no author
Liviu Dadacus - Mediafax
29601 vizualizări 19 mar 2017

Copreşedintele ALDE, vicepremierul Daniel Constantin, alături de mai mulţi membri ai partidului proveniţi din PC, a părăsit intempestiv şedinţa Delegaţiei Permanente care urma să stabilească data Congresului, acuzând modul în care se iau deciziile în partidul pe care îl conduce împreună cu Călin Popescu Tăriceanu. 

El a acuzat că şedinţa este nestatutară. „Delegatia Permanentă care s-a convocat astăzi nu este cea statutară. Am agreat, am covocat Delegatia Permanentă, însă secretariatul într-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt cei care trebuiau că fie în Delegatia Permanentă. Am agreat acum 2 ani de zile normele tranzitorii care spun foarte clar: Delegaţiei Permanentă e formată din Delegaţia Permanentă a PLR si Consiliul Naţional al PC. (...)  Din motivul acesta am intrat împreună cu colegii acolo ( în şedinţa Delegaţiei Permanente, n.r.) şi am spus: <Oameni buni, nu s-au convocat toţi oamenii în Delegaţia Permanentă. Nu pot să particip sau să validez convocarea Congresului pe o Delegaţie care nu există>”, a  explicat Constantin. 

Copreşedintele ALDE a precizat că nu vizează funcţia de preşedinte al partidului, ci este nemulţumit de modul în care se iau deciziile. „Am convenit acum patru luni de zile că vom avea preşedinte unic şi am convenit că nu voi candida pentru funcţia de preşedinte, ci voi ocupa funcţia de preşedinte executiv. Ca atare, nu acesta a fost motivul acestor dispute care din păcate regret profund că au ieşit în spaţiul public. Motivele neînţelegerilor au fost legate de modalitatea în care se iau decizii în ALDE. N-am acceptat şi n-o să accept ca cineva din afara partidului din care fac parte să ia decizii în partidul nostru, cu acceptul unuia dintre co-preşedinţi. Asta este marea problemă pe care o avem şi ăsta este pericolul pe care îl avem din păcate şi îl va avea ALDE în perioada următoare. (...) Nu voi accepta ca în partidul pe care nu-l voi părăsi să fie luate decizii în mod unilateral”, a precizat Constantin. 

„Nu voi pleca din ALDE”

Daniel Constantin a precizat că nu va pleca din ALDE şi că se va întâlni luni cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a vedea decizia coaliţiei în legătură cu această situaţie.

"Eu nu am vrut să ajungem în această situaţie dar, din păcate, este o situaţie delicată pentru ALDE. Nu vom pleca din ALDE. Nu am ţinut niciodată la funcţii. Oricând, şi chiar mâine (luni, n.r.), voi avea o discuţie cu prim-ministrul Sorin Grindeanu şi, dacă decizia coaliţiei va fi într-un sens, nu regret”, a spus el.

El a adăugat că nu vor exista plecări din ALDE şi că parlamentarii ALDE vor susţine Guvernul Grindeanu.

"Orice s-ar întâmpla, toţi parlamentarii care sunt aici nu vor pleca din ALDE, vor rămâne şi vor susţine Guvernul Sorin Grindeanu. Este un vot care s-a dat pentru acest Guvern, pentru această coaliţie şi nu voi pune în pericol această coaliţie. Sper ca activitatea guvernamentală să primeze, nu scandalurile", a mai spus Constantin. 

Tăriceanu: „Am şi eu o serie de nemulţumiri”

În replică, Tăriceanu a susţinut că are şi el nemulţumiri legate de funcţionarea ALDE, iar acestea sunt mai vechi, prima sincopă în relaţia cu Daniel Constantin apărând în momentul în care acesta din urmă l-a şantajat cu listele pentru alegerile parlamentare. 

„Am şi eu o serie de nemulţumiri legate de funcţionarea ALDE - hai să spunem nu numai în ultima perioadă, ci de o bună bucată de vreme. Relaţia care a funcţionat o bună perioadă colegial a înregistrat o primă sincopă în mometul în care au fost alegerile parlamentare şi am am fost pur şi simplu şantajat de domnul Daniel Constantin în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze pe listele de la parlamentare, cu care nu eram de acord în privinţa - nu a participării lor, ci poziţiile respective”, a spus Tăriceanu.

„Discuţia a fost una foarte tranşantă şi i-am spus că dacă eu nu accept, atunci ajungem într-un impas şi nu putem să depunem listele la alegerile parlamentare, deci ALDE să nu funcţioneze. Şi el mi-a spus că nu are nicio problemă în acest sens. Şi atunci, cum de multe ori cineva trebuie să facă o concesie, am făcut eu concesia, dar aceasta a fost costisitoare, pentru că eu a trebuit să sacrific unii dintre oamenii care munciseră, ca să putem să participăm la alegeri, pentru că evident ALDE nu ar fi fost în Parlament”, a adăugat Tăriceanu.

El a arătat că nu poate accepta această manieră de a „colabora” şi a susţinut că, în ultima perioadă, au existat „numeroase” situaţii în care Daniel Constantin a refuzat să-şi dea acordul pe o serie de chestiuni care vizau buna funcţionare a partidului.

Avertisment pentru Constantin

Întrebat dacă ALDE îi va retrage sprijinul politic vicepremierului Daniel Constantin, Tăriceanu a răspuns: „Nu s-a discutat acest lucru pentru că, împreună cu colegii mei, plecăm de la premisa unei necesare colaborări în ALDE. Dacă cei care astăzi au plecat în mod demonstrativ din şedinţă doresc să purtăm o discuţie şi să revină la gânduri mai bune şi să respecte democraţia şi performanţa în partid, nu văd de ce am face un astfel de gest”.

El a mai spus că sprijinul politic îl dă structura de conducere abilitată conform statului.

„O să vedem în perioada următoare. Eu cred că aceste puseuri de orgoliu nu sunt fireşti, dar fiecare până la urmă îşi modulează acţiunea cum crede de cuviinţă. Eu sunt un om care am avut în acţiunea mea politică, ca principiu, o atitudine incluzivă şi nu excluzivă. Cred că dacă suntem mai mulţi suntem mai puternici, dar trebuie să împărţim aceleaşi seturi de valori. Dacă avem obiective diferite atunci fiecare trebuie să-şi definească obiectivele în parte şi în funcţie de dorinţa majorităţii mergem într-o directive sau alta. S-ar putea ca şi eu să nu găsesc întotdeauna susţinerea necesară pentru direcţia în care vreau să meargă partidul, pentru discursul politic , dar trebuie să accept decizia majorităţii şi aşa este peste tot”, a mai spus Tăriceanu. 

Constantin: Tăriceanu s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe liste

Co-preşedintele ALDE, Daniel Constantin, a precizat duminică, în replică la acuzele lui Călin Popescu Tăriceanu, că este ruşinos ca acesta să vorbească despre şantaj, în condiţiile în care Tăriceanu este cel care „s-a luptat” ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele ALDE.

„Este ruşinos ca domnul Tăriceanu să vorbească despre şantaj atâta timp cât el este cel care s-a luptat ca persoane cu probleme penale să îşi găsească loc pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din păcate, domnul Tăriceanu a pus pe masa ALDE şi pe masa guvernului interesele sale şi ale unui grup restrâns de influenţă”, a precizat Constantin într-o declaraţie de presă remisă duminică MEDIAFAX.

El a mai arătat că Delegaţia Permanentă a fost nestatutară, iar convocarea Congresului în cadrul acesteia reprezintă o „decizie abuzivă”, la fel cum sunt toate deciziile adoptate de către această reuniune.

„Ceea ce clamează domnul Tăriceanu, privind decizia de convocare a Congresului cu 50%+1 din numărul delegaţiilor judeţene nu este statutar şi va fi atacat în instanţă”, a mai spus Constantin, în declaraţia citată.

Delegaţia Permanentă a ALDE a decis convocarea unui Congres extraordinar, apoi ordinar, în 21-22 aprilie.

„Delegaţia Permanentă s-a ţinut conform statutului, în cvorum, în pofida plecării unor colegi din sală. Am decis convocarea unui Congres extraordinar în 21 aprilie la Parlament. (...)Congresul ordinar va fi în 22 aprilie, cu două puncte importatnte pe ordinea de zi – dezbaterile politice şi doi - alegeri pentru structurile de conducere la nivel naţional”, a spus Tăriceanu.

Citește și: