Mihaela Gidei
Raluca Pancu
1465 vizualizări 28 sep 2017

„Am fi atras atenţia tuturor, prin avizul cu observaţii, asupra punctelor pe care noi le considerăm nevralgice. Este vorba despre trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei - noi doream să subliniem faptul că nu suntem de acrod cu această soluţie. Mai este vorba de răspunderea magistraţilor - doream să atragem atenţia asupra faptului că nu respingem o modificare a acestei dispoziţii legale, dar ea se impune nuanţată faţă de propunerea ministrului Justiţiei. Este vorba, desigur, de problema numirii procurorilor-şefi din cadrul parchetelor. Şi cea de-a patra problemă era a vârstei la care se poate admite la INM”, a declarat preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea.

Magistratul a mai subliniat că nu comentează faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lipsit de la dezbaterea privind proiectul de legi pe care el însuşi le-a propus.

„Nu ştiu ce să spun. Dânsul spunea că avea nişte date anterioare, nişte informaţii anterioare cu privire la ceea ce s-ar putea petrece astăzi în cadrul CSM. Eu, sinceră să fiu, nu am avut aceste date, am venit absolut inocentă şi de bună credinţă la şedinşa CSM de astăzi (joi- n.red.). Este o opţiune pe care eu nu o comentez”, a mai spus Cristina Tarcea.

Întrebată dacă prezenţa ministrului Justiţiei la şedinţa CSM ar fi putut să schimbe rezultatul votului, Tarcea a răspuns afirmativ.

"Sigur că da, pentru că aţi urmărit doar o parte din dezbateri, dar, în cadrul deliberărilor, noi aducem argumente serioase şi legale, şi de oportunitate atunci când e cazul şi dialogul întotdeauna, cred, că are rezultate constructive", a spus şefa ÎCCJ.

Referitor la comentariile potrivit cărora avizul pozitiv ar fi fost rezultatul unui joc politic, preşedintele ICCJ a explicat că votul său nu a fost unul politic şi că îşi doreşte ca orice demers din partea instituţiei pe care o conduce să fie independent politic.

„Din păcate, în ziua de astăzi, în România, totul se speculează politic. Mă feresc ca nimic din ceea ce porneşte de la ICCJ să nu fie interpretat politic, pentru că mi-am impus ca unul dintre obiectivele mandatului meu să nu se facă politică în ICCJ. Asta, nu că s-ar fi făcut înainte. Nu a fost un vot politic, a fost un vot de bună credinţă, în care noi am crezut şi în care am dorit să subliniem faptul că există probleme în acel proiect”, a declarat Cristina Tarcea.

Pe de altă parte, în eventualitatea în care scorul ar fi fost altul, întrebată dacă s-ar fi ţinut cont de observaţiile formulate, Tarcea a răspuns: "Avizul e unul consultativ, dar să nu uităm că este vorba de legile justiţiei, de legile privind statutul magistraţilor, organizarea şi funcţionarea instanţelor, organizarea şi funcţionarea CSM şi îmi e greu să cred că persoane, chiar dacă cu o expertiză remarcabilă în domeniul juridic, care nu au activat în cadrul acestor structuri ar putea să ignore avizul CSM".

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8.

Citește și: