no author
no author
Gabriel Pecheanu
Gandul
13890 vizualizări 14 iul 2017

Senatorul Eugen Teodorovici, numit în urmă cu o săptămână consilier onorific al premierului Mihai Tudose, şi-a pierdut această calitate, au declarat surse guvernamentale.

Teodorovici a avut mai multe luări de poziţie, în ultimele zile, contrare unor măsuri anunţate de PSD în noul program de guvernare, dar şi pe subiecte cotidiene, cum ar fi construcţia unui stadion de 12 milioane de euro în Alexandria, pe care o propune Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh, sau aplicarea taxei de „solidaritate” şi a impozitului pe cifra de afaceri, măsuri anunţate în noul program de guvernare al PSD, în mandatul lui Mihai Tudose.

Ruptura cu Liviu Dragnea a devenit evidentă vineri, pe subiectul impozitării veniturilor BOR, idee pe care Teodorovici a mai susţinut-o şi în perioada când acesta era ministru de Finanţe, în guvernul Ponta.

"Eu zic să încercăm să mai păstrăm nişte instituţii în România, cel puţin, să le ajutăm să existe. Nu susţin această variantă", a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament, întrebat cum vede o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii Ortodoxe Române.

Întrebat dacă subiectul s-a discutat în cadrul coaliţiei de guvernare, Dragnea a răspuns negativ.

"Nu. Eu ştiu că nu s-a discutat şi nici nu vreau să discut despre asta", a subliniat liderul PSD.

Eugen Teodorovici declara joi seară, la Digi 24, că are în vedere o propunere de identificare, de comun acord cu BOR, a activităţilor economice ae Bisericii care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă să fie cheltuiţi în domenii pe care statul le decide.

„E o discuţie pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înţeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care şi Biserica să o accepte, şi populaţia să o primească foarte bine şi anume: trebuie să vedem care sunt acele activităţi cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (...)”, declara Eugen Teodorovici, într-un interviu la Digi24.

Vineri, la recepţia organizată de Ambasada Franţei cu ocazia zilei naţionale, Eugen Teodorovici a declarat că taxa de solidaritate este „o aberaţie” şi nu se va aplica, la fel ca şi impozitul pe cifra de afaceri a firmelor, subliniind că nu sunt analize economice şi argumente care să susţină această măsură.

„Tot ce s-a discutat în această ultimă perioadă despre taxe noi, să uite, în sensul că nu se vor aplica. Nu cred să fie vreo analiză economică care să dovedească că acele taxe noi se justifică, deci clar nu se vor aplica. (...)Nimic din ceea ce nu se argumentează şi justifică la nivel economic, la nivel de guvern, nu se va aplica. Trebuie să avem respect faţă de banul privatului, în primul rând, pentru că privatul este cel care contribuie la bugetul statului”, a spus Teodorovici.

Teodorovici a afirmat că taxa de solidaritate este o ”aberaţie” şi nu ar trebui să fie aplicată, pentru că nu există argumente.

”Este o aberaţie şi nu trebuie să fie aplicată. Nu există discuţie. Nicio analiză nu poate să argumenteze. (...) Am curaj să pariez că această taxă de solidaritate sau impozitul pe cifra de afaceri de peste 500 de mii de euro nu se vor aplica, pentru că nu au argumente”, a spus Teodorovici.

Teodorovici a mai declarat joi seara, în cadrul interviului acordat Digi 24, că măsura construirii unui stadion de 12 milioane de euro la Alexandria, în fieful lui Liviu Dragnea, „nu se justifică”.

Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, propune alocarea a 12 milioane de euro pentru construirea unui stadion modern la Alexandria, în judeţul Teleorman, pe care îl consideră „de prioritate ridicată”. Stadionul ar urma să aibă în jur de 5.500 de locuri, să fie la standarde UEFA şi să coaguleze în jurul său competiţii sportive naţionale şi internaţionale, precum meciuri de fotbal din Liga I sau din preliminariile cupei UEFA.

Deocamdată, pe stadionul din Alexandria activează doar echipa de fotbal locală FCM Alexandria, care ocupă locul 4 în Liga a III-a, precum şi clubul sportiv şcolar din Alexandria. În nota de fundamentare, ministerul condus de Shhaideh susţine însă că „cluburile locale de sport au în mod constant performante notabile în competiţiile naţionale şi chiar internaţionale”. Proiectul nu este nou, ideea fiind lansată public încă din 2014, când ministrul Dezvoltării era chiar Liviu Dragnea, iar Shhaideh era secretar de stat.

Citește și: