Versiunea Beta

Tinichigiu şi filosof. Băsescu, mărturisiri necenzurate către Liiceanu: „Şcoala scoate tâmpiţi“

Tinichigiu şi filosof. Băsescu, mărturisiri necenzurate către Liiceanu: „Şcoala scoate tâmpiţi“

Un microfon al unei camere de televiziune a înregistrat un dialog spumos între preşedintele României şi filosoful Gabriel Liiceanu

„Şcoala scoate tâmpiţi!“ Acesta era porumbelul pe care Traian Băsescu era să-l spună în şedinţa de Guvern de duminică, dar pe care şi l-a reprimat în ultima secundă. Preşedintele Băsescu a fost surprins, miercuri, la prânz, la deschiderea Bookfest, de un microfon al unei camere de filmat, în timp ce îi mărturisea lui Gabriel Liiceanu că era să facă o gafă şi mai mare decât cea cu tinichigiul şi filosoful: „Acu’, şi eu am greşit. Eu am vrut să spun: şcoala scoate tâmpiţi. Şi, în ultima clipă, am zis să nu spun această vorbă. Este o prostie ce voiam să spun. Deşi ea pe fond era corectă“. Dialogul, surprins de camere, a continuat, Gabriel Liiceanu dându-i dreptate, tot pe fond, preşedintelui, în sensul că şcoala românească ar trebui să fie ceva mai aplicată.

A urmat lansarea unui volum de documente din seria de lucrări despre condamnarea comunismului, eveniment la care cei doi au luat cuvântul. Gabriel Liiceanu a profitat de prilej pentru a repera cumva onoarea şifonată a filosofilor, despre care preşedintele sugerase că ar fi inutil, deoarece sunt „neîncadrabili în câmpul muncii“. „Filosofii sunt, într-adevăr, buni la multe lucruri“, a spus, la un moment dat, Liiceanu, cerându-i şefului statului să-i deconspire pe ofiţerii de Securitate. Băsescu a râs. Replica lui a venit imediat: pentru că rolul filosofului era ocupat, Băsescu şi-a însuşit poziţia tinichigiului – „Când vrei să fii tu tinichigiul în faţa filosofului, poţi să faci tu o cârpeală la ce spune filosoful: a început predarea către CNSAS a dosarelor foştilor ofiţeri de Securitate din anii 50.“

Liiceanu, omagiu dactilografei

Gabriel Liiceanu a insistat să-i transmită lui Traian Băsescu faptul că nu e suficient ca preşedintele să condamne comunismul şi societatea civilă să editeze cărţi despre perioada de dinainte de 1989. Filosoful a povestit un „microcaz“, cel al dactilografei cu care lucrează de 30 de ani. Aceasta fusese "vizitată" de Securitate pentru a preda a patra copie de la toate documentele pe care Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu le produceau. „Ea n-a venit să ne spună, ea a vrut să se sinucidă“, a povestit Liiceanu, adăugând că acel colonel care a vrut s-o racoleze, fie e la pensie, fie e la SRI şi nimeni nu-l deranjează. „25 de ani, Securitatea mi-a intrat în casă. După ’89 am vrut să-i cunosc. Nimic! Linişte!“ Gabriel Liiceanu a încheiat mulţumindu-i încă odată preşedintelui că a condamnat comunismul: „Acest lucru a generat entuziasmul multora dintre noi, pentru care am plătit greu, deoarece am devenit intelectualii dumneavoastră de serviciu“.

Citiţi şi:

O treime dintre elevii români sunt şcoliţi pentru a deprinde o meserie. Îşi găsesc de lucru? Află aici

Ecaterina Andronescu prinde glas, după ce Băsescu i-a pus reforma pe masă


 

 

255 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 gandul.info 17.06.2009 19:08

Preşedintele Traian Băsescu a fost surprins în această după-amiază la deschiderea târgului de carte Bookfest purtând un dialog pe tema „filosofi şi tinichigii” cu filosoful Gabriel Liiceanu.


„Acu’, şi eu am greşit! Eu am vrut să spun: şcoala scoate tâmpiţi. Şi în ultima clipă am zis să nu spun această vorbă. Este o prostie ce voiam să spun, deşi ea pe fond era corectă”, a spus Băsescu.

 
#2 horea 17.06.2009 19:08

asta nu este sanatos la cap. punct.

 
#3 scoala sclavilor 17.06.2009 19:12

anii guvernarilor de dreapta pnt-pdl-pnl au fost pentru invatamant un dezastru! greve in invatamant de o luna in guvernarile cdr, d.a! care-i reforma partidelor de dreapta? carte putina, educatie pe sponci, face scoala cine vrea! de ce?! sa cheltuiasca mai putin cu educatia copiilor si tinerilor si sa le ramana lor, banii pentru castele, iahturi, vile la las palmas apartamente la londra si paris ! scoala partidelor de dreapta este scoala de supraveghere a copiilor, cand parintii sunt la munca!!! ce cunostinte, abilitati, capacitati se deprind in scoala? de nici un fel! scoala lui basescu, constantinescu, antonescu, pdl-pnt-pnl, trebuie sa formeze dobitocul perfect, sclavul!! societatea de dreapta are nevoie de sclavi! v-a spus doar!! chelneritze si tinichigii!!!!

 
#4 cv 17.06.2009 19:13

si cand te ganesti ca si el a urmat o scoala....

 
#5 Desigur 17.06.2009 19:17

Eba este cel mai bun exemplu

 
#6 scoala sclavilor 17.06.2009 19:17

se vorbeste foarte mult despre performanta scolii in comunism, fata de scoala reformelor lui marga – bacalaureat la 6 obiecte – hardau-miclea –tezele cu subiect unic! nu e nici o indoiala ca rezultatele obtinute de elevii si studentii de dinainte de `89 erau incomparabil mai bune decat ale celor de dupa `89!!! absolventii anilor 1990-2000 care au avut medii peste 6 la liceu sunt astazi in state sau occident, angajati ca profesori universitari, specialisti in it, doctori, ingineri la firme de prestigiu, la banci sau multinationale! si azi elevi plecati afara din scolile romanesti, sunt trecuti in ani superiori, dupa evaluare, desi nu cunosc prea bine limba tarii! ce se intelege de aici? reforma in invatamant nu trebuie sa umble la continuturi, ci la finatare!

 
#7 scoala sclavilor 17.06.2009 19:19

reforma in invatamat inseamna infrastuctura scolara foarte buna, salarii decente pentru profesori si pastrarea actualelor programe scolare. as zice ca-s mai importante salariile decat infrastructura, pentru ca astfel corpul profesoral va fi alcatuit din oameni de calitate, care au avut performanta scolara! atata timp cat salariile profesorilor sunt mai mici decat ale sefului de la postul de politie din sat, un tanar valoros, cu vocatie de profesor, n-o sa imbratiseze aceasta meserie!

 
#8 @scoala sclavilor 17.06.2009 19:19

adevar grait-ai, basescu se mira ca bo-uu, ce se intampla in invatamant e rezultatul unei politici constiente de indobitocire a maselor.

 
#9 scoala sclavilor 17.06.2009 19:22

sunt si multi oameni dezorientati, care nu inteleg ce se petrece cu invatamantul! nu inteleg ca schimbarile pe piata muncii, salariile de mizerie din invatamant au dus la o alterare a calitatii corpului profesoral. daca inainte de `89 in invatamant veneau tineri cu performanta scolara, diferenta de salariu fiind nesemnificativa – lideri ai generatiei lor - azi vin doar cei care nu-si gasesc un loc mai bine platit in sectorul privat!!!! daca marile puteri isi permit sa aiba un invatamant prost, fiindca racoleaza tineri valorosi din toata lumea, o tara mica nu-si poate permite acest lucru, fiindca isi afecteaza profund viitorul! chiar si cei 20 ani de alungare a tinerilor de valoare din invatamant, va avea consecinte negative in viitor! mai clar. in invatamant trebuie platita valoarea intelectuala, dovedita in anii de scoala! alternativa? scoala de chelnerite si tinichigii!!

 
#10 opinie 17.06.2009 19:22

Cred ca biata noastra tarisoara este condusa de barbari

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum