1942 vizualizări 2 sep 2017
PSD şi ALDE încep noua legislatură cu reuniuni politice în care se vor stabili paşii de urmat în viitoarea sesiune parlamentară. Membrii coaliţiei de guvernare se reunesc în weekend la Mamaia, sâmbătă fiind programate un Comitet Executiv Naţional al PSD şi o întrevedere similară a ALDE. Duminică, la CEx al PSD vor fi chemaţi şi miniştrii Cabinetului Tudose, care vor prezenta propunerile de legi pe care vor să le trimită în Parlament.
„Sunt probleme în primul rând de comunicare între Guvern şi partide, între partide şi Guvern, şi în cadrul grupurilor parlamentare şi între membrii comisiilor de specialitate din Parlament. Am convenit azi să avem un sistem integrat şi compact de comunicare PSD-ALDE-Guvern -Parlament în aşa fel încât măsurile legislative, guvernamentale care se iau să poată să fie comunicate în timp real sau poate dinainte, de la stadiul de intenţie, ca să putem comunica în mod coerent”, a spus Dragnea.

El a dat asigurări că, pe fond, nu există tensiuni în coaliţie.

„Relaţie dintre mine şi domnul Tăriceanu este foarte solidă, sinceră, puternică, pe aceasta relaţie se bazează şi relaţiile din coaliţie şi susţinerea majorităţii parlamentare”, a spus Dragnea.

Şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a negat existenţa unor tensiuni în coaliţie.

„Nu există niciun fel de tensiune. Avem o relaţie bună, de încredere, pe care şi unul şi altul o apreciem, pe care ne bazăm pentru că avem decizii politice grele de luat”, a spus Tăriceanu.

Dragnea: S-ar putea ca nemulţumirile ALDE să fie reale

Solicitat să comenteze nemulţumirile publice exprimate de Norica Nicolai şi Teodor Meleşcanu, referitoare la relaţia din Guvern, unde secretarii de stat ALDE nu ar fi lăsaţi să „iasă în faţă”, Dragnea a răspuns: „S-ar putea să fie posibil. O să discut acum cu ei”.

„S-ar putea ca nemulţumirile lor să fie reale. Discutăm în week-end, şi la noi (la PSD, n.r.) despre îmbunătăţirea comunicării între Parlament, partide, Guvern, să fie mai mare coerenţă. În ceea ce priveşte rolul secretarilor de stat, trebuie o abordare corectă din partea miniştrilor - şi miniştrii ALDE faţă de secretarii de stat PSD, şi miniştri PSD faţă de secretarii de stat ALDE”, a adăugat Dragnea.

El a menţionat că, dacă există astfel de cazuri concrete, acestea vor fi analizate şi „reglate”.

Întrebat despre o altă nemulţumire a ALDE, legată de nerespectarea algoritmului de împărţire a funcţiilor în administraţia locală şi deconcentrate, Dragnea a răspuns: „Nu ştiu, să discutăm concret”.

La CEx PSD de sâmbătă ordinea de zi se referă la priorităţile legislative ale noii sesiuni parlamentare, nominalizarea şi aprobarea departamentelor Consiliului Naţional şi desemnarea conducerii Departamentului National al Resursei Umane şi a Direcţiei de Gestiune a carierei politice din cadrul acestuia. După amiază, vor fi convocaţi în şedinţă şi parlamentarii PSD, în cadrul grupurilor parlamentare. Duminică este programată o nouă reuniune a CExN a PSD, la care vor fi chemaţi şi miniştrii. O reuniune similară va avea loc şi la ALDE, şedinţă la care va participa şi Liviu Dragnea. 

„Va fi o toamnă cu activitate bogată legislativă, cu legi importate dezbătute şi aprobate în Parlament – Legea parteneriatului public-privat, Legea prevenţiei, legea prin care se înfiinţează Fondul Severan de Dezvoltare şi Investiţii, legile justiţiei şi alte legi la care se lucrează în cadrul coaliţiei şi a Guvernului – Legea pensiilor, care este o lege extrem de importantă. Vom discuta în week-end şi alte priorităţi legislative”, anunţat, vineri, liderul PSD Liviu Dragnea, potrivit Mediafax. 

Acesta a vorbit şi despre un subiect destul de controversat, şi anume propunerea ALDE de înfiinţare a unui organism unic de supraveghere a comunicaţiilor, arătând că nu respinge această idee şi că nu consideră că este „o iniţiativă neimportantă”: „Vom discuta despre această propunere în week-end. Voi discuta cu colegii în partid. Nu am automat ceva împotrivă, dar o să vedem care sunt detaliile. Ideea nu mi se pare greşită”. 

Şi subiectul Pilonului II de pensii este pe agenda discuţiilor, la fel ca şi introducerea accizei şi alte măsuri fiscale propuse de Guvern: „În weekend Guvernul ne va prezenta punctul de vedere şi despre Pilonul II, şi despre acciză, şi despre alte măsuri guvernamentale adoptate sau pe care intenţionează să le adopte”, a explicat Dragnea.

Citește și: