Raluca Pancu
1820 vizualizări 7 sep 2017

"Azi am avut o întâlnire pe îndelete cu ministrul de Externe al Ungariei. Ceea ce am convenit cu dânsul a fost că, din punctul nostru de vedere, au avut un demers diplomatic. Au apreciat eleganţa şi argumentele noastre (...) Mi-a zis foarte deschis, pentru că aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea noastră, ci şi a Ungariei. Pentru Ungaria, noi suntem al doilea partener extern după Germania. Vă daţi seama că interesul de a sprijini aderarea României la OCDE e un interes şi al Ungariei pentru că stabileşte ritmul şi standarde foarte importante în comerţul internaţional. În finalul discuţiei, domnul ministru mi-a zis următoarele 'Domnule Meleşcanu, Ungaria a sprijinit întotdeauna candidatura României la OCDE. Sper din tot sufletul că în intervalul până când se va reuni OCDE, adică pe 25 septembrie, sper că până atunci nu se va modifica poziţia părţii maghiare'", a declarat Meleşcanu, la Antena 3.

Meleşcanu a declarat că alături de omologul său au convenit că dialogul diplomatic s-a încheiat, pe această temă, între cele două ţări şi că trebuie să se concentreze pe găsirea unor soluţii. În acest sens, Meleşcanu a punctat faptul că diplomaţii nu pot să îi înlocuiască pe cei abilitaţi să acţioneze, respectiv ministrul Educaţiei şi autorităţile locale. 

"Am înţeles că ministrul Educaţiei şi autorităţile locale vor încerca să găsească o soluţionare care să corespundă preocupărilor părinţilor, dar şi să respecte prevederile legale (...) România, ca orice altă ţară, trebuie să îşi promoveze interesele prin mijloacele pe care le consideră cele mai adecvate (....) Nu sunt adeptul unei bătălii, sunt adeptul de a găsi soluţii la probleme, chiar dacă uneori partenerul trece peste linia roşie", a mai spus Meleşcanu.

În acest context, legat de importanţa zilei de 25 septembrie pentru România, Meleşcanu a explicat că adoptarea unei decizii în cadrul OCDE se va face prin unanimitate şi că votul, din acea zi, nu va fi unul de admitere, ci "un acord al tuturor ţărilor ca România să înceapă negocierile de aderare".

Liviu Pop: Elevii Liceului Teologic Romano-Catolic vor fi arondaţi la o unitate şcolară. Vor avea aceiaşi profesori

La rândul său, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, la Antena 3, că, cei 360 de elevi care ar fi urmat să înveţe la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş "vor fi arondaţi la o unitate şcolară" şi vor avea aceiaşi profesori, instituţia sugerată de minister fiind Liceul Bolyai Farkas. Decizia finală va fi anunţată, însă, de către inspectorul şcolar general al judeţului Mureş.

"Am primit o scrisoare deschisă de la părinţi. Le spun ca ministru al Educaţiei că am urmărit interesul elevului, indiferent că acesta este român sau minoritar, şi orice ar incerca să facă unii actori politici, nu vom fi de acord. Avem toate pârghiile să asigurăm dreptul la educaţie al  elevilor din Mureş şi din toată ţara", a mai spus Pop.

Cu toate acestea, anterior, inspectorul şcolar general, Ioan Macarie, declarase, pentru Mediafax, că "părinţii elevilor au refuzat categoric orice propunere" privind şcolarizarea copiilor în alte unităţi de învăţământ înfiinţate legal, autorizate şi acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas” sau Colegiul Naţional ”Unirea.

"Se putea realiza o structură, dar părinţii nu au dorit, iar acum ne aflăm în situaţia foarte complicată de a nu şti cum vor începe copiii şcoala. Am făcut apel la părinţi, dacă le pasă şi îi iubesc pe copii, să termine cu aceste lucruri care nu sunt la locul lor şi să se gândească la faptul că, de luni, copiii lor trebuie să înceapă şcoala. Avem dreptul să şcolarizăm aceşti copii în învăţământul obligatoriu, doar în acele unităţi şcolare în care există acte de înfiinţare”, a subliniat şeful ISJ Mureş.

România şi Ungaria se află în mijlocul unui nou scandal diplomatic, ca urmare a suspendării înfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş. Ungaria a anunţat că îşi retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, anunţul fiind făcut de secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de această decizie.

„Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru aderare", a avertizat el.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autorităţile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş în subiect de campanie electorală în Ungaria, amintind că nu poate interveni în deciziile luate de instanţele româneşti şi consideră că subiectul funcţionării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală

”Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al  MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

Pe de altă parte, circa 2.500 de persoane au ieşit în stradă, miercuri seară, în Târgu-Mureş, pentru a protesta faţă de situaţia în care se află Liceul Romano-Catolic. La protest a participat şi Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

”Am mai explicat şi în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-şi caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, şi dacă este nevoie şi la tribunal. În situaţia actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-şi caute adevărul într-o acţiune de avertizare publică pe străzi (...) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată şcoala confesională ca o valoare, care recunoaşte dreptul eparhiotului de a iniţia înfiinţarea şcolilor confesionale, care recunoaşte dreptul părinţilor la alegere liberă a şcolilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinţei comune existente şi manifestate şi acum, că această şcoală trebuie să existe şi funcţioneze”, a spus Jakubinyi Gyorgy, potrivit Mediafax.

Reamintim că procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reţinerea pentru 24 de ore a şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a urmărit obţinerea unui folos pentru sine sau pentru altul şi uzurparea funcţiei, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile şi directorul Liceului Teologic Romano–Catolic din Târgu Mureş pentru abuz în serviciu.

Aceştia au susţinut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someşan, Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deşi, în realitate, „Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeaşi zi, şeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

Citește și: