330 vizualizări 26 sep 2017

Solicitarea va fi dezbătută şi votată în plenul Senatului, care ia decizia finală.

Procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit DNA, „Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant".

Procurorii spun că proba scrisă a fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceştia i-au dat directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă, „ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă". În aceeaşi zi, directoarea de cabinet le-a dat candidaţilor „agreaţi" subiectele şi rezolvarea lor.

Viorel Ilie: Nu mi se pare normal să inventezi fapte unui ministru

„M-am bucurat de o susţinere unanimă, ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult. Nu este o perioadă foarte bună pentru mine ca om. Ştiu situaţia neplăcută în care s-a ajuns atât pentru partid, cât şi pentru Guvern”, a declarat Viorel Ilie, după şedinţa conducerii ALDE în care partidul i-a reînnoit susţinerea politică pentru funcţia de ministru.
 
Viorel Ilie a spus că nu are o problemă să ajungă în faţa instanţei ca să-şi susţină nevinovăţia, dar a spus că dosarul său conţine fapte inventate. „Nu mi se pare nomal să inventezi fapte unui ministru”, a spus ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.
 
Întrebat cum vede reacţiile venite de la oficialităţile europene faţă de refuzurile Parlamentului de a da curs cererilor venite de la procurori, Viorel Ilie a spus: „Aceste păreri care vin din afară e bine uneori să ţii cont de ele, dar nu suntem obligaţi să facem ceea ce spun alţii”.

Citește și: