Versiunea Beta

REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Conducerea PNL A DEMISIONAT ÎN BLOC. Antonescu: „Mi-am prezentat demisia, iar colegii mei s-au solidarizat”

de Sorina Ionaşc, Cristian ANDREI
REZULTATE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cutremur în PNL la o zi după alegerile europarlamentare. Conducerea PNL a demisionat în bloc, după ce Crin Antonescu şi Klaus Iohannis şi-au depus mandatele ca urmare a rezultatului sub aşteptări la alegerile europarlamentare. Un congres extraordinar urmează să aibă loc în luna iunie. „Am prezentat demisia mea în faţa BPC. Colegii au procedat cu solidaritate, au demisionat şi ei, toţi în grup. Delegaţia a luat act de decizia mea şi a biroului politic. Ne exercităm prerogativele până la congres”, a spus Antonescu, care a precizat că liberalii exclud orice colaborare cu PSD. De altfel, PNL a decis trecerea la PPE. O prezenţă surpriză la şedinţa PNL a fost cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, venit de la discuţiile cu Victor Ponta, însoţit de foştii miniştri Radu Stroe şi Andrei Gerea. Fostul premier a fost dat însă afară din sală, în urma unui vot în acest sens la propunerea lui Ludovic Orban.

Foto: Mediafax Foto

Conducerea PNL a demisionat în bloc în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului, după scorul slab obţinut la europarlamentare, şedinţa fiind una extrem de tensionată. Primele decizii luate de conducerea partidului au fost organizarea unui Congres extraordinar al partidului la finalul lunii iunie şi trecerea europarlamentarilor liberali la grupul PPE, ei urmând să părăsească ALDE.

Deputatul Ludovic Orban a fost primul candidat care şi-a anunţat intenţia pentru a prelua şefia partidului, după care Daniel Chiţoiu a declarat că îl va susţine pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de preşedinte. Actuala echipă condusă de Crin Antonescu îl va sprijini pe Klaus Iohannis pentru preşedinţia partidului. În Delegaţia Permanentă a partidului s-a votat şi excluderea din PNL a fostului ministru de Interne, Radu Stroe. Călin Popescu Tăriceanu a încercat să participe la şedinţa liberalilor, dar a fost dat afară din sală, considerându-se că nu este membru al acestui partid. Printre cei care i-au cerut să părăsească sala au fost Mircea Ionescu Quintus şi Ludovic Orban, propunerea fiind ulterior votată în cadrul Delegaţiei Permanente.

Ziua marilor decizii a început de la ora 10.00 când preşedintele Crin Antonescu a anunţat că îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al partidului din cauza scorului de sub 15% obţinut la europarlamentare. La câteva ore după acest anunţ, Antonescu îşi prezenta oficial demisia în cadrul Biroului Politic Naţional şi a Delegaţiei Permanente. Alături de el a demisionat în bloc întreaga conducere a PNL, ca o asumare a eşecului de la europarlamentare. De la Sibiu, Klaus Iohannis a declarat că va demisiona din funcţia de prim-vicepreşedinte, după ce social-democraţii au reuşit să obţină un scor mai bun decât PNL în municipiul pe care-l conduce. Noua conducere a partidului urmează să fie aleasă în cadrul unui Congres Extraordinar, care va fi organizat la finele lunii iunie sau începutul lunii iulie. Decizia finală urmează să fie luată în cadrul Delegaţiei Permanente a partidului care se va întruni miercuri.

La prânz, Crin Antonescu, alături de vicepreşedinţi ai partidului şi parlamentari au avut o discuţie informală la sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Aceasta a avut loc înaintea Biroului Politic Naţional şi a Delegaţiei Permanente. Simultan, în biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu avea loc o discuţie la care au participat Daniel Chiţoiu, Cristian David şi Andrei Gerea. Ulterior, în acelaşi birou a avut loc şedinţa USD, Tăriceanu întâlnindu-se cu premierul Ponta.

Prima decizie luată de conducerea PNL a fost votul dat pentru ca europarlamentarii să activeze în grupul PPE, renunţându-se astfel la afilirea la ALDE, deşi aceasta este prevăzută în Statutul partidului. Mutarea nu a fost privită cu ochi buni de europarlamentarii PNL, existând rezerve din partea Noricăi Nicolai şi Renatei Weber.

După acest moment, Crin Antonescu şi întreaga conducere a partidului şi-au dat demisia în bloc.

Momentul surpriză al Delegaţiei Permanente a fost produs de intrarea în sala de şedinţe a fostului preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, însoţit de Daniel Chiţoiu şi Radu Stroe. Tăriceanu şi-a dat demisia din PNL după ruperea USL şi a încercat cu câteva zile înainte de alegerile europarlamentare să se reînscrie în partid, la organizaţia municipală Satu Mare. Crin Antonescu susţine că aceast reînscriere nu s-a făcut respectând prevederile statutare şi că Tăriceanu nu este membru PNL. În şedinţă, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, i-a cerut lui Călin Popescu Tăriceanu să părăsească şedinţa, deoarece nu are calitatea necesară pentru a participa. Mai mult, Quintus i-a recomandat lui Tăriceanu să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, funcţie obţinută cu sprijinul PSD, înainte de a se înscrie în partid. Deputatul PNL, Ludovic Orban, a propus ca Tăriceanu să fie dat afară din sală, lucru care s-a întâmplat după votul Delegaţiei Permanente.

Rămas în sală, Radu Stroe a fost exclus din partid, decizia Delegaţiei Permanente venind după ce Biroul Politic Naţional făcuse această propunere cu o lună în urmă.

Daniel Chiţoiu a declarat la finalul Delegaţiei Permanente că îl susţine la Congresul extraordinar al partidului pentru funcţia de preşedinte pe Călin Popescu Tăriceanu, iar el va candida pentru o funcţie de conducere. În privinţa refacerii USL, Chiţoiu a fost rezervat, susţinând că va trebui să consulte care este opinia filialelor.

Crin Antonescu nu a dorit să precizeze clar dacă va candida pentru un nou mandat în fruntea partidului la Congresul Extraordinar.

Neoficial, în acest moment, se poate discuţii între PNL şi PDL pentru formarea unei alianţe, lucru facilitat şi de prezenţa celor două partide în PPE. Împreună, cele două partide au un scor de aproximativ 27%.

Actuala conducere a PNL va stabili şi politica de alianţe în perioada următoare, existând deja o serie de discuţii preliminare cu cei de la PDL. În acest moment se negociază o alianţă între cele două partide. Surse democrat - liberale au declarat pentru gândul că PDL acceptă să renunţe la prezidenţiabilul Cătălin Predoiu, cu condiţia ca în fruntea PNL să vină Klaus Iohannis şi acesta să candideze la prezidenţiale.

Premierul Victor Ponta a invitat, imediat după anunţarea exit-poll-urilor de la europarlamentare, conducerea PNL la negocieri pentru refacerea USL şi reintrarea la guvernare. Crin Antonescu şi Ludovic Orban se declară împotriva unei colaborări cu PSD, în timp ce gruparea Tăriceanu - Chiţoiu susţine refacerea USL şi reluarea colaborării cu PSD.

VEZI REZULTATELE PE HARTA INTERACTIVĂ

Sorina Ionaşc este redactor al ziarului Gândul

Cristian Andrei este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

84 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 wqs 26.05.2014 10:02

Cere-te afara din politica,hahalero.Te intretine statul roman de 25 de ani cu o leafa grasa,dar tu esti de dreapta?!

 
#2 Jos Guvernescu 26.05.2014 10:15

Eu cred că o idee de succes pentru următorul nivel al vieţii politice din România ar fi următoarea combinaţie câştigătoare: Klaus Johannis în duet cu Mircea Diaconu pentru alegerile din toamnă: Diaconu preşedinte, Johannis prim ministru!

Sunt sigur că românii vor vota cu o majoritate impresionantă pentru aceşti oameni necompromişi.

Să fim serioşi, Crin Antonescu nici nu avea faţă de prezidenţiabil...

 
#3 Pavel 26.05.2014 10:20

Cum Dumnezeu se pot scrie articole atata de analfabete intr-un ziar de talia Adevarul-ui? Sunt pline de greseli de scriere, de exprimare, incoerente, necorectate. Si ne mai miram ca vin din urma generatii de copii analfabeti.

 
#4 Robert 26.05.2014 10:20

Poate domnul Antonescu trbuia sa anunte inainte de vot ca adera la PPE sa stie si lumea ce voteaza. Penibil, chiar ca e Basescu 2

 
#5 Un cetatean 26.05.2014 10:22

A fost pentru prima data din 90 cand NU am votat cu liberalii. Crin Antonescu a spus si de ce nu am mai votat cu ei: nu pot sa mai votez vreodata cu un partid care face parte din PPE, dupa tot ce au patimit romanii in ultimii ani din partea popularilor europeni.

 
#6 Enervantul 26.05.2014 10:24

Crin s-a "tampit de tot"auzi vrea sa intre in PPE ...asta vrea s-a desfiinteze PNL..mai oameni buni asta trebuie demis cat mai repede ca duce PNL la disparitie..auzi la el Ppe ..

 
#7 ariovist 26.05.2014 10:32

Antonescule,daca nu-ti dai demisia,la toamna nu mai iei cele 3 voturi de la familia mea.la fel o sa faca multa lume.nu-ti mai da credit.Spuneai ca vrei o Romanie de bun-simt.Asteptam sa ne arati tu ce inseamna asta.

 
#8 un cetatean suparat 26.05.2014 10:34

Alo,adormitu ,dar de o demisie nu zici nimic?Parca ziceai ceva de niste procente,corelate cu o demisie. Sau astepti rezultatele finale?

 
#9 lupii in blana de oaie numara voturile 26.05.2014 10:37

iata de ce nu trebuie sa participam la constructia babiloniei anticristice satanice iudeomasonice: ue. confirma pe deplin strainii lupi in blana de oaie,slugile, vasalii, javrele, tradatori, in 25 de ani nefericiti de "valori" ue : desfrau, homosexuali, pedofili,droguri, eutanasie,lacomie, bani.....sclavi la straini in tara la noi, la corporatiile lor occidentale pina la 65 de ani la adanci batraneti, sclavi la ei in occident, sclavi la banci, asigurari, pensii private....controlati prin card si cip....manipulati, indobitociti si spalati pentru creier zi de zi prin mijloacele de indobitocire in masa: tv, radio, ziare, toate in mana lor....fara natiune, cultura, familie, omenie.... fara resurse, petrol, gaze, aur, fara economie, fabrici, uzine, combinate, fara pamantul agricol pentru care stramosii nostri si-au varsat sangele....toate in mana strainilor....deci acesti tradatori confirma pe deplin, de 25 de ani nefericiti de "valori" ue. iata si declaratia tradatorilor potrivit cuvantului : "fiecare pasare pre limba ei piere" !
Iata ce declara Traian Basescu, dupa ce a votat pentru constructia satanica anticristica iudeomasonica ue:
“Dacă nu au nicio opţiune pentru vreun partid, tot trebuie să vină la vot şi să anuleze tot buletinul de vot, dar să demonstreze că românii, prin prezenţă, sunt interesaţi de UE. La alegerile trecute cifra noastră a fost foarte slabă şi ani de zile, ori de câte ori se vorbea de ataşamentul României la valorile UE se scotea în evidenţă participarea la vot. De aceea participarea este cel mai important semnal pe care România poate să îl dea UE“

 
#10 zmeul 26.05.2014 10:39

Votantii liberalilor sunt intelectuali.Cand dezamagesti si minti un intelectual,nu-l poti nici cumpara si nici impaca.Faptul ca ai aliat partidul cu PSd a fost o grava si iremediabila eroare.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
SURPRIZĂ! Oferta pe care Iranul i-a făcut-o României. Ce răspuns aşteaptă oficialii de la Teheran