61 vizualizări 23 mar 2010

La radioul public, nominalizarea aparţine UDMR, Uniuneainsistând, în negocierile de până acum, să îşi pună neapărat un omla şefia SRR. Sursele citate au spus că UDMR a condiţionat chiarvotul din Parlament pentru şefia TVR de posibilitatea de a-şinominaliza o persoană de încredere la Radioul public.

Uniunea are interes să facă numirea pentru că are în plan sădeschidă, din bani publici, un post de radio regional, care săacopere toată Transilvania şi care să emită 24 de ore din 24. Înacest moment, există trei staţii regionale ale postul public - laTârgu Mureş, Cluj şi Timişoara -, care emit câteva ore pe zi înlimba maghiară, alternativ cu emisiunile în limba română.

Noul post de radio ar urma să fie făcut prin unificarea celortrei redacţii de limbă maghiară. Pentru şefia SRR, UDMR îi are învedere pe Gasparik Attila, fost reprezentant al Uniunii înConsiliul Naţional al Audiovizualului, sau pe actualul reprezentantîn CNA, Szasz Attila.

Variante de rezervă: Turcescu sau Ţoghină

Democrat-liberalii ar fi preferat să facă şi numirea la SRR,pentru că postul public de radio nu are concurenţă în mediul ruralşi este singura media care pătrude în multe zone ale ţării. PD-Ll-ar fi vrut ca preşedinte la Radio pe jurnalistul Robert Turcescu,dată fiind experienţa acestuia ca om de radio. Turcescu spune însăcă până acum nu a avut nicio discuţie pe această temă cu vreunreprezentant al partidului de guvernământ.

O variantă luată în calcul de pedelişti, în cazul în care UDMRnu va face nominalizarea şi Turcescu nu acceptă, să o menţină înfuncţie pe actuala şefă a postului public de radio, Maria Ţoghină.Liderii PD-L nu au ce să-i reproşeze Mariei Ţoghină, iarpreşedintele Traian Băsescu a continuat să meargă la emisiunileSRR, după ce la TVR a refuzat să mai participe câtă vremeinstituţia va fi condusă la Alexandru Sassu. Ţoghină a spus, pentruGândul, că are "proiecte în derulare" pe care şi le-ar dori"continuate şi finalizate". "Miercuri (astăzi - n.red.) voi depunela Parlament raportul de activitate pe 2009, şi el cu profit şi curezultate foarte bune", a adăugat Maria Ţoghină.

Parlamentul se va reuni astăzi, pentru a dezbate rapoartele deactivitate pe 2008 ale posturilor publice de radio şi televiziune.Raportul TVR a fost respins de comisiile de specialitate, în timpce raportul SRR a fost aprobat, cu laude pentru Maria Ţoghină.Respingerea raportului de către plen înseamnă demiterea automată aîntregului consiliul de administraţie. Mandatul lui Ţoghină eexpirat anul trecut, dar a fost prelungit până pe 31 martie. Sassumai are mandat până în 2011.

Citește și: