no author
Gabriel Pecheanu
240 vizualizări 24 aug 2017

”Eu cred că propunerile unui singur om nu vor fi niciodată un atac la nimic. Dl. Tudorel Toader a ieşit într-o conferinţă şi a prezentat ceea ce, punctul de vedere al domniei sale, din consultările cu cei implicaţi... De aici până la a vorbi despre legile Justiţiei e o cale lungă, fiindcă acel pachet propus va trebui să primească nişte avize, de la CSM de exemplu. Practic a început abia acum dezbaterea publică efectiv. Când aceste lucruri se vor încheia, vom reveni cu ele în Guvern. Acolo vom lua o decizie în funcţie de poziţia publică exprimată de către români, de către tipul de avize de la cei care trebuie să dea avizele. Până atunci, mai e”, a spus premierul Mihai Tudose la Antena 3.

El a estimat că în câteva săptămâni vor fi date avizele necesare.

”Între timp, trăim într-o democraţie exemplară. Toată lumea se manifestă - nu sunt deloc ironic, toată lumea spune păsul... Este absolut în regulă. Ne vor ajută să ne facem, o imagine, o idee despre ceea ce doreşte ţara. Pe baza acestei imagini, a acestei transparenţe, vom lua şi noi o decizie în Guvern. Vă asigur că va fi ziua, nu noaptea”, a adăugat Tudose.

El a reiterat că va fi promovat un proiect de lege ”la forma la care Guvernul va ajunge când e oportun” şi că nu va fi emisă o ordonanţă de urgenţă.

Totodată, premierul a refuzat să spună dacă este de acord cu procedura propusă de ministrul Justiţiei pentru desemnarea procurorilor şefi: ”Dat fiind faptul că eu va trebui să am cea mai mare responsabilitate de a mă pronunţa asupra acestui lucru, ca şef al Guvernului, daţi-mi voie să nu mă pronunţ înainţe. Să aşteptăm dezbaterile, fiindcă a mă antepronunţa înseamnă că am luat o decizie înainte ca toată lumea să spună opinia”.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat foarte dur modificările pe care Tudorel Toader vrea să le aducă legilor Justiţiei. Şeful Statului a catalogat propunerile ca "atac la statul de drept".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii şefilor de parchete, urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM, fără a mai fi implicat preşedintele României.

O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei.

De asemenea, ministrul a anunţat că proiectul prevede ce viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.

Noul pachet de legi în Justiţe aduce modificări în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.

Citește și: