Anca SIMINA
Anca SIMINA
1443 vizualizări 22 oct 2013

După închierea mandatului prezidenţial al Traian Băsescu, în 2015, România va recunoaşte Kosovo. Acesta este unul dintre mesajele pe care premierul Victor Ponta i le-a transmis marţi, la Washington, vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden. Nu mai departe de o săptămână, poziţia publică în favoarea recunoaşterii independenţiei Kosovo i-a fost reproşată lui Ponta de către Băsescu de la Palatul Cotroceni, ca motiv de rupere a acordului de colaborare, şeful statului justificându-şi opoziţia ca fiind "direct legată de interesul nostru naţional cu privire la Transnistria de a sprijini Republica Moldova".

Întrebat, la finalul întâlnirii de la Casa Albă, dacă discuţia cu Biden a inclus probleme de politică internă, premierul a răspuns iniţial „nu, aproape deloc". Imediat a invocat însă problema divergenţelor pe subiectul Kosovo, deşi acestea ţin de politica externă. "Cred că singurul punct în care nici nu a trebuit să dau detalii a fost poziţia faţă de Kosovo. I-am spus că anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar cred că din 2015 România va fi alături de celelalte state”, a spus Ponta, într-un interviu la RTV, arătându-se din nou pro-Kosovo.

Ulterior, Ponta a clarificat şi de ce s-a referit la anul 2015. "Ştiţi foarte bine, preşedintele Băsescu a spus că cât va fi preşedinte nu se vor întâmpla anumite lucruri. Şi nu va mai fi preşedinte anul viitor pe vremea asta. Cred că viitorul preşedinte... Nu s-a pronunţat deloc numele domnului preşedinte timp e o oră", a adăugat premierul.

Ponta i-a dat însă asigurări lui Biden că nu vor mai exista conflicte politice. "Companiile vor să ştie că nu mai avem o bătălie politică care aruncă totul în aer", a spus el.

La plecarea de la Bucureşti, premierul susţinea că nu a cerut un mandat de la preşedinte pentru vizita la Washington întrucât nu l-a considerat necesar.

Statele Unite ale Amercicii au recunoscut independenţe Kosovo din 2008, însă România şi-a păstrat poziţia inclusă în documentele oficiale inclusiv la Summitul NATO de la Chicago din 2012.

Într-o ieşire publică de la Cotroceni pe 8 octombrie 2013, Băsescu reclama că Ponta nu ar fi trebuit să se pronunţe în privinţa problemelor de politică externă cu atât mai puţin schimbând direcţia. "Nu vă mai amintesc deja celebrele declaraţii cu Kosovo, cum le dădea el independenţă, ca să ce? Când România are o poziţie consecventă, care este direct legată de interesul nostru naţional cu privire la Transnistria, de a sprijini Republica Moldova. (...) Singurul care poate angaja România la nivel de stat, conform Constituţiei României, este preşedintele României. Este din decizia Curţii Constituţionale. (...) Deci, limbajul dublu este catastrofal pentru România şi occidentalii îl sesizează. Vă pot spune cu certitudine este că nu-mi voi menţine semnătura pe un acord prin care împreună să minţim partenerii noştri", susţinea atunci Băsescu, negociind însă între timp cu Guvernul păstrarea acordului.

Citește și: