Liviu Dadacus - Mediafax
Raluca Pancu
11537 vizualizări 12 sep 2017

Cei doi miniştri au depus jurământul, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, unde au fost prezenţi şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose şi vicepremierii Sevil Shhaideh şi Marcel Ciolacu. Preşedintele Klaus Iohannis nu a luat cuvântul după depunerea jurământului, mergând doar să salute demnitarii, prezenţi la ceremonie şi ulterior invitându-i la discuţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie pentru Fifor şi Şimon la scurt timp după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, în cadrul căreia s-au oficializat cele două noi propuneri la Apărare şi Economie. Liviu Dragnea a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, nominalizările: "Am avut, în ultimele zile, mai multe discuţii cu premierul referitoare la nominalizarea pentru ministrul Apărării, amândouă sunt posturi importante şi, până la urmă, decizia comună pe care am prezentat-o a fost Mihai Fifor pentru că e un om responsabil, are avantajul că, în ultimele luni, a lucrat la Eonomie, ca ministru, a mers prin ţară, a văzut obiective economice şi a lucrat foarte mult împreună cu Ministerul Apărării pentru industria de apărare. Şimon e un om cu experienţă foarte mare în economie, are o activitate veche în PSD şi asta contează, are experienţă în economia reală, lucrând în zona privată, este inginer, are toate argumentele pentru a fi un ministru al Economiei bun".

Liderul PSD a precizat că l-a informat pe şeful statului de cele două propuneri, Iohannis arătând că este "de principiu" de acord cu ele.

"Aseară l-am sunat pe preşedintele României pentru că e firesc să se întâmple aşa, discutăm de doi membri CSAT. Eram împreună cu premierul Mihai Tudose, l-am sunat, l-am informat care vor fi propunerile şi a fost de acord. Preşedintele a spus că trebuie să se închidă rapid această situaţie şi noi credem că astăzi se va face ceremonia. Deja premierul a trimis documentele la Cotroceni. Preşedintele, de principiu, a agreat aceste propuneri. O să le analizeze. Nu a avut reacţie de respingere. Decizia va fi a dumnealui, astăzi. E un gest de normalitate ca preşedintele să nu afle din presă propunerile noastre", a mai spus Dragnea.

În ceea ce priveşte pregătirea profesională a celor doi miniştri propuşi, Fifor fiind absolvent de Filosofie, iar Şimon inginer, replica liderului PSD a fost: "Şi noi ne asumăm că suntem ingineri, asta e. A făcut (n.r - Şimon) o facultate grea şi asta cred că îl va ajuta să fie un ministru al Economiei bun. Fifor are o experienţă veche şi cred că va fi un ministru al Apărării foarte bun. Ştiţi că sunt foarte mulţi filosofi în serviciile secrete, din filosofi şi istorici se recrutează. Asta înseamnă că au viziune analitică".

La observaţia jurnaliştilor că şeful statului a refuzat să semneze numirea lui Fifor la Transporturi, în perioada Guvernului Ponta, în 2015, motivând că "nu are expertiza şi experienţa managerială necesare", Dragnea a răspuns că el nu deţine "aceleaşi informaţii cu ceea ce va face preşedintele Iohannis".

"Mihai Fifor e deja ministru al Guvernului şi a arătat, în aceste luni, că este un ministru bun şi responsabil", a mai spus liderul PSD.

Tăriceanu: "Domnul Fifor e un om extrem de serios, profund"

Chestionat cu privire la aceeaşi temă, respectiv ce l-ar recomanda pe Firor pentru funcţia de ministru al Apărării, Tăriceanu a răspuns că "experienţa sa de senator şi de membru al Guvernului e cea care îl recomandă îndeajuns".

"L-am cunoscut pe Mihai FIfor şi în legislatura trecută ca lider al grupului parlamentar al PSD, e un om extrem de serios, profund şi cred că bine pregătit politic, are o experienţă politică care l-a şi recomandat ca ministru al Economiei", a spus Tăriceanu.

"Din 1990 filosofia politică, care domina înainte criteriile de selecţie pentru miniştrii Apărării s-a schimbat. Funcţia e una politică şi civilă", a ţinut să mai precizeze Tăriceanu. 

Cine e ministrul propus la Economie

Conform CV-ului postat pe pagina oficială a Camerei Deputaţilor, Şimon s-a născut în 1 ianuarie 1961, în Vişeu de Sus. El este căsătorit şi are doi copii.

Între 1983 şi 1988, a studiat la Institutul Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Mecanică.

Începând din 2000 şi până în prezent, Gheorghe Şimon este vicepreşedinte al PSD Maramureş.

De-a lungul timpului, el a ocupat funcţiile de consilier local în cadrul Consiliului Local Vişeu de Sus şi consilier judeţean, la Consiliul Judeţean Maramureş.

Cine e ministrul propus la Apărare

PSD îl vrea pe Mihai Fifor de la Economie la Apărare. Fifor şi-a început cariera în anul 1994, ca cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane "C.S. Nicolăescu-Plopşor" din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

În perioada 2001-2005 a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj, iar apoi, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi tot pe parcursul acelui an şi-a început un nou mandat la muzeu, unde a stat până în mai 2012, când s-a întors pe poziţia de secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deţinut-o până la alegerile din decembrie.

Fifor are o licenţă în Filosofie, terminând în 1994 Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii Craiova, iar după un an a dobândit un master în literatura română. În anul 2003, Fifor a devenit doctor în antropologie socială, tot la Universitatea Craiova.

Ulterior, el a urmat un masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007), iar în 2009 a studiat Managementul afacerilor interne, la Colegiul Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", precum şi Securitate şi bună guvernare, la Colegiul Naţional de Apărare.

Citește și: