29 vizualizări 30 nov 2010

Ultimele socoteli şi împărţeli pe bugetul anului viitor. Marţi, miniştri ai Cabinetului Boc, dar şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, parlamentari şi lideri locali ai formaţiunii democrat-liberale s-au strâns la Guvern pentru a-şi negocia votul de aprobare a bugetului ce va fi propus de Executiv pentru 2011.
Întâlnirea la ceas de seară şi de taină a pedeliştilor era de ceva timp programată.
gândul scria încă de luni, citând surse din PDL, că şeful Executivului le-a garantat parlamentarilor puterii că vor primi 2,5-3 miliarde de lei vechi pentru colegiile lor, sub forma amendamentelor acceptate la proiectul bugetului. Practica la care apelează Emil Boc nu este una nouă, ci patentată încă de la bugetul de stat pe 2009, când fiecare parlamentar (şi chiar unii pesedişti şi liberali) a primit, pentru colegiul său, tot aproximativ 70.000 de euro.

Circuitul banilor prin sistem

Fondurile pe care au discutat pedeliştii vor veni de la Guvern sub forma unor finanţări pentru proiecte locale - de la reparaţii de şcoli, biserici la modernizarea unor drumuri locale sau judeţene. Boc va proceda la fel ca şi în 2009 şi va ascunde această sumă - aproximativ 18 milioane de euro - tot într-un fond de rezervă aflat la dispoziţia premierului.
De altfel, prim-ministrul a început de duminică seara consultările cu organizaţiile. Fiecare şef de filială şi parlamentarii care ţin de organizaţie au primit şansa să vină în faţa premierului şi să ceară bani "pentru proiecte". Banii vor merge la parlamentarii PDL, UDMR şi cei ai minorităţilor, dar premierul este dispus să ofere suma respectivă şi senatorilor şi deputaţilor Opoziţiei, cu condiţia să îşi dea votul la buget.

Turbulenţe în partid şi în Coaliţie

Asigurarea unui vot cât mai lin şi mai rapid a bugetului de stat pe 2011 pare o soluţie politică tot mai necesară pentru Emil Boc, în condiţiile în care apele sunt destul de tulburi atât în sânul propriei formaţiuni, dar şi în rândul partenerilor din Coaliţia de guvernământ.Totul a pornit, luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional, când liderul PDL a fost asaltat de colegii de partid, nemulţumiţi în special de propunerea ministrului Muncii de reducere a concediului maternal. La toate criticile, Boc a ridicat din umeri, cu o replică pe care repetat-o la fiecare reproş: "Nu sunt bani". Pe aceeaşi tematică şi respingând vehement tăierea perioadei de concediu maternal sunt şi cei din UDMR, dar şi cei de la UNPR.
Prin urmare, Boc trebuie să calmeze cât mai repede spiritele, mai ales că mai are timp doar până la sfârşitul săptămânii să ajusteze bugetul în funcţie de dorinţele parlamentarilor PDL. Lunea viitoare, Guvernul se va reuni să-l adopte, urmând ca marţi să fie depus la Parlament şi aprobat până pe 21 decembrie.

GUVERNUL CUMPĂRĂ CU 70.000 DE EURO FIECARE VOT AL PARLAMENTARILOR PUTERII ca să-şi treacă bugetul. De ce s-au supărat femeile din PDL pe Emil Boc

Citește și: