6007 vizualizări 11 feb 2006
Trantit in fotoliu, ma uitam linistit la un horror, cand, dintr-o data, vad dintr-o data scris dintr-odata. "Hm! O data, merge", zic. La urma urmei, si astia de bat subtitrajul, tot un fel de oameni sunt. La ce sa se uite si ei mai repede: la butoane sau la scena aia in care el ii ia ei gatul cu coasa? Mai trec doua crime - aproape uitasem. Cand, zdrang! Exact cand ciborgii intrau cu topoarele in scoala de fete, vad un niciun. Filmul bun, nu zic, dar chiar asa, sa-ti ia mintile? Unde era corectura? Pai, daca la un horror fac asa, ce-ar iesi dac-ar raspunde de textele pictorialelor din Playboy? In fine, deja ma enervasem cand alienul ii sopteste politistului mutant: "Don`t move", adica "Nicio miscare". "Iar!", zbier io fluturand telecomanda. "Ce dracu` au facut? Le-au dat calculatoare fara space?".

Asta a fost cu horrorul, dar ce m-a speriat Harap Alb! Imi pun ochelarii pe nas, deschid cartea. "Ba, io-ti citesc, da` sa nu ma toci la cap cu intrebarile, ca te las nepovestit", ii zic lu` ala micu`. Si incep: Cica "A fost odata... Aaa, stii ceva, fiule?

Mai bine ti-o spun din memorie, ca nu sunt nici treij` de ani de cand am citit-o ultima data. Fii atent:  A fost la un moment dat...". "Cand?", intreaba asta mic. "Pai, demult", zic. "Un milion de ani?", ma incolteste. "Mdea, cam atunci", zic cu juma` de gura.

Deci e de groaza. In asa hal au umblat astia la Ortoepic si de Punctuatie, de ti-e frica sa si citesti, darmite sa pui mana sa scrii. C-au bagat a accesa, agreement, euroatlantic, e de inteles, ca doar n-o sa ne integram fara dictionare pe noi. Pe aviar l-a pus oratania aia de-a aterizat racita, asta toamna, la Ceamurlia. Adidas (pantof) a fost la cererea publicului, care de multa vreme isi tot trage adidasi Puma. Boschetar te si miri ca nu era pana acum. Link, hacker, background au venit on-line si-au fost bine primite, ca doar n-o sa ajungem sa ne varam prin computere soareci optici. Si bip e firesc, desi e o nedreptate clara facuta SMS-ului, care nu figureaza.

Ca si pe click si click dreapta, normal. Verbul a dili o sa le foloseasca in special elevilor si profesorilor de limba gramatica, pentru ca, in scoli, inca nu s-au popularizat chiar toate fanteziile Academiei Romane. Teoretic, noua Biblie de romana produce efecte pe loc. Adica scrii la teza nici unul in loc de niciunul - "2 si la revedere, magarule". Sta elevul cu creionu` in gura si se gandeste: "Mi-au o fi ramas ca`nainte?".
Bun ar fi un hotline, un "8989ortoepic" ceva, sa scoata celularul din ghiozdan si sa intrebe. Ca poate se scrie ca pisica.

Citește și: