841 vizualizări 7 sep 2017

”Eu am citit mesajul Ungariei într-o altă cheie. Mesajul este venit de la un secretar de stat. Fără a minimaliza funcţia, dar un mesaj aşa de importanreferitoare la poziţia unui stat faţă de alt stat vecin şi aliant în Uniunea Europeană şi în NATO nu vine de la un secretar de stat. Aia a fost o chestie care eu cred că mai degrabă a fost o neînţelegere şi o exacerbare. Nu consider foarte fericită poziţia Ministerului de Externe român, care s-a materializat tot printr-un secretar de stat. O exacerbare a situaţiei care nu duce la nimic bun”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24.

El a mai spus că în România există unităţi de învăţământ dedicate altor etnii, cetăţenilor români de altă naţionalitate sau din alte culte.

Întrebat ce are de reproşat Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Tudose a spus că, după opinia sa, a răspuns prea repede si prea dur la un comunicat al Ministerului de Externe ungar.

”Înţeleg că domniile lor reprezintă esenţa diplomaţiei. A fost o reacţie mai de ministerul sporturilor, mai ca la box aşa - dai tu, dau şi eu. Eu zic că se vor întâmpla lucruri bune, adică o calmare a relaţiilor inflamate artificial”, a mai spus premierul.

El a mai spus că nu crede că Ungaria va vota împotriva României cu privire la accesul ţării noastre în OECD.

Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a anunţat secretarul de stat al ministerului ungar de Externe, Levente Magyar.

"Guvernul a decis să suspende sprijinul pentru cererile de aderare a României la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, pe o perioadă nedeterminată, în ciuda faptului că a promis anterior că va face acest lucru. Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru a obţine calitatea de membru", a transmis Magyar, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Budapesta.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat la anunţul Ungariei şi a transmis că măsura este inadecvată şi contraproductivă.

"În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală", se arată într-un comunicat.

OCDE este o organizaţie internaţională care reuneşte 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democraţiei reprezentative şi a economiei de piaţă libere. România şi-a depus candidatura în urmă cu câţiva ani. Ungaria este membru OCDE din 1996. Organizaţia ajută guvernele în direcţia creşterii prosperităţii şi a luptei împotriva sărăciei prin creştere economică, stabilitate economică, comerţ şi investiţii, tehnologie, inovaţie, anteprenoriat şi cooperare în scopul dezvoltării.

Levente Magyar a mai declarat că MAE din Ungaria a transmis ambasadorului român consternarea Ungariei cu privire la faptul că autorităţile române, la o zi după vizita ministrului de Externe Peter Szijjarto la Bucureşti, au decis să suspende funcţionarea Liceului Romano-Catolic din Târgu-Mureş.

"Ungaria consideră acest lucru un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare, a copiilor, a familiilor ungare şi a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea românilor", a spus Magyar.

Potrivit secretarului de stat, decizia privind activităţile şcolare va pune sute de familii din Ungaria într-o poziţie imposibilă, cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar. Levente Magyar a cerut României să rezolve problema învăţământului maghiar din Târgu-Mureş în cel mai scurt timp posibil.

Diplomaţia de la Bucureşti a precizat că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungaria din perspectivă electorală.

"Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România, în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile", se mai arată în comunicat.

Citește și: