Cătălina Mănoiu
540 vizualizări 25 apr 2017

"Pentru că era absolut firesc ca într-un partid care militează pentru o administraţie eficientă să militeze şi să sprijine o salarizare decentă a primarilor care în urma degringoladei în privinţa salarizării din sistemul public au ajuns să fie mai prost plătiţi decât propriii angajaţi", a declarat Raluca Turcan, marţi, întrebată de ce PNL a depus amendamentul la OUG 9 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene, au fost crescute cu 30% din bugetele locale începând cu data de 1 aprilie.

Întrebată dacă nu se mai putea aştepta câteva luni, până la intrarea în vigoare a legii salarizării, Turcan a răspuns că "PNL a depus acest amendament la mai multe proiecte de lege pentru că reprezintă o prioritate".

"Dacă de la cap se împute managementul politic, toată comunitatea are de suferit (...)  Prima măsură a PSD-ului ar fi trebuit să fie aceasta (....) Am depus amendamente şi la OUG privind salariile demnitarilor şi la această OUG 2 şi vom urmări să se respecte acest amendament în legea salarizării unitare", a mai spus Turcan.

“Începând cu luna aprilie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază/indemnizaţiilor de care beneficiază personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene, se majorează cu 30% faţă de nivelul aflat în plată pentru luna martie 2017”, se arată în cadrul amendamentului adus de liberalul Corneliu Olar proiectului de lege pentru aprobarea OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, amendament susţinut atât de majoritatea parlamentară, cât şi de opoziţie.

Reamintim că, luni, comisiile reunite de muncă şi buget au adoptat un amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017 prin care salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene au fost majorate cu 30% din bugetele locale, Camera Deputaţilor adoptând, marţi, proiectul de lege. 

„Aceste majorări de salarii se fac din bugetele locale. De altfel, amendamentul mai operează timp de o lună de zile, după aceea intrând în vigoare legea salarizării unitare primarii vor intra pe alte grile de salarizare, mult mai mari decât sunt în prezent”, a declarat ministrul Muncii, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, luni, la finalul şedinţei comisiilor reunite de muncă şi buget care au întocmit raportul asupra proiectului de lege.

Deputatul PNL, Corneliu Olar, autorul amendamentului, a afirmat, luni, că primăriile pot creşte taxele şi impozitele pentru a putea plăti majorările salariale pentru primari.

„Bugetul nu se axează numai pe banii veniţi de la centru. Bugetul local este constituit din venituri proprii, impozite, taxe locale şi alte venituri proprii. Se pot majora taxele printr-o hotărâre de consiliu. Printr-o hotărâre de consiliu pot lua banii, nu din investiţii, sunt bani din taxe şi impozie locale, extrabugetare”, a declarat deputatul PNL Corneliu Olar, la solicitarea jurnaliştilor.

În forma propusă de comisiile reunite şi adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, iniţiativa legislativă aduce majorări salariale şi pentru personalul militar, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din apărare.

Potrivit proiectului de lege, personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuţiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie, acordată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

De asemenea, se propune acordarea a celei de a doua tranşe de 50% din suma compensatorie corespunzătoare salariului de merit în plată în anul 2009, şi nu începând cu luna august 2017, personalului militar, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, potrivit raportului comisiei.

Proiectul de lege a fost votat cu 212 voturi "pentru", 33 "împotrivă" şi 8 abţineri.

 

Citește și: