O treime dintre elevii români sunt şcoliţi pentru a deprinde o meserie. Îşi găsesc de lucru? Află aici

Ecaterina Andronescu prinde glas, după ce Băsescu i-a pus reforma pe masă

"> O treime dintre elevii români sunt şcoliţi pentru a deprinde o meserie. Îşi găsesc de lucru? Află aici

Ecaterina Andronescu prinde glas, după ce Băsescu i-a pus reforma pe masă

" />

Publicat

17

iunie

2009

19:02

211

vizualizări

Tinichigiu şi filosof. Băsescu, mărturisiri necenzurate către Liiceanu: „Şcoala scoate tâmpiţi“

Tinichigiu şi filosof. Băsescu, mărturisiri necenzurate către Liiceanu: „Şcoala scoate tâmpiţi“

„Şcoala scoate tâmpiţi!“ Acesta era porumbelul pe care Traian Băsescu era să-l spună în şedinţa de Guvern de duminică, dar pe care şi l-a reprimat în ultima secundă. Preşedintele Băsescu a fost surprins, miercuri, la prânz, la deschiderea Bookfest, de un microfon al unei camere de filmat, în timp ce îi mărturisea lui Gabriel Liiceanu că era să facă o gafă şi mai mare decât cea cu tinichigiul şi filosoful: „Acu’, şi eu am greşit. Eu am vrut să spun: şcoala scoate tâmpiţi. Şi, în ultima clipă, am zis să nu spun această vorbă. Este o prostie ce voiam să spun. Deşi ea pe fond era corectă“. Dialogul, surprins de camere, a continuat, Gabriel Liiceanu dându-i dreptate, tot pe fond, preşedintelui, în sensul că şcoala românească ar trebui să fie ceva mai aplicată.

A urmat lansarea unui volum de documente din seria de lucrări despre condamnarea comunismului, eveniment la care cei doi au luat cuvântul. Gabriel Liiceanu a profitat de prilej pentru a repera cumva onoarea şifonată a filosofilor, despre care preşedintele sugerase că ar fi inutil, deoarece sunt „neîncadrabili în câmpul muncii“. „Filosofii sunt, într-adevăr, buni la multe lucruri“, a spus, la un moment dat, Liiceanu, cerându-i şefului statului să-i deconspire pe ofiţerii de Securitate. Băsescu a râs. Replica lui a venit imediat: pentru că rolul filosofului era ocupat, Băsescu şi-a însuşit poziţia tinichigiului – „Când vrei să fii tu tinichigiul în faţa filosofului, poţi să faci tu o cârpeală la ce spune filosoful: a început predarea către CNSAS a dosarelor foştilor ofiţeri de Securitate din anii 50.“

Liiceanu, omagiu dactilografei

Gabriel Liiceanu a insistat să-i transmită lui Traian Băsescu faptul că nu e suficient ca preşedintele să condamne comunismul şi societatea civilă să editeze cărţi despre perioada de dinainte de 1989. Filosoful a povestit un „microcaz“, cel al dactilografei cu care lucrează de 30 de ani. Aceasta fusese "vizitată" de Securitate pentru a preda a patra copie de la toate documentele pe care Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu le produceau. „Ea n-a venit să ne spună, ea a vrut să se sinucidă“, a povestit Liiceanu, adăugând că acel colonel care a vrut s-o racoleze, fie e la pensie, fie e la SRI şi nimeni nu-l deranjează. „25 de ani, Securitatea mi-a intrat în casă. După ’89 am vrut să-i cunosc. Nimic! Linişte!“ Gabriel Liiceanu a încheiat mulţumindu-i încă odată preşedintelui că a condamnat comunismul: „Acest lucru a generat entuziasmul multora dintre noi, pentru care am plătit greu, deoarece am devenit intelectualii dumneavoastră de serviciu“.

Citiţi şi:

O treime dintre elevii români sunt şcoliţi pentru a deprinde o meserie. Îşi găsesc de lucru? Află aici

Ecaterina Andronescu prinde glas, după ce Băsescu i-a pus reforma pe masă

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Şarapova, DISTRUSĂ la revenirea în lumea tenisului! Cuvinte extrem de grele din partea rivalei ei

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info