Liviu Dadacus - Mediafax
3668 vizualizări 25 sep 2017

„Un astfel de precedent e mai periculos din mai multe motive - şi acum sunt solicitări susţinute public şi de autorităţile publice respectiv pentru a fi transferate imobile către autorităţile locale pentru a le putea pune într-un plan de dezvoltare. Mulţi colegi au spus că e periculoasă această abordare că se pune problema unui prejuduciu adus statului când un astfel de transfer pleacă dintr-un public în alt public. Este imposibil să se discute despre prejudiciu", a declarat Liviu Dragnea. Şeful PSD a comentat că „nu ne învârtim toţi în jurul unei bălţi”. 

Întrebat de ce s-au mobilizat atât pesediştii în cazul în care cererea DNA în cazul Rovanei Plumb ar putea pica în Parlament, Dragnea a răspuns că „o au pe Sevil Shhaideh”. „Dacă n-au crucificat-o când am propus-o premier, poate o fac acum. Poate ajung la Bashar Al Assad. Poate Bashar Al Assad are interese în baltă”, a mai spus şeful PSD.

Referindu-se la Tudorel Toader, Dragnea a spus că nu se pune problema de nicio remaniere, însă a ţinut să precizeze că este "firesc" ca ministrul Justiţiei să aibă o poziţie publică faţă de "nenumăratele întâmplări din ultima perioadă".

"În schimb, ceea ce s-a discutat şi cu care sunt de acord, ministrul Justiţiei trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiţiei şi cred că e firesc să aibă o poziţie publică faţă de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă generate de dezvoltări, stenograme pentru că situaţia de azi, în care începe să se vorbească serios de un conflict între două puteri ale statului, nu profită nimănui. Această situaţie trebuie tranşată într-un termen rezonabil", a spus Dragnea.

În ceea ce priveşte reacţia colegului său de partid, Codrin Ştefănescu, care a declarat că va propune revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, Dragnea a declarat că acesta "s-a calmat".

"Eu le-am spus colegilor mei că în astfel de situaţii, când adrenalina e ridicată, să ne abţinem până când luăm hotărâri aşezate. Nu trebuie să plece din funcţie Tudorel Toader, îl apreciez foarte mult, are ritmul lui, dar punctul meu de vedere, şi al celorlalţi colegi, e că nu se pune problema asta. După întâlnire, Codrin a înţeles lucrul ăsta şi s-a calmat", a spus

Întrebat dacă consideră că ancheta, în acest caz, este asemănătoare cu cea din cazul OUG 13, Dragnea a răspuns că "este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunităţii".

"Am spus şi aseară: trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui elementul unui conflict juridic între două puteri ale statului, nu ştiu la ora asta, domnul Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere şi noi ne vom consulta cu specialişti", a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă terenul a ajuns la firma fiului său, Dragnea a răspuns negativ.

Pe de altă parte, întrebat dacă Mihai Tudose l-a informat dacă a discutat cu Klaus Iohannis, pe această temă, Dragnea a răspuns că l-a informat de faptul că nu a purtat nicio discuţie, în acest sens. 

"Premierul mi-a spus că nu a avut nicio discuţie, nicio întâlnire", a spus Dragnea.

În plus, liderul PSD a afirmat că nu are "un război principal" cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi că îl interesează foarte puţin "dacă rămâne în funcţie", adăugând faptul că "problema e a practicilor care se aplică".

"Am văzut judecători care vorbesc despre presiuni şi ameninţări, asociaţii de magistraţi care cer să se întâmple nişte lucruri (....) Nu ştiu ce va spune raportul Inspecţiei Judiciare, nu ştiu ce va face Tudorel Toader, Klaus Iohannis, doamna Kovesi. Noi avem o problemă de sistem, de structură, structurală în profunzimea justiţiei. Deja nu mai e o glumă. Eu cred că toţi actorii din acest lanţ ar trebui să se gândească foarte serios (...) Nu am un război principal cu doamna Kovesi, chiar dacă poate să fie din cealaltă parte", a mai spus Dragnea.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE 15:00 "Biroul a prezentat pe scurt o informare succintă despre cele două acte, fără nicio exceptie, toti colegii din BPN şi Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze enunţând mai multe motive (....) Alte motive s-au referit la subiectul în sine şi anume natura celor două acte. Şi anume transferul unui imobil de la public la public, ca să înţelegem toţi despre ce e vorba. Asta ne-a explicat, e vorba de transferul unui teren (....) Aşa cum sunt sute de astfel de exemple în România. S-au transferat poligoane terenuri de la MApN, care zăceau şi care au fost preluate de autorităţile licale şi în cea mai mare parte dintre cazuri acolo au apărut dezvoltări. Un astfel de precedent e mai periculos din  mai multe motive - şi acum sunt solicitări susţinute public şi de autorităţile publice respectiv pentru a fi transferate imobile către autorităţile locale pentru a le putea pune într-un plan de dezvoltare. Mulţi colegi au spus că e periculoasă această abordare că se pune problema unui prejduciu adus statului când un astfel de transfer pleacă dintr-un public în public. Este imposibil să se discute despre prejudiciu", a declarat Liviu Dragnea.

UPDATE 14:51 Sevil Shhaideh a declarat că "sub nicio formă" nu îşi va da demisia.

"În acest mom decizia este de susţinere. Sub nicio formă (n.r - nu demisionez) şi mai multe informaţii nu pot să vă dau", a spus Sevil Shhaideh, la ieşirea din sediul PSD.

Întrebată dacă are probe să se apere, Shhaideh a răspuns: "Bineînţeles".

La rândul său, Rovana Plumb a declarat că nu va pleca din funcţie.

"Vreau să vă spun că nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea. În timpul mandatului, în diversele funcţii, am acţionat întotdeauna cu bună-credinţă, în interesul cetăţenilor", a declarat Plumb.

"În ceea ce priveşte demisia, nu consider că trebuie să demisionez atâta timp cât întotdeauna m-am gândit la România, pentru că nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit, am respectat legea, iar fondurile europene sunt foarte importante pentru România, în acest moment, şi trebuie să existe continuitate. Niciodată n-am lucrat sub presiune şi nu mi-a cerut niciodată nimeni nimic", a mai spus Plumb.

UPDATE 14:44 Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat că rămânerea celor doi miniştri în Guvern nu afectează imaginea României şi că decizia de susţinere în cazul lor a fost luată în unanimitate.

"Considerăm că doamna ministru şi vicepremier au procedat corect", a spus Bădălău.

Potrivit acestuia, este "exclus" ca Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb să demisioneze şi nimeni din partid nu le-a cerut acest lucru.

"A fost un vot şi a fost unanimitate pentru a rămâne în Guvern (....) Cred că nu afectează imaginea României, ci cred că ce e important pentru români e dezvoltarea României. Orice ministru ar veni acolo i-ar trebui două-trei luni să înveţe (....) Trebuie să ne intereseze bunăstarea României", a mai spus liderul executiv al PSD.

În momentul în care a fost întrebat de jurnalişti de codul de integritate al partidului, replica sa a fost: "Nu ştiu, nu mă întrebaţi".

UPDATE 14:30 La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că trebuie acordată "prezumţia de nevinovăţie" celor doi miniştri. Întrebat dacă consideră că ministrul Justiţiei ar trebui să îşi dea demisia, aşa cum invoca un lider PSD, motivând cererea prin "lipsa de reacţie" în acest caz, Tăriceanu a răspuns că "ministrul Justiţiei nu e cel care face justiţie".

"Ştiţi un lucru, dvs. poate aveţi nişte subiecte care nu intră pe agenda noastră de discuţie. Există o lipsă de reacţie în acest caz? Putea face ceva? Ministrul Justiţiei nu e cel care face justiţie. Procurorii sunt independenţi, justiţia o fac curţile, instanţele, judecătorii. Noi suntem în faza în care există o suspiciune. Cred că trebuie să acordaţi şi prezumţia de nevinovăţie celor două doamne înainte de a cere reacţii şi atitudini", a declarat Tăriceanu.

UPDATE 14:20 Liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, cel care înainte de şedinţă spunea că va vota pentru cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb, a declarat că decizia finală a social-democraţilor este de "sprijin total" pentru Sevil Shhaideh şi pentru Rovana Plumb.

"Le-am ascult pe cele două colege, punctele lor de vedere, concluzia a fost una foarte clară: aceea că au respectat întocmai prevederile legilor în vigoare şi că se consideră nevinovate. După mai multe intervenţii, decizia finală a fost de sprijin total şi le-am solicitat să nu demisoneze din funcţie şi în acest sens ele vor fi apărate de către toţi membrii de partid. Această decizie o voi transmite şi colegilor mei din Camera Deputaţilor", a spus liderul deputaţilor PSD, Ioan Munteanu, la ieşirea din sediul PSD.

UPDATE 12:00 La ora transmiterii acestei ştiri, Dragnea şi Tudose au ajuns la sediul central al PSD, unde a fost convocată o şedinţă a BPN. Întrebat dacă avut loc o şedinţă a coaliţiei, Dragnea a răspuns: „Da, şi o continuăm. Vine şi domnul Tăriceanu”, a spus Dragnea, la intrarea în sediul PSD.

UPDATE 11:10 Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat că într-un fel sau altul, toată lumea are dosare penale, precizând "Ce facem, ne dăm demisia toţi?".

"Acum două săptămâni, suntem într-un proiect cu fostul ministru Pîslaru, care a fost tăvălit prin presă, că tot felul de nenorociri, a fost împins afară, a fost ..şi după aceea s-a dovedit că e nevinovat. Şi cazuri de genul ăsta avem nenumărate. Eu cred că ne dorim o societate normală. O societate normală înseamnă exact ce scrie în Constituţie, adică prezumţia de nevinovăţie. Şi până la urmă, într-un fel sau altul, nu vedeţi că toţi avem dosare penale? Ce facem, ne dăm demisia toţi?", a declarat Robert Negoiţă, la intrarea în sediul PSD.

Social democratul a mai spus că "dacă e aşa, înseamnă că facem dosare celor puţini care au rămas fără şi plecăm cu toţii. Ieşim din ţară, nu?"

UPDATE 10:55 Senatorul PSD, Paul Stănescu, liderul organizaţiei judeţene Olt, a declarat, luni, înainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, că le va ruga pe Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh să nu-şi dea demisiile din funcţii, deoarece dosarul DNA "e o făcătură".

"Eu le voi cere să nu-şi dea demisia. Am spus de la început. Pentru că e o făcătură. Le voi ruga pe cele două doamne, colegele mele, să nu-şi dea demisia. Am stat şi eu de vorbă cu oameni care se pricep, cu specialişti, şi e o făcătură. (...) E o aberaţie. Este o făcătură marca Portocală, Zdreanţă, cine vreţi. O făcătură. Ar trebui să fim toţi numai în puşcărie, toţi preşedinţii de consilii judeţene numai în puşcărie, toţi miniştrii în puşcărie, prim-ministrul în puşcărie pentru că discutăm bde chestiuni de oportunitate. Ori nimeni din lumea asta, nu există aşa ceva, să te aresteze la oportunitate. Cei aleşi decid oportunitatea", a declarat, luni, Paul Stănescu.

Liderul organizaţiei judeţene Olt a mai precizat că partidul e foarte unit şi că "PSD, atunci când e greu, face arc în jurul conducerii partidului".

Social-democraţii trebuie să analizeze la nivelul BPN situaţia creată de punerea sub urmărire penală de către procurorii DNA a vicepremierului Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

Şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, duminică seara, că va vota împotriva cererii DNA de ridicare a imunităţii ministrului Fondurilor europene, Rovana Plumb, el arătând că îşi va exercita acest drept chiar dacă „ţipă toţi” şi „ţipă şi ambasadele”.

„Eu le-am spus colegilor mei de mai multe ori că în situaţii de genul acesta trebuie să voteze aşa cum le dictează conştiinţa, cum o simt ei, să reziste la orice presiune şi să voteze aşa cum se simt ei. Eu voi vota împotrivă pentru că după părerea mea este o ficţiune şi este un atac serios la Guvern. Sunt doi miniştri importanţi pentru această ţară. Sigur că nu-i interesează pe cei care au început această acţiune. Peste o săptămână ce face? Mai ia doi, nu? După aia încă doi şi încă doi şi ne trezim că DNA face Guvernul. Eu voi vota împotrivă, o spun de acum, să ţipe toţi, şi ambasadele să ţipe. Am dreptul ăsta constituţional să votez aşa cum cred eu şi îl voi exercita”, a spus el. 

Citeşte şi: Shhaideh, urmărită penal în dosarul Insula Belina. DNA cere aviz şi pentru cercetarea Rovanei Plumb

Dragnea a susţinut că acuzarea a doi miniştri ai Guvernului în Dosarul Belina de către DNA reprezintă un atac violent asupra Cabinetului, el apreciind că miza o constituie PSD şi coaliţia de guvernare.

"În primul rând mi se pare un atac violent la o altă putere a statului, pentru că noi discutăm despre o Hotărâre de Guvern, printre alte sute de Hotărâri de Guvern cum au fost şi altele. Noi discutăm despre un transfer nu către un privat, ci către un CJ, deci de la public la public.

Acolo este vorba despre o suprafaţă plină de bălării şi de nişte betoane, pe care noi le ştim de copii, că acolo am copilărit. Această proprietate a fost trecut de la administraţia publică a statului la Consiliul Judeţean Teleorman şi atât. Am văzut mai multe şi am citit mai multe despre alte lucruri. 99% dintre bălţile din România sunt închiriate către firme, care le exploatează piscicol", s-a apărat Dragnea la Antena 3.

Liviu Dragnea a mai precizat că el consideră că dosarul este făcut pentru a distruge PSD.

"După părerea mea dosarul ăsta este o ficţiune. Sigur, are consecinţe reale, cu două doamne ministru foarte, foarte importante. În acest moment miza nu cred că mai sunt eu, miza este PSD. Pe de altă parte au început să apară stenograme, discuţii despre raportul Inspecţiei Judiciare, lucruri care provoacă foarte mare agitaţie şi acţiuni de genul ăsta. Fac toate asta pentru a putea spune că raportul Inspecţiei Judiciare a ieşit rău pentru că au început acţiunile împotriva PSD", consideră preşedintele PSD.

„Am primit mesaje că vor să-mi ia şi copilul. E un atac şi la domnul Tăriceanu, la coaliţie. Eu, domnul Tăriceanu, PSD, Guvernul suntem ţintă”, a mai spus Dragnea.

El a spus că nu am fost chemat la DNA pentru a da explicaţii în acest dosar.

Întrebat dacă se aşteaptă să fie chemat la DNA, Dragnea a răspuns: „Cred că da. În (dosarul n.r.) ăsta, în altele...”

 

Citește și: