Raluca Pancu
811 vizualizări 7 sep 2017

„Cred că şi Guvernul şi Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece cu mai multă atenţie şi cum mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş şi asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem o măsură dublă în ceea ce priveşte tratamentul faţă de comunităţile etnice dintr-o ţară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie, e vorba de imobile care au fost date în continuare, cred că pe o perioadă de 10 ani, de către Biserica Romano-Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu", a declarat Liviu Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Dragnea pune la îndoială "acţiunea instituţiilor de forţă", spunând că nu ştie dacă este "benefică în acest caz pentru România şi pentru liniştea pe care o dorim cu toţii, mai ales în 2018".  Liderul PSD a insistat asupra faptului că Ministerul Educaţiei trebuie să găsească o soluţie pentru elevii Liceului Romano-Catolic.

„Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să se creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţia Ungariei, este un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine. Faptul că nişte oameni au ieşit să protesteze pentru că copiii lor nu mai au unde să înveţe este un fapt foarte grav”, a spus Dragnea.

În viziunea sa, reacţia Ungariei de a-şi retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, a fost una "exagerată".

Decizia Ungariei a fost anunţată de către secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de retragerea sprijinului pentru aderarea României la OCDE. Potrivit secretarului de stat, decizia autorităţilor române va pune sute de familii într-o situaţie imposibilă cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar.

„Ungaria consideră acest lucru ca un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii maghiare, a copiilor, a familiilor şi a procesului de restituire din România. Aceasta este o măsură extrem de neprietenoasă din partea României”, a declarat Levente Magyar.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria.

”Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al  MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

MAE aminteşte că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală.

Asta în contextul în care, pe 13 iunie, în acest acest an, Tribunalul Mureş a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul municipiul Târgu Mureş în contradictoriu cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi cu Liceul Teologic Romano-Catolic şi a anulat decizia din 2015, emisă de ISJ Mureş privind înfiinţarea unităţii de învăţământ. Decizia a fost atacată cu recurs pe 3 iulie, însă pe 2 august cererea a fost respinsă de Curtea de Apel Târgu Mureş.

 

 

 

 

 

 

Citește și: