Cristina ANDREI
no author
Cristina ANDREI
Gabriel Pecheanu
10665 vizualizări 11 iul 2017

UPDATE 17:30 Premierul Mihai Tudose a transmis de la Bruxelles că nu va fi introdus impozitul pe cifra de afaceri, dar şi că, în urma discuţiilor cu oficialii europeni, a primit promisiuni că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi ridicat în 2018, totul fiind doar o „problemă politică", întrucât chestiunile tehnice sunt deja rezolvate sau aproape de finalizare, a spus acesta. 

„Am reiterat foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili din punct de vedere financiar şi că vom rămâne în ţinta de deficit de 3%. (...) Pentru taxa de solidaritate simulările nu s-au încheiat", a declarat Tudose la finalul întrevederilor cu liderii celor mai importante instituţii ale UE. 

Un punct important pe agenda discuţiilor s-a referit la domeniul Justiţiei, acolo unde premierul a asigurat că vor fi făcute modificări doar după consultarea cu toţi actorii implicaţi, Tudorel Toader urmând să vină la Bruxelles pentru a explica personal care sunt schimbările pe care vrea să le aducă. 

„I-am asigurat pe partenerii europeni de stabilitate, că ţinta de deficit va rămâne de 3%, dar şi de stabilitate şi credibilitate pe tot ceea ce înseamnă legile justiţiei, care sunt şi pe agenda MCV, mecanism de unde avem promisuni că la nivelul lui 2018 se va închide, dacă mergem pe direcţia asumată. (...) Suntem pe drumul cel bun, condiţia esenţială este să ne menţinem sensul şi direcţia. Ministrul Justiţiei va veni la Bruxelles să discute despre ceea ce face el acum şi ce urmează să facă în materie de Justiţie. 

Am vorbit despre tot ceea ce înseamnă introducere în Codul Penal şi punerea în acord cu deciziile CCR. Dar tot ceea ce facem, toate modificările, vor fi cele care pe de-o parte impuse de CCR, pe de altă parte negociate cu societatea civilă şi cu toţi actorii din sistemul de justiţie", a mai spus prim ministrul. Un raport „verbal" privind evoluţia consemnată de MCV va fi făcut public luna aceasta, a mai spus Tudose, urmând ca raportul scris să fie publicat în luna noiembrie. 

„Am transmis mesajul că suntem un stat puternic, un partener puternic. De asemenea, va exista o colaborare foarte bună între Guvernul României şi rolul de comisar european. Astfel, o dată pe lună toţi miniştrii implicaţi în programele europene vor veni la Bruxelles, vor discuta cu comisarii, pentru ca ceea ce facem noi în România să nu mai ajungă la Bruxelles distorsionat. (...) Modalitatea de lucru este de a comunica în timp real, ceea ce se doreşte din România este comunicare publică în timp real cu Comisia, să se bazeze pe contacte permanente. În niciun caz nu vor mai fi derapaje de genul surprizelor în cadrul guvernului. Vom urma un traseu predictibil, cu Parlament, cu consultarea tuturor celor implicaţi. 

UPDATE 13:00 Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

"Este prima mea vizită la Bruxelles în calitate de prim-ministru, temeinic pregătită din punct de vedere tehnic. Vreau să transmit mesajul că România este un partener serios, care îşi va respecta toate angajamentele asumate anterior. Ne dorim o colaborare foarte bună în relaţia cu Uniunea Europeană, aşa cum ne-am angajat, de altfel, şi prin Programul de Guvernare. Suntem pregătiţi să creştem calitativ prezenţa României la nivelul instituţiilor europene şi să contribuim la consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva responsabilităţii pe care ne-o vom asuma în primul semestru al anului 2019, în primul mandat românesc la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", a declarat premierul, citat într-un comunicat al Executivului.

Premierul va mai avea întrevederi, la Bruxelles, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu.

Tudose va fi însoţit de ministrul-delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

 

Citește și: