Andrei Luca POPESCU
no author
Andrei Luca POPESCU Liviu Dadacus - Mediafax
2513 vizualizări 30 aug 2013

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la Mamaia, că aşteaptă o decizie a aliaţilor României în problema Siriei, pe care statul român este pregătit să o susţină. Premierul a exprimat însă o poziţie tranşantă faţă de regimul lui Bashar al Assad, în disonanţă cu poziţiile exprimate recent de SUA, Marea Britanie, Germania sau Franţa şi chiar cu apelul la cumpătare lansat de preşedintele României, Traian Băsescu, la reuniunea anuală a diplomaţiei.

"Este imposibil în acest moment să mai fie contestat faptul că regimul de la Damasc este un regim ilegitim, care comite crime împotriva umanităţii", a declarat premierul Victor Ponta.

"România este un aliat şi un membru serisos al comunităţii intenaţionale democratice şi în coordonare totală cu partenerii noştri vom avea o poziţie foarte clară în acest sens", a mai spus Victor Ponta.

Ulterior, premierul Victor Ponta şi-a nuanţat declaraţiile.

"Eu ca prim-ministru cred că solidaritatea şi coordonarea noastră cu aliaţii noştri este lucrul cel bun. Şi mai cred, de asemenea - aici e o mică, într-adevăr, nuanţă diferită - eu cred că noi am ezitat prea mult în a spune foarte clar că Siria are un regim ilegitim şi criminal de mult timp. Poate că au fost alte interese pe care eu nu le cunosc, dar e un moment în care nu mai poţi să mai ascunzi lucrurile sub preş", a spus Ponta.

El a arătat că decizia finală privind Siria aparţine CSAT, adăugând că, în opinia sa, această decizie a CSAT trebuie supusă atenţiei Parlamentului.

"Nu ştiu dacă CSAT trebuie neapărat convocat. V-am spus că prin ministerul de Externe noi suntem în legătură permanentă şi imediat ce vom avea date concludente eu mă voi exprima. Evident, însă, decizia finală aparţine CSAT, dar eu cred că orice decizie importantă trebuie după aceea să mergem în Parlament cu ea. Nu putem să decidem preşedintele şi cu mine sau câţi suntem în CSAT lucruri esenţiale", a spus Ponta.

Declaraţia lui Ponta vine în contextul în care inspectorii ONU trimişi la Damasc nu au prezentat încă o concluzie cu privire la modul în care au fost folosite arme chimice împotriva civililor din Siria, iar cei mai importanţi doi lideri ai opoziţiei faţă de situaţia din Siria - SUA şi Marea Britanie, şi-au temperat poziţiile, în aşteptarea unei concluzii la nivelul ONU.

Parlamentul Marii Britanii a respins ieri rezoluţia premierului David Cameron de a ataca Siria, pentru a pedepsi atacul cu arme chimice din 21 august, argumentând că doreşte dovezi clare înainte de luarea unei decizii.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a declarat recent, la Reuniunea anuală a diplomaţiei, că poziţia României în ce priveşte Siria trebuie să fie una în acord cu aliaţii NATO şi cu dovezile şi concluziile de la nivelul ONU.

Citește și: