
 
Controversele referitoare la manualele pentru elevi s-au accentuat odată cu anunţarea apariţiei unei cărţi obligatorii de sport, pe care, spunea ministrul Pop, aceştia nu vor trebui, însă, s-o şi citească. 
 
„Dacă avem manual de muzică, de ce nu am avea şi la sport?”. Acesta este răspunsul uluitor, dat astăzi de ministrul Educaţiei, Liviu Pop. Din toamnă, pentru prima dată în istoria şcolii noastre, elevii de clasa a V-a chiar vor avea manual de sport. Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi spun ideea este absurdă, şi se risipesc bani publici.
 
Ministerul Educaţiei a decis că ar fi oportun că începând din noul an şcolar, elevii să aibă la ora de sport şi un manual, pe lângă echipament. Aşa se face că 3 edituri au câştigat deja licitaţia, iar statul o să plătească pentru aceste cărţi inedite.
 
„Orice disciplină care apare în programa pentru clasa a V-a poate să aibă manual şcolar”, spune ministrul Liviu Pop. „La muzică nu avem manual şcolar? Care este diferenţa între muzică şi sport?".
 
„Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică. În 7 august finalizăm licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii", a scris Liviu Pop, joi seara, pe pagina sa de Facebook.
 
În timp ce ministrului i se pare firesc, editorii s-au declarat surprinşi. Cristian Gresanu, Preşedintele Uniunii Editorilor, a declarat pentru Ştirile Pro TV: „Sincer, personal m-am mirat de faptul că cei care au alcătuit practic programa şi s-au ocupat de procedura această de licitaţie au considerat necesare aceste manuale".
 
Conţinutul manualelor nu a fost făcut public deocamdată însă directorul uneia dintre editurile câştigătoare ne prezintă câteva capitole. „Capitolul 1: organizarea activităţilor motrice, capitolul 2: dezvoltare fizică armonioasă".
 
Reprezentanţii asociaţiilor de părinţi susţin că abia acum au aflat ce se pregăteşte deşi au făcut parte din grupul de lucru care a stabilit procedura de achiziţie a manualelor pentru clasa a V-a.
 
„Suntem siguri că nu va avea o utilitate şi în cazul asta vorbim de o risipă de bani, vorbim despre sute de mii de euro. Se puteau duce foarte bine în echipament sportiv", spune Iulia Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.
 
Iar explicaţiile uluitoare ale ministrului educaţiei, Liviu Pop, continuă: „Nu va faceţi emoţii că elevii n-o să facă sport, că o să citească din carte. Exclus lucrul acesta”. „Important e să avem suficiente săli de sport în care copiii să meargă să-şi desfăşoare orele”, spune ministrul, care explică de ce e nevoie de manual: “la orice disciplină este nevoie de un manual. Manualul este un instrument care ajută în actul de predare între elev şi profesor".
 
 

 

Citește și: