Versiunea Beta

Noul statut al cadrelor militare, adoptat de Senat. Modificările făcute

de Sorina Ionaşc

Senatul a adoptat marţi noul statut al cadrelor militare, după ce textul a fost trimis pentru reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Noul text de lege, care se aplică exclusiv Ministerului Apărării Naţionale şi structurilor Ministerului de interne, a fost adoptat cu 103 voturi „pentru”, 28 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Conform statutului, cadrele militare îşi pot continua activitatea şi după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea instituţiei din care fac parte.

Cu toate acestea, prelungirea activităţii până la 60 de ani trebuie să fie aprobată de comisiile de selecţie din instituţiile militare, urmând ca ulterior ministrul să ia în considerare raportul comisiilor respective.

Actul normativ mai prevede că militarii din cadrul MApN şi MAI se vor pensiona în funcţie de grade. Astfel, generalii cu o stea - la 56 de ani, cei cu două stele - la 57 de ani, cei cu trei stele - la 58, iar cei cu patru stele - la 59 de ani. Potrivit raportului adoptat, serviciile speciale nu intră sub incidenţa noului statut al cadrelor militare, ci vor funcţiona în baza legii 80.

În timpul dezbaterilor referitoare la raportul Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu s-a contrat cu senatorul PPDD Tudor Barbu.

„Nu este în regulă ca un militar să fie la pixul unui singur om numit politic. Sunt militari cu experienţă de 30 de ani şi devin astfel la îndemâna unui proaspăt numit”, a declarat Barbu, la pupitrul Senatului.

În replică, preşedintele Comisiei de apărare a explicat că ministrul în funcţie nu va lua o astfel de decizie de unul singur.

„Pentru a risipi orice dubiu: nu trebuie înţeles că ministrul Apărării ia deciziile de unul singur, ci are în spate comisiile de specialitate. Dacă ar fi să punem degetul pe instituţii politizate, vă arăt eu acum, în plen sau unde vreţi. Sunt cazuri în care sunt persoane numite în funcţii înalte, care nu cunosc decât limba română, şi asta cu rezerve, asta nu mai este o problemă?”, i-a răspuns Dobriţoiu.

Mai mult, procedural, asupra raportului de reexaminare nu trebuiau făcute alte modificări decât cele semnalate de şeful statului, însă Comisia de apărare a adoptat şi un amendament, care statua că textul de lege se referă exclusiv la instituţiile MApN şi MAI. Din acest motiv, liderul senatorilor PDL a semnalat că procedura nu este cea corectă.

„Este neconstituţională procedura. Nu trebuia să se modifice alte articole sau să se adopte alte amendamente decât cele vizate în cererea de reexaminare”, a precizat Rădulescu.

Sorina Ionaşc este redactor al ziarului Gândul

 


 

 

8 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 doc 9.04.2013 16:10

inafara de a trage in popor spunetimi si mie ce au facut astia ca nu stiu sincer fratilor ,pentru ce primesc astia banii

 
#2 eu 9.04.2013 16:23

Exista o formula dupa care se stabileste pensia militarilor ?Cred ca este o nebuloasa in stabilirea acesteia .Spune legea si despre conditiile deosebite de munca in cadrul M.A.I .?Politistii sunt militari , personal civil cu statut special ?

 
#3 majuru 9.04.2013 18:00

@doc
ce sa mai faca ? tin de sase cand fura americanii si ovreii petrol si alte minerale din tarile musulmane.

 
#4 un cetatean suparat 9.04.2013 18:48

Mda...m-am lamurit...mai multe drepturi pt generali...
As vrea sa vad care institutie zice nu unui bastan de general,care o sa fie mai mult ca sigur in comisia de validare.
Am facit armata ,tiu ca sunt multi oameni cu pregatire,dar trandaveala ca in aceasta institutie ,nu exista pe nicaieri.Asa ca dupa o viata de plimbat cascheta,generalii,pot sa-si prelungeasca ,,vacanta''.A...si sa ne intelegem,nu pe salariul mediu pe economie''

 
#5 ceapa 9.04.2013 19:42

sa le o traga peste bot unor prosTi ca tine care se mai numesc si FRAIERI

 
#6 gyol 9.04.2013 19:51

Ce a facut acel militar pina la 56 de ani sa se poata pensiona ? intreb si eu .

 
#7 gyol 10.04.2013 00:53

SORINA bagateas menta in pupic mi-ai modificat comentariul, pentru care motiv ?intreb si eu.

 
#8 Mihai 10.04.2013 18:47

,,ce a facut acel militar,,...A stat si sta treaz cand tu dormi,sa-ti fie tie bine,sa ai tu mintea odihnita si sa dai comenturi in nestiinta!!! Eu,ca militar,ma intreb de ce politicul din Romania nu spune ceva de genul,,de maine marim salariile,caporalilor,sergentilor,adjutantilor,,...etc..pe scurt ,,talpii armatei,, (subofiteri) Ei duc in spate greul si altii primesc onorul...Imi este rusine ca fac parte din aceasta ,,sleata,, dar m-am bagat si nu mai pot face nimic,sunt prea batran sa plec in legiunea Franceza. Intr-o zi am sa iau armamentul din dotare si am sa fac cativa ,,generali,, post-mortem...si altii... Traiasca garda!!!

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel