Sorina Ionaşc
Sorina Ionaşc
2645 vizualizări 9 apr 2013

Senatul a adoptat marţi noul statut al cadrelor militare, după ce textul a fost trimis pentru reexaminare de preşedintele Traian Băsescu. Noul text de lege, care se aplică exclusiv Ministerului Apărării Naţionale şi structurilor Ministerului de interne, a fost adoptat cu 103 voturi „pentru”, 28 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Conform statutului, cadrele militare îşi pot continua activitatea şi după împlinirea vârstei de pensionare, până la 60 de ani, cu aprobarea instituţiei din care fac parte.

Cu toate acestea, prelungirea activităţii până la 60 de ani trebuie să fie aprobată de comisiile de selecţie din instituţiile militare, urmând ca ulterior ministrul să ia în considerare raportul comisiilor respective.

Actul normativ mai prevede că militarii din cadrul MApN şi MAI se vor pensiona în funcţie de grade. Astfel, generalii cu o stea - la 56 de ani, cei cu două stele - la 57 de ani, cei cu trei stele - la 58, iar cei cu patru stele - la 59 de ani. Potrivit raportului adoptat, serviciile speciale nu intră sub incidenţa noului statut al cadrelor militare, ci vor funcţiona în baza legii 80.

În timpul dezbaterilor referitoare la raportul Comisiei de apărare, Corneliu Dobriţoiu s-a contrat cu senatorul PPDD Tudor Barbu.

„Nu este în regulă ca un militar să fie la pixul unui singur om numit politic. Sunt militari cu experienţă de 30 de ani şi devin astfel la îndemâna unui proaspăt numit”, a declarat Barbu, la pupitrul Senatului.

În replică, preşedintele Comisiei de apărare a explicat că ministrul în funcţie nu va lua o astfel de decizie de unul singur.

„Pentru a risipi orice dubiu: nu trebuie înţeles că ministrul Apărării ia deciziile de unul singur, ci are în spate comisiile de specialitate. Dacă ar fi să punem degetul pe instituţii politizate, vă arăt eu acum, în plen sau unde vreţi. Sunt cazuri în care sunt persoane numite în funcţii înalte, care nu cunosc decât limba română, şi asta cu rezerve, asta nu mai este o problemă?”, i-a răspuns Dobriţoiu.

Mai mult, procedural, asupra raportului de reexaminare nu trebuiau făcute alte modificări decât cele semnalate de şeful statului, însă Comisia de apărare a adoptat şi un amendament, care statua că textul de lege se referă exclusiv la instituţiile MApN şi MAI. Din acest motiv, liderul senatorilor PDL a semnalat că procedura nu este cea corectă.

„Este neconstituţională procedura. Nu trebuia să se modifice alte articole sau să se adopte alte amendamente decât cele vizate în cererea de reexaminare”, a precizat Rădulescu.

Citește și: