Raluca Pancu
no author
Raluca Pancu Cătălina Mănoiu
519 vizualizări 20 apr 2017

"Sunt tot mai convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei e poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta e lupta corectă şi că cetăţenii îşi doresc acest lucru. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări şi procesul MCV va fi încheiat, acest proces va fi continuat, de fapt, de poporul român (...) Românii sunt în alt loc, vor ca această luptă anticorupţie să aibă loc şi pentru mine e un lucru foarte important, iar românii fac asta nu pentru că aşa le zice Bruxelles, ci pentru că şi-au dat seama că îşi doresc acest lucru pentru ei. Aceasta e cea mai bună garanţie", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, întrebat dacă există premise că lupta anticorupţie va continua şi după ridicarea MCV, adăugând faptul că ridicarea MCV va depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisia Europeană.

"Planul elaborat de şeful Guvernului şi ministrul Justitţiei ne aduc pe calea cea dreaptă. Aceste 12 recomanări pot fi îndeplinite", a mai spus Timmermans. 

Întrebat cu privire la data la care MCV-ul ar putea să fie ridicat, Timmermans a răspuns: "Eu nu dau niciodată termene (...) Totul depinde de cum se vor lua aceste decizii la nivel naţional. Desigur, Parlamentul este suveran şi ia propriile decizii. Sfatul nostru către Parlament este: menţineţi planul Guvernului!”.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a declarat că obiectivul său este ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) să fie ridicat înainte ca România să preia preşedinţia UE.

"Este o chestiune de prestigiu, la care ţin foarte mult. Îmi doresc ca la sfârşitul lui 2017 să avem un raport final pozitiv, care să pună capăt acestui mecanism. Nu vom face nici un pas înapoi care să garanteze un act de justiţie corect. Economia României nu poate creşte fără încrederea investitorilor că bani lor sunt protejaţi de un sistem juridic eficient. Este în interesul cetăţenilor dar şi al sectorului privat să avem un sistem juridic eficient şi accesibil”, a declarat Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, se află într-o vizită oficială  în România, unde s-a întâlnit cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi cu premierul Sorin Grindeanu, dar şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Timmermans va dialoga cu cetăţenii, la sfârşitul vizite sale, la Muzeul Naţional de Artă, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma şi a zece ani de la aderarea României la UE, informează Comisia Europeană.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene declara, pe Twitter, la începutul lunii februarie, în contextul protestelor generate de adotarea OUG 13 privind modificarea Codurilor penale, că Executivul UE este la dispoziţia autorităţilor române, pentru a coopera şi cere din nou continuarea luptei împotriva corupţiei.

"Suntem la dispoziţia autorităţilor române. Suntem în dispoziţie de cooperare. Dar suntem clari privind continuarea luptei anticorupţie", a scris Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene susţinea, într-o conferinţă de presă, că urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în Parlamentul din România, subliniind că Executivul UE nu ţine de cont de orientările politice în actuala situaţie din ţara noastră, ci vrea să ajute la eliminarea corupţiei endemice.

"Am urmărit îndeaproape situaţia începând de săptămâna trecută. Am notat introducerea Ordonanţei de Urgenţă 14 pentru a aborda Ordonanţa de Urgenţă 13. Am notat şi că Guvernul nu va continua cu legislaţia contestată. Vom continua să urmărim cu atenţie ce se întâmplă în Parlamentul român (…) pentru noi, aceasta nu este o discuţie politică, nu ţinem partea cuiva în afacerile interne din România. Este vorba despre a ajuta România să ducă la bun sfârşit această luptă foarte, foarte lungă şi dificilă pentru a scăpa de corupţia instituţionalizată", spunea Timmermans într-o conferinţă de presă organizată după o reuniune a Colegiului Comisarilor.

Citește și: