Versiunea Beta

Soarta podului de la Agigea se stabileşte mâine. Ponta: "Dacă nu e altă soluţie, închidem podul. Păi cade camionul în canal, asta e ideea?"

de Liviu Dadacus - Mediafax

Mediafax Foto//Adrian Boioglu

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că va merge vineri la Constanţa, unde vrea să aibă o întrevedere cu specialiştii şi cu autorităţile pe tema podului de la Agigea, el arătând că acesta se va închide două-trei luni pentru reparaţii dacă nu se va găsi altă soluţie.

"O să merg la Constanţa, vreau să am şi o întâlnire legată de această problemă de infrastructură. Pe de o parte, dacă există orice soluţie să nu se închidă podul, o adoptăm mâine. Pe de altă parte, am văzut un comunicat absolut iresponsabil, nu ştiu cine, o uniune, că să nu închidem podul, orice ar fi. Bun, şi când o să pice primul TIR cu pod cu tot, cine e de vină, domnul ăla de la uniunea nu-ştiu-care de la nu-ştiu-ce sindicat sau eu sunt de vină? ", a spus Ponta.

El a spus că nu va lăsa ca podul să fie funcţional în actualele condiţii de funcţionare numai pentru a nu fi criticat.

"Deci, mergem mâine cu toţi specialiştii acolo. Vă daţi seama că, dacă reuşim să găsim altă soluţie tehnică decât să închidem podul, sunt cel mai fericit şi eu şi toţi locuitorii din zonă. Dar nici nu pot să spun că îi las să cadă cu podul ca să nu mă critice un om care are un camion. Păi cade camionul în canal, asta e ideea?", a adăugat Ponta.

Premierul a precizat că podul se va închide două-trei luni pentru reparaţii, dacă nu se va găsi altă soluţie.

"Mergem mâine cu toţi specialiştii, cu autorităţile locale, vedem toate studiile. Există o soluţie mai bună, o adoptăm mâine. Nu există, două luni, trei luni o să se închidă. Ce să facem, e făcut de Ceauşescu, nu l-a mai reparat nimeni de atunci. Eu nu pot să-mi asum responsabilitatea să se producă un accident acolo şi să cadă oamenii cu podul, că după aia nu mai răspunde reprezentanul uniunii nu-ştiu-care de transportatori, răspund eu", a spus Ponta.

Responsabilii în cazul închiderii podului de la Agigea se vor întâlni vineri pentru a reanaliza situaţia, la şedinţă urmând să participe reprezentanţi ai constructorului, ai consultantului tehnic, ai IPTANA, ai unor ministere, ai Poliţiei Rutiere, dar şi primari din localităţile afectate de măsură.

Miercuri, premierul a declarat că datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa CNADNR. El a precizat că a discutat deja pe această temă cu ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia funcţionează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR).

"Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem «Bun, să se meargă mai departe pe pod», Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discuta deja şi ieri cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele", a spus Ponta.

Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinaninte de 1989.

"Era vorba să se închidă în aprilie, ca să spun adevărul, şi în aprilie am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum, suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie sau e bine în februarie? Pentru a nu a exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză, independentă, nu a CNADNR. Dacă acea expertiză confirmă că e un pericol în orice moment, atunci trebuie clar să îl închidem, să-l reparăm cât mai repede. Am înţeles că trei luni ar fi durata maximă. Asta este situaţia cu infrastructura, nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic, ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia tehnică", a adăugat Ponta.

Podul de la Agigea va fi închis din 1 octombrie pentru reparaţii, a anunţat, luni, prefectul de Constanţa, susţinând că lucrările ar putea fi gata la 30 noiembrie şi că se încearcă găsirea unei rute ocolitoare cât mai scurte pentru cei care vor să ajungă din sudul judeţului în municipiul Constanţa.

Începând de luni, pe podul de la Agigea se circulă pe un singur fir pe sens, iar din 1 octombrie traficul va fi închis total.

Prefectul a susţinut că autorităţile încearcă găsirea unor rute ocolitoare cât mai scurte atât pentru cei care se deplasează cu autovehiculele, cât şi pentru traficul de marfă, iar acestea vor fi anunţate în zilele următoare.

De asemenea, prefectul susţine că este posibil ca locuitorii din sudul judeţului care se deplasează cu mijloace de transport în comun în municipiul Constanţa să nu fie nevoiţi să ocolească, ci ar putea traversa podul pe jos, iar apoi să fie aşteptaţi de alte autobuze care să-i ducă la destinaţie.

Cristian Andrei, consilierul directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a explicat că podul trebuie închis pentru că lucrările au loc la înălţime, iar dacă circulaţia nu va fi oprită ar putea fi pusă în pericol siguranţa şoferilor.

Un număr de 14 primari din sudul judeţului Constanţa se declară însă împotriva închiderii podului de la Agigea şi cer găsirea altei soluţii pentru reparaţii, spunând că în autorizaţia de construcţie nu este prevăzută închiderea podului şi că nu înţeleg de ce lucrările nu au fost terminate nici după trei ani.

Lucrări pentru reabilitarea podului de la Agigea au fost începute în urmă cu trei ani, iar în acest interval au existat mai multe restricţii de circulaţie.

Într-un comunicat al CNADNR din octombrie 2010 se preciza că firma Bilfinger Berger Baugesellschaft a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului de la Agigea, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA. Podul de la Agigea are o lungime de 266 de metri şi o lăţime de 20,90 metri.

 


 

 

7 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 vasile 26.09.2013 16:52

nu se spune nimic despre podul care se construieste 2 km mai la est, pod care trebuia finalizat la inceputul anului in curs.
de ce nu a fost finalizat ?
de ce nu este accelerata constructia lui ?
de ce nu se face raparatia podului de la agidea dupa punerea in functiune a noului pod ?

 
#2 ipse 26.09.2013 17:27

podul e facut de ceausescu, corect a fost facut pe timpul lu ceausescu da a functionat cateva zeci de ani si traversat de milioane de masini si milioane de tone de marfa, se mai strica si el , ce sa faci asa e fierul.
problema este alta:
voi nu sunteti capabili sa reparati si sa intretineti daramite sa solutionati o astfel de problema pe timp de pace, daramite pe timp de razboi !
pai ba se duc oamenii la servici, se duc acasa , jumatate de constanta se duce acasa, nu toata lumea se duce cu elicopteru baaaa!
ca d'aia va ales lumea baaa, nu sa va duceti pe maidane pe la rosia montana si cuca macaii sa prindeti fluturi !
mai sunt locuri la balaceanca ???

 
#3 gogu 26.09.2013 17:38

podu asta traverseaza canalul dunare-marea neagra.
v-au venit banutii din veniturile de la canalul dunare-marea neagra ?
au venit!
10,15,20 de ani v-au venit milioane si milioane de euro, puteati sa mai faceti vreun pod ca sa mariti capacitatea de tranzitare si sa oferiti o alternativa pentru podu asta ?
cu 5% din ce banuti v-au intrat la buget construiati un pod si va mai ramaneau bani de zaiafete si casute, corect ?
constanta va trimite bani la buget ?
sa-l faca rotund, mare si frumos ?
va trimite, ca daca nu va trimetea veneati cu bonfaieru si ne taiati podu !
pai ba noi va dam bani, va voteaza meltenii si voi ne explicati cum se face omleta ?
se sparg ouale, ne dati idei cum sa ne facem o omleta ?
ghiortane prevad ca o sa vina vremea cand noi constantenii sa ne facem o omleta mai mare singuri si sa va trimitem banuti cand o sa meritati...

 
#4 ct 26.09.2013 17:41

Eu scriu in calitate de locuitor al comunei Agigea. Domnilor, de atatia ani de cand podul este in reparatii, exceptand acea perioada cand a fost inchis cateva ore pe zi, eu nu am vazut nici un lucrator pe pod, in conditiile in care trec podul zilnic. Daca cumva se lucreaza sub pod, inteleg absenta muncitorilor de la nivelul soselei, altfel sunt niste nesimtiti. De atata vreme este restrictionata circulatia, si pe nimeni, dar pe nimeni nu am vazut macar sa dea cu matura pe pod. Ceea ce ma deranjeza enorm este nesimtirea acestor responsabili de la drumuri, care lasa podul de ani de zile sa se degradeze cat mai mult, astfel incat lucrarile de refacere sa fie cat mai scumpe.

 
#5 Petronel 26.09.2013 19:02

Îngrijorarea lui Ponta că o să cadă TIR-ul în canal îmi aduce aminte de femeile alea care se văitau că o să cadă drobul se sare. „Povestea prostului”, parcă.
În orice țară, genul ăsta de lucrări se fac noaptea, traficul fiind întrerupt cât mai puțin.
Circulația oamenilor, elevilor, mărfurilor etc însemnă bani la buget. Blocarea lor e echivalentul paraliziei.
Dacă tot nu au o soluție, ori să-și dea d.reaq demisia, ori să-i scutească de plata rovinietei pe cei păgubiți. Pe cei care nu-și fac treaba la timp, în felul acesta aducând prejudicii mult mai mari decât reparația în sine, de ce nu-i amendează nimeni?

 
#6 Primarii USL - specialisti in drumuri si poduri 27.09.2013 10:46

Primarii USL, cei mai mari specialisti ai tarii in drumuri si poduri, vor sa nu se inchida circulatia pe pod in timpul reparatiilor. Asta imi aduce aminte de alte minti infierbantate, de la bloc, care sustineau ca pe perioada inlocuirii tevii sparte din subsol, sa nu li se opreasca apa. Numai specialisti in tara asta. Si ne mai miram ca o ducem prost.

 
#7 Ionut 27.09.2013 12:48

Pai Cristian Andrei asta, consilierul lu' peste, nu e acelasi personaj care prefera sa inchida drumurile iarna in loc sa le deszapezeasca? Acum inchide si podul de la Agigea...

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum