Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
493 vizualizări 19 mai 2017
După aproape o jumătate de an în Parlament, la 8 luni de la înfiinţarea partidului, marcate şi de succese neobişnuite pentru o formaţiune atât de tânără, dar şi de tensiuni interne, USR şi-a ales săptămâna trecută noua conducere: 21 de membri în Biroul Naţional a căror misiune este, spun ei, să aducă partidul la putere la următoarele alegeri. 
 
Un studiu realizat de Agenţia de Rating Politic arată cine sunt oamenii care au candidat pentru un loc în BN şi care este profilul lor politic, în urma unei analize care a luat în calcul, printre altele, experienţa lor profesională, de guvernare, acolo unde a fost cazul, dar şi vârsta fiecărui membru. 
 
Astfel, cei 251 de delegaţi care au participat la primul Congres USR au votat în conducere 21 de persoane, adică un preşedinte, 7 vicepreşedinţi şi alţi 13 membri, cu o medie de vârstă de 41 de ani. Astfel, la categoria 30-39 de ani se încadrează zece persoane, la 40-49, nouă persoane, iar la 50-59, doi membri. 
 
Analiza demonstrează că nu toţi USR-iştii care vor conduce partidul de acum înainte sunt lipsiţi de experienţă, întrucât patru dintre ei s-au aflat şi până acum în fruntea formaţiunii, iar 6 au făcut parte şi din Guvernul Cioloş. În ceea ce priveşte formarea academică şi cariera, 8 dintre politicieni au urmat studii în străinătate, iar 9 vin din sectorul managementului privat. 
 
Acest background demonstrează şi că USR-iştii nu sunt total străini de ceea ce presupune gestionarea unei organizaţii - similară ca structură cu un partid politic -, mai ales că nu sunt , neapărat nici oameni extrem de tineri. 31 şi 32 de ani au cei mai tineri USR-işti (Florin Silviu Chereji, din Cluj, Claudiu Năsui, din Bucureşti, respectiv Cornel Zainea, Ilfov), iar la polul opus se situează Ion Voinea, în vârstă de 54 de ani. 
 
Concluziile studiului au demonstrat că în USR se remarcă încă mari discrepanţe între zonele geografice ale României în care această formaţiune are o infrastructură dezvoltată, nucleul politic fiind concentrat în Bucureşti şi în câteva mari centre naţionale. În conducerea partidului s-a mers în principal pe oamenii care fac parte din Parlament şi care pot avea un cuvânt de spus, dar şi pe cei care au fost aleşi în alte funcţii publice.
 
„Ca structură de profesii de bază nu există aproape deloc ceva ieşit din comun, atât că studiile fiind mai recente şi parţial în universităţi din străinătate, ele par mai adaptate la economia actuală. Fiind un partid nou, majoritatea membrilor conducerii USR nu au avut o perioadă 'tampon” între carierele din mediul privat şi cele publice. (...) Excepţia o fac cele 6 persoane care au făcut parte din guvernarea Cioloş", arată Agenţia de Rating Politic. 
 
 
 

 

Citește și: