Versiunea Beta

Victor Ponta atacă Siria: "Este un regim ilegitim, care comite crime împotriva umanităţii"

de Andrei Luca POPESCU, Liviu Dadacus - Mediafax

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Mamaia, că aşteaptă o decizie a aliaţilor României în problema Siriei, pe care statul român este pregătit să o susţină. Premierul a exprimat însă o poziţie tranşantă faţă de regimul lui Bashar al Assad, în disonanţă cu poziţiile exprimate recent de SUA, Marea Britanie, Germania sau Franţa şi chiar cu apelul la cumpătare lansat de preşedintele României, Traian Băsescu, la reuniunea anuală a diplomaţiei.

"Este imposibil în acest moment să mai fie contestat faptul că regimul de la Damasc este un regim ilegitim, care comite crime împotriva umanităţii", a declarat premierul Victor Ponta.

"România este un aliat şi un membru serisos al comunităţii intenaţionale democratice şi în coordonare totală cu partenerii noştri vom avea o poziţie foarte clară în acest sens", a mai spus Victor Ponta.

Ulterior, premierul Victor Ponta şi-a nuanţat declaraţiile.

"Eu ca prim-ministru cred că solidaritatea şi coordonarea noastră cu aliaţii noştri este lucrul cel bun. Şi mai cred, de asemenea - aici e o mică, într-adevăr, nuanţă diferită - eu cred că noi am ezitat prea mult în a spune foarte clar că Siria are un regim ilegitim şi criminal de mult timp. Poate că au fost alte interese pe care eu nu le cunosc, dar e un moment în care nu mai poţi să mai ascunzi lucrurile sub preş", a spus Ponta.

El a arătat că decizia finală privind Siria aparţine CSAT, adăugând că, în opinia sa, această decizie a CSAT trebuie supusă atenţiei Parlamentului.

"Nu ştiu dacă CSAT trebuie neapărat convocat. V-am spus că prin ministerul de Externe noi suntem în legătură permanentă şi imediat ce vom avea date concludente eu mă voi exprima. Evident, însă, decizia finală aparţine CSAT, dar eu cred că orice decizie importantă trebuie după aceea să mergem în Parlament cu ea. Nu putem să decidem preşedintele şi cu mine sau câţi suntem în CSAT lucruri esenţiale", a spus Ponta.

Declaraţia lui Ponta vine în contextul în care inspectorii ONU trimişi la Damasc nu au prezentat încă o concluzie cu privire la modul în care au fost folosite arme chimice împotriva civililor din Siria, iar cei mai importanţi doi lideri ai opoziţiei faţă de situaţia din Siria - SUA şi Marea Britanie, şi-au temperat poziţiile, în aşteptarea unei concluzii la nivelul ONU.

Parlamentul Marii Britanii a respins ieri rezoluţia premierului David Cameron de a ataca Siria, pentru a pedepsi atacul cu arme chimice din 21 august, argumentând că doreşte dovezi clare înainte de luarea unei decizii.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, la Reuniunea anuală a diplomaţiei, că poziţia României în ce priveşte Siria trebuie să fie una în acord cu aliaţii NATO şi cu dovezile şi concluziile de la nivelul ONU.

Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul

 


 

 

100 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Curlingău de americani 30.08.2013 13:34

Da de unde ştii tu măi Tonta, că regimul sirian a folosit arme chimice, doar specialiştii ONU nu s-au pronunţat încâ?
Iată un nou prim-ministru, curlingău de americani !

 
#2 Gorun 30.08.2013 13:41

Iata un barbat vertical care spune lucurilor pe nume.Bravo domnule prim ministru.Bravo.Ne-am saturat de vorbele veninoase alelui basescu,Sa mergem la lupta!CSAT-ul sa mobilizeze armata.Romania are un cuvant greu de spus in NATO si e timpul ca tancurile romanesti sa joace in senile criminalii din siria. Pe ei, pe ei, pe mama lor.
VOTEZ USL, VOTEZ PONTA, VOTEZ CRIN.

 
#3 George 30.08.2013 13:43

@Gorun Buna asta :)))))))

 
#4 spitalul 9 30.08.2013 13:44

@Gorun

ia-ti imediat medicamentele, gorune! Iar delirezi

 
#5 rao 30.08.2013 13:47

Gata. Ne-am dezbracat de caracter. Pe cat facem pariu ca saptamana viitoare vom fi in "alianta binelui" alaturi de americani si inca 2-3 tari conduse de lingai pro americani? sa vezi atunci ce mandri vom fi ca ii ajutam pe americani. Sa ne fereasca Dumnezeu!

 
#6 Sustinator USL 30.08.2013 13:48

Razboiul nu e o solutie.Masurile ce se impun sunt limpezi.
1. arestarea lui basescu si a membrilor pdl
2. CRIN ANTONESCU PRESEDINTE!
3. eliberarea condamnatilor sau anchetatilor politic: Adrian Nastase, Voiculescu, Fenechiu. E strigator la cer sa anchetezi asemenea valori.
3. participarea in siria la lupta cu cel mult cateva divizii de tancuri.
4. relansarea imediata a economiei si cresterea rapida a nivelului de trai general (dublarea salariului mediu in 3 ani)
DA, SI EU VOTEZ USL. Pentru viitorul nostru.

 
#7 cianuri de la Ponta si USL 30.08.2013 13:48

Nu in Siria e regim criminall ci in tara asta.

Chiar guvernul USL condus de Ponta a aprobat folosirea de cianuri pentru distrugerea si devalizarea poporului roman si a muntilor Apuseni

 
#8 rudy 30.08.2013 13:48

Ce-o mai Aburesti....

 
#9 Cianuri de la Ponta si USL 30.08.2013 13:49

Nu in Siria e regim criminall ci in tara asta.

Chiar guvernul USL condus de Ponta a aprobat folosirea de cianuri pentru distrugerea si devalizarea poporului roman si a muntilor Apuseni

 
#10 un simplu om 30.08.2013 13:50

Deci alte tari din Nato ,nu ii sprijina pe americani in vrajeala asta,si apare asta ca paduchele in frunte.Mai bine ai explica cum ai vandut aurul de la Rosia Montana pe nimic prietenilor tai americani.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel