51 vizualizări 3 nov 2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri după-amiază, la un miting electoral în Alexandria, că Parlamentul a picat al doilea Guvern pentru că de 5 ani politicienii şi cei din spatele lor "râvnesc" la privatizarea Poştei, a minelor de sare, a Transgaz sau a Transelectrica. "Asta e supărarea pe care o vedeţi la ei", a susţinut preşedintele, care a promis ca va lupta "până când le va ieşi din cap că pot să pună mâna pe ţară".

"Parcă îmi vine să nu mulţumesc Parlamentului pentru cadoul pe care mi l-a făcut trântind al doilea Guvern. Vă asigur că nu vor avea un Guvern pe care domnul Iliescu, domnul Voiculescu, domnul Hrebenciuc să-l poată manevra", a adăugat şeful statului. Singurele afirmaţii pe tema viitorului premier au fost acelea că cel pe care îl va alege va fi responsabil, "un prim-ministru care să facă ca Guvernul să lucreze pentru români".

"Nu le voi da satisfacţie nici de această dată", a subliniat Băsescu în uralele mulţimii, spunând că va opta pentru Guvernul pe care şi-l doresc românii. "Şi ficatul, şi inima, şi mintea mea sunt sănătoase şi nu voi ceda presiunilor mediatice. Iar cu nervii stau mult mai bine decât ei", a ameninţat el.

Înaintea mitingului, Băsescu a refuzat să facă declaraţii pe tema căderii Guvernului Croitoru. El a fost aşteptat de presă la ieşirea din sediul Prefecturii Teleorman, dar a refuzat să răspundă întrebărilor, vizibil iritat. Nervos, preşedintele a făcut un gest cu mâna pentru a se feri de microfoane lovind în trecere un reporter al Antenei 3 peste faţă. "Aşa ceva nu se poate", a murmurat el, nemulţumit de prezenţa ziariştilor. (Mădălina Dârvaru)

UPDATE 15:14 Croitoru după aflarea rezultatului: "Am ales cel mai bun guvern pe care am putut să-l fac. Nu mă interesează alte funcţii, n-am plecat niciodată de la BNR, FMI îşi va elibera banii în funcţie de îndeplinirea condiţiilor".

UPDATE 15:13 Guvernul Croitoru a picat cu 250 de voturi împotrivă şi 189 pentru

UPDATE 14:30 Votul pentru investirea Guvernului Croitoru a început

UPDATE 14:20 După mai multe dispute în plenul Camerelor reunite între PD-L şi reprezentanţii majorităţii de 65%, Parlamentul a votat cu majoritate de voturi hotărârea privind abilitarea guvernului în funcţie să prezinte bugetul pe 2010, precum şi declaraţia politică privind respectarea indicatorilor cu FMI. Parlamentarii PD-L vroiau mai întâi votul asupra guvernului Croitoru, şi de abia apoi discutarea celor două hotărâri.

UPDATE13:45 Şedinţa comună s-a realuat. Majoritatea de 65% vrea să completeze ordinea de zi cu două puncte politice: o hotărâre în care PSD, PNL, UDMR şi minorităţile cer guvernului să prezinte bugetul pe 2010, şi o declaraţie a Parlamentului prin care se precizează că România îşi va respecta angajamentele cu FMI.

UPDATE13:30 Deputatul PSD Aura Vasile a cerut o pauză de consultări pentru completarea ordinii de zi a şedinţei Parlamentului.

UPDATE 13:15 Premierul desemnat Lucian Croitoru i-a răspuns în plen liderului PNL Crin Antonescu care îl întreba ce caută în Parlament că urmează procedurile constituţionale şi a venit să-şi facă datoria. Croitoru i-a recitat lui Antonescu câteva versuri din poezia "Pelerinii" a lui Lucian Blaga, arătându-i în încheierea luării sale de cuvânt că " Omul nu-i decât măsuri unui drum de împlinit".

UPDATE 12:51 Gabriel Oprea, fost membru PSD, susţinător al lui Traian Băsescu: "Noi, parlamentarii independenţi, o să sprijinim guvernul propus de Croitoru, vom vota astăzi pentru echilibru şi progres".

UPDATE 12:38 Varujan Vosganian: "Noi nu vom da votul guvernului, dar problema e ce vom face în continuare"

UPDATE 12:15 Fostul pesedist Eugen Nicolicea i-a criticat indirect pe liderii majorităţii de 65%: "Cei azi vor vota pentru guvernul Croitoru, adică PD-L, vor vota pentru încetarea mandatului de premier al preşedintelui lor, Emil Boc. Ceilalţi care vor vota împotrivă vor vota de fapt pentru menţinerea guvernului Boc. Acest paradox a fost creat prin înţelepciunea unor conducători de grupuri. Noi, independenţii, vom vota pentru stabilitate, pentru că avem nevoie de un proiect de buget întocmit de un guvern legitim".

UPDATE 12:02 Antonescu: "Nu vom aboli democraţia în România de dragul ambilţiilor unei persoane"

UPDATE 12:00 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat prezenţa lui Lucian Croitoru în Parlament, arătând că guvernul său are doar "o mască de tehnocraţi, fără răspundere politică". "Aşteptam o deschidere către minorităţile naţionale, dar nu am auzit nimic, în expunerea pe care aţi făcut-o este o tăcere totală. DUpă votul de azi, preşedintele are şansa de a pune capat crizei politice desemnându-l pe Klaus Iohannis în funcţia de prim-ministru. "

UPDATE 11:51 Crin Antonescu: "Nu înţeleg ce căutaţi azi aici. Parlamentul s-a pronunţat limpede la discuţiile cu Traian Băsescu în favoarea lui Klaus Iohannis. Faptul că dumneavoastră sunteţi prezent azi aici în ciuda acestor lucruri îmi arată că dumneavoastră şi, mai periculos, oamenii politici care vă însoţesc ne spun din două una: fie că Parlamentul nu mai contează şi noi suntem de decor, fie că mizaţi pe coruperea unor parlamentari.". Liderul PNL a catalogat prezenţa lui Croitoru în Parlamentu drept "un moment penibil".

UPDATE 11:50 Crin Antonescu, preşedintele PNL, a declarat în şedinţa de plen că "ne îndepărtăm tot mai mult de statutul de ţară democrată". "Toate coaliţiile au fost eşecuri. Situaţia de azi e rezultatul eşecului celei mai mari coaliţii de după 1990, coaliţia PD-L-PSD", a mai spus preşedintele liberalilor.

UPDATE 11:45 Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat de la tribuna Parlamentului că după respingerea Cabinetului Croitoru majoritatea de 65% îi va propune preşedintelui Traian Băsescu desemnarea lui Klaus Iohannis în funcţia de premier. "Să-i mai facem un cadou şi peste patru săptămâni să-i oferim un concediu bine-meritat, în timpul căruia să folosescă carnetul de navigator", a mai spus Geoană, adăugând "să terminăm cu acest regim Băsescu, care seamănă cu regimul Ceauşescu de acum 20 de ani".

UPDATE 11.30 Prelungirea instabilităţii politice şi, implicit, amânarea reformelor ar creşte nevoia de finanţare a României de la 3,5 miliarde euro la aproximativ 5 miliarde euro, în condiţiile în care nici FMI şi nici UE nu ar mai acorda tranşele din împrumut, a declarat premierul desemnat, Lucian Croitoru.

El a amintit, în plenul Parlamentului, că România are nevoie până la sfârşitul anului de o finanţare de 3,5 miliarde euro, sumă care ar urma însă să crească la 5 miliarde euro, ca efect al amănării reformelor şi instabilităţii politice.

România are nevoie de o strategie adecvată care să îi permită să atragă în mai puţin de trei luni 3,5 miliarde euro, din surse externe ori interne, public sau privat, a declarat, marţi, premierul desemnat, Lucian Croitoru, arătând că acesta va fi şi mesajul pe care îl va transmite opoziţiei.

"Principalul mesaj pe care îl voi prezenta este că situaţia economică şi financiară actuală impune măsuri. Voi informa despre stadiul angajamentelor României cu finanţatorii oficiali şi privaţi şi voi spune ce măsuri trebuie luate ca să evităm întârzieri semnificative sau eventuale întreruperi în finanţarea externă a României", a spus Croitoru, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, citat de Mediafax.

UPDATE 10.50 Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a urat, miercuri, preşedintelui Traian Băsescu, "La mulţi ani!", precizând că noua majoritate parlamentară îi va face cadou şeful statului ceea ce acesta şi-a dorit dintotdeauna, respectiv Guvernul Boc.

"O să-i facem cadou ceea ce şi-a dorit dintotdeauna: Guvernul Boc. Îl va avea din nou pe domnul Boc prim-ministru. Este cel mai frumos cadou pe care i-l putem face. La mulţi ani!",

Guvernul Croitoru dă azi examen în Parlament: aproape picat

Calculele matematice şi declaraţiile publice ale liderilor politici arată că Guvernul Croitoru nu va trece azi de Parlament. PD-L se comportă cu resemnare în faţa acestei situaţii, deşi a reuşit de la moţiunea de cenzură până în prezent să coaguleze un grup neoficial al parlamentarilor independenţi, care vor vota, cel mai probabil, Cabinetul lui Lucian Croitoru.

Cunoscute: Nicio şansă pentru premierul lui Băsescu

Şedinţa plenului începe la ora 10, înaintea votului fiind programate luări de cuvânt din partea reprezentanţilor fiecărui grup parlamentar, precum şi a premierului desemnat Lucian Croitoru

Voturile "împotrivă" vor veni, în bloc, de la PSD, PNL şi UDMR. Cele trei formaţiuni au avut, ieri, o întâlnire, în cadrul căreia au stabilit că nu vor vota Guvernul Croitoru. Liberalii vor chiar să voteze cu bilele la vedere, pentru a elimina orice suspiciune, la fel cum au procedat la momentul dezbaterii moţiunii de cenzură.

UDMR nu mai este împărţită între susţinători ai deciziilor PD-L şi opozanţii acestora, aşa cum s-a întâmplat la votul moţiunii de cenzură împotriva Cabinetului Boc II. Surse din cadrul Uniunii ne-au declarat că toţi parlamentarii maghiari vor vota împotriva Cabinetului Croitoru. Liderul UDMR, Marko Bela, a anunţat că Uniunea va respecta în continuare "înţelegerea făcută cu celelalte partide care în acest moment formează o majoritate, fără să existe o coaliţie, şi susţinerea comună privind susţinerea lui Klaus Iohannis".

În ceea ce priveşte minorităţile naţionale altele decât cea maghiară, reprezentanţii săi au anunţat că vor fi prezenţi în sală, dar nu vor vota.

Pedeliştii sunt siguri că Executivul Croitoru nu are şanse să treacă, deşi public merg pe varianta "să vedem". Democrat-liberalii nu pot aduna mai mult de 185 de voturi din cele 236 necesare, aceasta cu tot cu grupul celor plecaţi din PNL şi PSD. Discuţiile cu cei de la UDMR au fost abandonate după ce a devenit clar că Uniunea nu se va dezlipi deocamdată de PNL şi PSD. Pentru parlamentarii PD-L votul de miercuri nu este decât "timp pierdut" având în vedere că ar prefera să se afle în teritoriu, ocupându-se de campania pentru prezidenţiale.

După votul de respingere a Guvernului Croitoru, preşedintele Băsescu e aşteptat să vină cu o nouă propunere pentru funcţia de prim-ministru. Până atunci, Cabinetul Boc II rămâne în funcţie, din poziţia de interimar.

Principala necunoscută: vor veni parlamentarii la vot?

Numărul celor prezenţi la şedinţă. Mobilizarea la vot va exista, dar nu va semăna cu cea de la dezbaterea moţiunii de cenzură, când parlamentarii actualei majorităţi de 65% au fost ameninţaţi că vor fi excluşi din partid dacă vor lipsi.

Votul proaspătului grup al independenţilor, condus, la Camera Deputaţilor, de fostul social-democrat Gabriel Oprea şi, la Senat, de fostul liberal Liviu Câmpanu. E vorba în total despre 14 deputaţi şi 5 senatori, care s-au constituit într-un grup parlamentar mixt nerecunoscut, însă, de Regulamentul forurilor legislative. Independentul Eugen Nicolicea, recent exclus din PSD, ne-a declarat că va vota conform propriei conştiinţe şi că nu s-a luat o decizie în privinţa votului asupra Guvernului Croitoru în interiorul grupului. Liviu Câmpanu ne-a declarat că nu va participa la vot pentru că va fi la Bruxelles, însă a lăsat să se înţeleagă că, dacă ar fi fost în ţară, ar fi votat pentru Guvernul Croitoru. Favorabil Cabinetului Croitoru sunt aşteptaţi să se pronunţe şi generalii Gabriel Oprea şi Anghel Iordănescu, ambii afirmându-şi susţinerea pentru candidatura lui Traian Băsescu, care i-a şi înaintat în grad.

Cea mai mare necunoscută este premierul pe care îl va propune şeful statului după ce Guvernul Croitoru va pica. În ciuda afirmaţiilor publice şi ameninţărilor că următoarea propunere va veni din rândurile PD-L, neoficial, lideri democrat-liberali dau ca probabilă nominalizarea unui şef al Executivului care să fie agreat de mai multe partide, numele reluate fiind Mugur Isărescu sau Mihai Tănăsescu, în ciuda faptului că aceştia au refuzat ferm până în prezent o astfel de ofertă.

Citește și: