no author
Liviu Dadacus - Mediafax
1939 vizualizări 26 sep 2013

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că va merge vineri la Constanţa, unde vrea să aibă o întrevedere cu specialiştii şi cu autorităţile pe tema podului de la Agigea, el arătând că acesta se va închide două-trei luni pentru reparaţii dacă nu se va găsi altă soluţie.

"O să merg la Constanţa, vreau să am şi o întâlnire legată de această problemă de infrastructură. Pe de o parte, dacă există orice soluţie să nu se închidă podul, o adoptăm mâine. Pe de altă parte, am văzut un comunicat absolut iresponsabil, nu ştiu cine, o uniune, că să nu închidem podul, orice ar fi. Bun, şi când o să pice primul TIR cu pod cu tot, cine e de vină, domnul ăla de la uniunea nu-ştiu-care de la nu-ştiu-ce sindicat sau eu sunt de vină?", a spus Ponta.

El a spus că nu va lăsa ca podul să fie funcţional în actualele condiţii de funcţionare numai pentru a nu fi criticat.

"Deci, mergem mâine cu toţi specialiştii acolo. Vă daţi seama că, dacă reuşim să găsim altă soluţie tehnică decât să închidem podul, sunt cel mai fericit şi eu şi toţi locuitorii din zonă. Dar nici nu pot să spun că îi las să cadă cu podul ca să nu mă critice un om care are un camion. Păi cade camionul în canal, asta e ideea?", a adăugat Ponta.

Premierul a precizat că podul se va închide două-trei luni pentru reparaţii, dacă nu se va găsi altă soluţie.

"Mergem mâine cu toţi specialiştii, cu autorităţile locale, vedem toate studiile. Există o soluţie mai bună, o adoptăm mâine. Nu există, două luni, trei luni o să se închidă. Ce să facem, e făcut de Ceauşescu, nu l-a mai reparat nimeni de atunci. Eu nu pot să-mi asum responsabilitatea să se producă un accident acolo şi să cadă oamenii cu podul, că după aia nu mai răspunde reprezentanul uniunii nu-ştiu-care de transportatori, răspund eu", a spus Ponta.

Responsabilii în cazul închiderii podului de la Agigea se vor întâlni vineri pentru a reanaliza situaţia, la şedinţă urmând să participe reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului tehnic, ai IPTANA, ai unor ministere, ai Poliţiei Rutiere, dar şi primari din localităţile afectate de măsură.

Miercuri, premierul a declarat că datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa CNADNR. El a precizat că a discutat deja pe această temă cu ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia funcţionează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

"Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem «Bun, să se meargă mai departe pe pod», Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discuta deja şi ieri cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele", a spus Ponta.

Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinaninte de 1989.

"Era vorba să se închidă în aprilie, ca să spun adevărul, şi în aprilie am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum, suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie sau e bine în februarie? Pentru a nu a exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză, independentă, nu a CNADNR. Dacă acea expertiză confirmă că e un pericol în orice moment, atunci trebuie clar să îl închidem, să-l reparăm cât mai repede. Am înţeles că trei luni ar fi durata maximă. Asta este situaţia cu infrastructura, nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic, ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia tehnică", a adăugat Ponta.

Podul de la Agigea va fi închis din 1 octombrie pentru reparaţii, a anunţat, luni, prefectul de Constanţa, susţinând că lucrările ar putea fi gata la 30 noiembrie şi că se încearcă găsirea unei rute ocolitoare cât mai scurte pentru cei care vor să ajungă din sudul judeţului în municipiul Constanţa.

Începând de luni, pe podul de la Agigea se circulă pe un singur fir pe sens, iar din 1 octombrie traficul va fi închis total.

Prefectul a susţinut că autorităţile încearcă găsirea unor rute ocolitoare cât mai scurte atât pentru cei care se deplasează cu autovehiculele, cât şi pentru traficul de marfă, iar acestea vor fi anunţate în zilele următoare.

De asemenea, prefectul susţine că este posibil ca locuitorii din sudul judeţului care se deplasează cu mijloace de transport în comun în municipiul Constanţa să nu fie nevoiţi să ocolească, ci ar putea traversa podul pe jos, iar apoi să fie aşteptaţi de alte autobuze care să-i ducă la destinaţie.

Cristian Andrei, consilierul directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a explicat că podul trebuie închis pentru că lucrările au loc la înălţime, iar dacă circulaţia nu va fi oprită ar putea fi pusă în pericol siguranţa şoferilor.

Un număr de 14 primari din sudul judeţului Constanţa se declară însă împotriva închiderii podului de la Agigea şi cer găsirea altei soluţii pentru reparaţii, spunând că în autorizaţia de construcţie nu este prevăzută închiderea podului şi că nu înţeleg de ce lucrările nu au fost terminate nici după trei ani.

Lucrări pentru reabilitarea podului de la Agigea au fost începute în urmă cu trei ani, iar în acest interval au existat mai multe restricţii de circulaţie.

Într-un comunicat al CNADNR din octombrie 2010 se preciza că firma Bilfinger Berger Baugesellschaft a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului de la Agigea, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA. Podul de la Agigea are o lungime de 266 de metri şi o lăţime de 20,90 metri.

Citește și: