no author
Cătălina Mănoiu
979 vizualizări 10 ian 2017

"Mâine, la ora 15:00 ne întâlnim cu preşedintele, premierul are întâlnire cu preşedintele. Voi fi şi eu acolo. Până mâine la ora 15:00, ne vom strădui să avem foarte bine conturate toate argumentele care să demonstreze că proiecţia noastră atât pe venituri, cât şi pe cheltuieli şi mai ales viziunea privind indicatorii macro-economici sunt corecte şi vom adopta o proiecţie bugetară sustenabilă, cu încadrarea în deficitul bugetar de 3%, fără doar şi poate", a declarat ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, întrebat dacă a pregătit deja un raport cu explicare măsurilor aşa cum preşedintele a cerut.

Viorel Ştefan a afirmat că va merge la Cotrocenu cu un concept privind proiecţia bugetară şi că legea bugetului ar putea ajunge în Parlament la sfârşitul lunii ianuarie.

"La Cotroceni mergem cu un concept în legătură cu proiecţia bugetară. Lucrăm intens la proiectul de buget şi va fi prezentat în Parlament sperăm (…) la sfârşitul acestei luni", a spus Ştefan.

Întrebat dacă îngrijorările preşedintelui sunt justificate, ministrul de Finanţe a spus că şi social-democraţii sunt îngrijoraţi şi asta determină un comportament responsabil în rândul acestora, afirmând că vor să propună un nou concept de construcţie bugetară.

"Şi noi suntem îngrijoraţi, pentru că îngrijorările ar putea să determine un comportament responsabil din partea tuturor. Suntem îngrijoraţi pentru că trebuie să avem nişte acţiuni ferme, să venim cu un nou concept de proiectare a bugetului – contrucţie bugetară pe proiecte şi programe. Nu vrem să mai upgradăm bugetul la rezultatul istoric şi vrem să scanăm toţi ordonatorii, să resetăm toată structura de cheltuieli pe toţi ordonatorii şi să arondăm fiecare unui program din portofoliul ordonatorului respectiv", a răspuns Ştefan, întrebat dacă îngrijorările preşedintelui legate de bugetul de stat sunt justificate.

Potrivit ministrului de Finanţe, comisiile de specialitate şi Curtea de Conturi vor verifica legalitatea şi oportunitatea celor două rectificări bugetare făcute de Guvernul Cioloş.

"Faţă de proiecţia iniţială upgradată prin cele două rectificări bugetare, cea din august şi cea din noiembrie, pe execuţie se constată nerealizarea a 10 miliarde de lei la poziţia de venituri. Chestiunea este foarte serioasă, dar pe de altă parte îmbracă un caracter tehnic, de aceea cred că examinarea în cadrul comisiilor de specialitate, odată cu pronunţarea asupra celor două ordonanţe de rectificare bugetară din cursul anului 2016, în condiţiile de comisiile de specialitate pot beneficia şi de asistenţa Curţii de Conturi, este necesar un audit al Curţii de Conturi pentru a verifica condiţiile de legaliate şi de oportunitate în care s-au făcut aceste rectificări", a declarat ministrul de Finanţe.

Întrebat dacă rectificările bugetare făcute de Guvernul Cioloş au "iz penal”, Viorel Ştefan a afirmat că aşteaptă auditul Curţii de Conturi.

"Mai degrabă sunt tentat să spun că a fost un comportment politicianist. Atunci când ai o proiecţie evidentă care îţi arată o cădere de venituri să faci rectificări pe plus este greu de explicat altfel decât din interese politicianiste în perspectiva campaniei electorale", a mai spus ministrul de Finanţe.

În schimb, Viorel Ştefan a refuzat să folosească sintagma "gaură în buget".

"Nu am pronunţat cuvântul gaură, am spus că a fost o proiecţie nerealistă a veniturilor bugetare, o supraestimare a veniturilor bugetare din raţiuni politicianiste. De aici mai departe va veni Curtea de Conturi şi va identifica elementele de nelegalitate, de oportunitate, de comportament de bun gospodar", a subliniat Ştefan.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a invitat, miercuri, la Cotroceni pe premierul Sorin Grindeanu pentru a-i explica ce cuprinde bugetul pentru 2017. Şeful statului i-a cerut lui Grindeanu să vină însoţit de ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan. Iohannis a transmis că se declară „foarte îngrijorat" de măsurile pe care actualul Cabinet are sarcina să le implementeze şi că doreşte să afle „direct" de la premier, într-o „întâlnire clarificatoare", ce planuri are Executivul în ceea ce priveşte bugetul pe anul în curs.

Citește și: