217 vizualizări 18 mai 2017

Pe 9 mai, Camera Deputaţilor a adoptat hotărârea de modificare a regulamentului, fiind abrogat articolul 74, care prevedea că "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată" şi că "o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judiciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei, situaţie în care Biroul permanent al Camerei Deputaţilor anunţă organele de urmărire penală că pot avea acces la toate documentele referitoare la cazul în speţă, aflate în arhiva Camerei Deputaţilor".

În opinia PNL, decizia de abrogare a articolului respectiv încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, prevăzut de Constituţia României, acesta fiind motivul pentru care liberalii au sesizat Curtea Constituţională.

"Suntem în situaţia în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influenţată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, că activitatea puterii legislative poate influenţa, în orice moment, activitatea puterii judecătoreşti. Textul abrogat constituia o garanţie legală a respectării principiului separaţiei puterilor în stat, în aplicarea dispoziţiilor art. 1, alin. (4) din Constituţia României. Per a contrario, abrogarea art. 74 din Regulamentul Camerei Deputaţilor înlătură garanţia legală invocată mai sus şi generează premisa încălcării principiului separaţiei puterilor în stat", se menţionează în sesizarea înaintată Curţii Constituţionale.

Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au adoptat pe 10 mai un raport privind constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009. Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a stabilit să-i invite la audieri, săptămâna viitoare, pe Dan Andronic, Ana-Maria Pătru (AEP), Mircea Geoană, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga şi Marcel Opriş.

Forul a fost constituit ca urmare a unui articol publicat de Dan Andronic, în care jurnalistul susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Anterior formării comisiei, Parchetul General a deschis un dosar penal în care se investighează posibile fapte de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale.

Citește și: