54 vizualizări 25 ian 2010

Partidul Democrat Liberal ar putea rămâne fără trandafirul din sigla care l-a consacrat, simbolul fiind considerat prea "socialist" şi, prin urmare, contradictoriu cu familia populară din care formaţiunea face parte. Europarlamentarul Cristian Preda este primul care a venit cu o variantă de înlocuire a siglei, explicând, pentru Gândul, care sunt motivele pentru care mărul ar fi cea mai potrivită soluţie: "Nu văd nici o problemă cu denumirea partidului, e bine să rămână si termenul de democrat, şi cel de liberal, nu este nici o problemă în privinţa culorii, e foarte bine că este portocalie, însă sigla creează într-adevăr nişte discuţii, trandafirul fiind un simbol socialist. Voi propune partidului, ca siglă, un măr, pentru că e un semn de sănătate, de deschidere, de simpatie şi e un fruct pentru toată lumea. Oricine poate să mănânce un măr".

Un nou sistem de promovare

Fostul consilier prezidenţial a propus, ieri, conducerii PD-L şi un model de promovare în cadrul partidului care să elimine cumulul de funcţii: "În PD-L trebuie să vină mai mulţi oameni care să fie luaţi în seamă. Trebuie ameliorată relaţia dintre aleşii locali şi palierul guvernamental şi credem că e nevoie de o clarificare doctrinară. E nevoie de oameni calificaţi pentru anumite domenii şi nu oricine e calificat să fie şi consilier local, şi consilier judeţean, şi ministru, şi deputat european".

Iniţiativa lui Preda este susţinută de către Monica Macovei, care le-a cerut, de asemenea, şefilor din PD-L, un nou sistem de atragere a resursei umane: "Trebuie oameni cu expertiză în toate domeniile, cum se promoveză, cum se numesc în funcţiile publice, cum se numesc în funcţiile guvernamentale, adică pe criterii profesionale şi nu pe bază de telefoane. PD-L-ul cred că e fericit că ne are e noi care venim din afara partidului şi facem aceste propuneri şi avem o atitudine proaspătă şi vrem să aducem alţii ca noi".

Blaga: "De ce să nu rămânem Partidul Popular?"

Ideile celor doi europarlamentari nu i-au încântat, însă, prea mult pe şefii democrat-liberali, Elena Udrea transmiţându-le voalat, că, în ciuda faptului că nu şi-a format încă o opinie despre reformarea partidului, "schimbarea trebuie să se facă cu grijă": "Eu ţin foarte mult la partid şi asta e diferenţa dintre cei care vor schimbări în partid şi să le facă din tot sufletul şi alţii care vor schimbări din afara partidului şi mai mult ca o punere în practică a teoriilor despre partide politice".

Nimeni din conducerea partidului nu a vrut să-şi exprime oficial opinia despre orientarea şi forma pe care PD-L ar putea să o ia în viitorul apropiat. Cu toate acestea, secretarul general, Vasile Blaga, a precizat că schimbarea trebuie făcută într-un timp cât mai scurt cu putinţă: "Cred că este şi momentul să reuşim în cei doi ani de la alegeri să o impunem. Deci, deciziile trebuie luate acum. Orice putem discuta. De ce să nu rămânem Partidul Popular? Care ar fi problema?". Primele concluzii oficiale vor fi trasate la reuninunea pe care PD-L o va avea la sfârşitul săptămânii, în Poiana Braşov.

INFO: Preda promite bloguri la tot partidul

Acuzat că face politică doar prin intermediul paginilor electronice şi îndemnat de conducerea PD-L "să se dea jos de pe blog", Cristian Preda le-a spus colegilor, în biroul permanent al partidului, că la nevoie, le va face el însuşi site-uri celor care se îndoiesc de utilitatea postării pe internet: "Membrii PD-L sunt pe cale să înţeleagă cât de importante sunt blogurile şi în România, şi în alte părţi. Blogurile sunt o parte a realităţii politice şi le-am promis celor care nu au încă să le facem noi".

Citește și: