no author
Firuta Flutur
418 vizualizări 14 iul 2017

Adrian Constantin Simionescu a fost deputat din 2012. Simionescu a fost viceprimar în Turnu Măgurele, în perioada 1996-1997, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, în 2008-2009. Acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001. Ulterior, el a trecut la PSD, iar în 2001 a fost numit vicepreşedinte al PSD Teleorman.

Marian Fişcuci a făcut parte din acţionariatul firmei de construcţii Tel Drum, din Alexandria, controlată de apropiaţi ai liderului PSD, Liviu Dragnea. Fişcuci deţine firma Proinvest, care are mai multe contracte cu administraţiile locale din Teleorman, scria Gândul în 2014.

Omul de afaceri Marian Fişcuci şi fostul deputat Adrian Simionescu s-au prezentat, vineri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde au stat mai puţin de o oră, iar anchetatorii le-au adus la cunoştinţă faptele pentru care sunt urmăriţi penal.

Astfel, conform unui comunicat de presă al DNA, Adrian Constantin Simionescu, care la data faptelor era deputat în Parlamentul României şi acţionar în cadrul societăţii comerciale Fan Speed Nikopole, este suspectat de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi de complicitate la evaziune fiscală.

În cazul lui Marian Fişcoci, administrator al SC Proinvest SRL, procurorii au început urmărirea penală pentru infracţiunea de evaziune fiscală.

De asemenea, în dosar sunt implicaţi şi Florinel Marinaş şi Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, ei fiind cercetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală, precum şi firma Proinvest, pentru aceeaşi infracţiune.

Conform anchetatorilor, între 2012 – 2014, omul de afaceri Marian Fişcuci, prin SC Proinvest SRL, a cumpărat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat unor firme româneşti. În acest lanţ economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Simionescu Adrian, dar administrată de Florinel Marinaş şi Mihai Alexandru Simionescu, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

„Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC Proinvest SRL care era şi dealer-ul autorizat al firmelor producătoare”, precizează DNA.

După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau cumpărate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest SRL.

Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

„În acest context, inculpatul Fişcuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit să îi faciliteze eludarea obligaţiilor fiscale către stat, obţinând astfel sume mai mari ca venituri şi totodată, a afectat indirect şi celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la preţul de piaţă ce includea şi TVA”, subliniază procurorii anticorupţie.

Pentru a scăpa de plata TVA, inculpaţii ar fi gândit un întreg circuit. Astfel, firma Proinvest Alexandria, controlată de Marian Fişcuci, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de Adrian Simionescu şi Florinel Marinaş. Ulterior, agentul economic din Bulgaria revindea utilajele către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

„În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest SRL pe teritoriul Bulgariei, mai târziu fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final. Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare”, precizează procurorii.

În cursul anului 2014, fostul deputat Simionescu a controlat întreaga activitate a două societăţi comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obţinând un folos în valoare de 1.159.393 lei, echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele două firme în perioada respectivă.

Potrivit DNA, Adrian Simionescu a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul „de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului.

„Urmare a acestor demersuri, s-a stabilit că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – `livrate intracomunitar` este de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrări de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind inculpatul Fişcuci Marian”, potrivit sursei citate.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Adrian Simionescu, Florinel Marinaş, Mihai Alexandru Simionescu şi SC Proinvest SRL.

Aceeaşi măsură a mai fost instituită şi asupra conturilor deţinute de toţi inculpaţii din acest dosar.

Adrian Constantin Simionescu a fost deputat din 2012. Simionescu a fost viceprimar în Turnu Măgurele, în perioada 1996-1997, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, în 2008-2009. Acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001. Ulterior, el a trecut la PSD, iar în 2001 a fost numit vicepreşedinte al PSD Teleorman.

Citește și: