Cristina ANDREI
2240 vizualizări 5 oct 2017

„România a tolerat şi tolerează un sistem de pensii cu două viteze. Cu toţi contribuim după aceleaşi reguli, dar nu primim pensii după aceleaşi reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevărat că nu avem ce face. Trebuie ca statul român să fie imparţial”, a declarat Claudiu Năsui.

Acesta a explicat şi de ce prin proiect se păstrează pensiile speciale pentru militari şi magistraţi: în primul caz este vorba despre o regulă a NATO, iar în al doilea despre o recomandare a Comisiei de la Veneţia. 

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda sau salariul brut lunar din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflaţiei şi creşterile salariale/majorările soldei de grad şi funcţie ale militarilor/magistraţilor.

Proiectul USR prevede şi deductibilitatea integrală a contribuţiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul parţial de cotizare.

„Să transformăm sistemul de pensii din România care acum este şi părtinitor şi cu un deficit în creştere, care se va majora din motive demografice, într-unul în care toţi să beneficiem de aceleaşi reguli”, a concluzionat Năsui.

 

Citește și: