Versiunea Beta

Victor Ponta i-a spus lui Joe Biden, la Casa Albă, că România va recunoaşte Kosovo în 2015

de Anca SIMINA

Foto: Guvernul României

După închierea mandatului prezidenţial al Traian Băsescu, în 2015, România va recunoaşte Kosovo. Acesta este unul dintre mesajele pe care premierul Victor Ponta i le-a transmis marţi, la Washington, vicepreşedintelui Statelor Unite, Joe Biden. Nu mai departe de o săptămână, poziţia publică în favoarea recunoaşterii independenţiei Kosovo i-a fost reproşată lui Ponta de către Băsescu de la Palatul Cotroceni, ca motiv de rupere a acordului de colaborare, şeful statului justificându-şi opoziţia ca fiind "direct legată de interesul nostru naţional cu privire la Transnistria de a sprijini Republica Moldova".

Întrebat, la finalul întâlnirii de la Casa Albă, dacă discuţia cu Biden a inclus probleme de politică internă, premierul a răspuns iniţial „nu, aproape deloc". Imediat a invocat însă problema divergenţelor pe subiectul Kosovo, deşi acestea ţin de politica externă. "Cred că singurul punct în care nici nu a trebuit să dau detalii a fost poziţia faţă de Kosovo. I-am spus că anul viitor nu se va întâmpla nimic, dar cred că din 2015 România va fi alături de celelalte state”, a spus Ponta, într-un interviu la RTV, arătându-se din nou pro-Kosovo.

Ulterior, Ponta a clarificat şi de ce s-a referit la anul 2015. "Ştiţi foarte bine, preşedintele Băsescu a spus că cât va fi preşedinte nu se vor întâmpla anumite lucruri. Şi nu va mai fi preşedinte anul viitor pe vremea asta. Cred că viitorul preşedinte... Nu s-a pronunţat deloc numele domnului preşedinte timp e o oră", a adăugat premierul.

Ponta i-a dat însă asigurări lui Biden că nu vor mai exista conflicte politice. "Companiile vor să ştie că nu mai avem o bătălie politică care aruncă totul în aer", a spus el.

La plecarea de la Bucureşti, premierul susţinea că nu a cerut un mandat de la preşedinte pentru vizita la Washington întrucât nu l-a considerat necesar.

Statele Unite ale Amercicii au recunoscut independenţe Kosovo din 2008, însă România şi-a păstrat poziţia inclusă în documentele oficiale inclusiv la Summitul NATO de la Chicago din 2012.

Într-o ieşire publică de la Cotroceni pe 8 octombrie 2013, Băsescu reclama că Ponta nu ar fi trebuit să se pronunţe în privinţa problemelor de politică externă cu atât mai puţin schimbând direcţia. "Nu vă mai amintesc deja celebrele declaraţii cu Kosovo, cum le dădea el independenţă, ca să ce? Când România are o poziţie consecventă, care este direct legată de interesul nostru naţional cu privire la Transnistria, de a sprijini Republica Moldova. (...) Singurul care poate angaja România la nivel de stat, conform Constituţiei României, este preşedintele României. Este din decizia Curţii Constituţionale. (...) Deci, limbajul dublu este catastrofal pentru România şi occidentalii îl sesizează. Vă pot spune cu certitudine este că nu-mi voi menţine semnătura pe un acord prin care împreună să minţim partenerii noştri", susţinea atunci Băsescu, negociind însă între timp cu Guvernul păstrarea acordului.

Anca Simina este redactor al ziarului Gândul

 


 

 

12 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Rad-prosti 22.10.2013 20:21

ponta a avut mandat de la Basescu sa se pronunte in probleme de politica externa? Si in general, a avut mandat sa plece in America?
Daca raspunsul este NU atunci acordul e nul.

Basescu sa iasa sa mature din nou cu tot guvernul pe jos, n-am vazut incompetenti ca astia in viata mea.

 
#2 balamuc 22.10.2013 20:31

Asta a tradat pe toate fronturile

 
#3 Ursu Ion 22.10.2013 21:40

Ba, da cat de prost e Ponta asta. Nu imi vine sa cred.

 
#4 Ursu Ion 22.10.2013 21:43

Numaidecat sa fim sluga Americii si sa fim de acord cu tot ce fac yankeii? Altfel nu se poate? Nu putem demostra si noi macar odata ca avem coloana vertebrala?

 
#5 Georgel Gavrilescu 22.10.2013 22:19

Recunoasterea Kosovo, inseamna pentru Romania o vulnerabilitate in raport cu Republica Moldova: Kosovo este o republica etnica, aparuta prin separare, in urma unui razboi, de Serbia. Cazul este comparabil cu Transnistria, prin raport cu Republica Moldova. Recunoscand Kosovo, facem un pas in fata recunoasterii Transnistriei. Este o vulnerabilitate extrema si un precedent important in politica noastra externa. Romania pana acum a sustinut Moldova in conflictul ei inghetat cu Transnistria, refuzand sa accepte autonomia acestei pseodo-republici. Acum, daca recunoastem Kosovo, se va spune ca nu putem, in baza acestui precedent, sa nu recunoastem si Transnistria.
Asta este motivul pentru care presedintele Basescu a refuzat s-o faca pana acum: pentru a nu crea o vulnerabilitate extrema Moldovei in negocierile 5 plus 1, in problema Transnistriei.
E foarte dificil pentru premierul Ponta sa inteleaga asta. Si sa fie si patriot, in acelasi timp.

 
#6 popo 22.10.2013 22:20

@Ursu Ion
coloana K coloana, bibicule,dar unde ni-s co oaie le?!! mizerabilii de ameriloci au creat, ca asa a vrut muschiul lor, un stat in balcaniul si asa framantat de sute de ani. mai ramane sa fim de acord si noi, ca prostii, cu principiul care creeaza un nou stat in inima tarii....statul ceangau! (ca de transnistria ni se rupe caciula...inclusiv lui Traian)

 
#7 marin 23.10.2013 08:33

Asta inseamna ca va trebui sa recunoastem si OSETIA SI TRANSNISTRIA nu?

 
#8 popo 23.10.2013 10:12

@marin
Ossetia si Abkhazia, bre, mahrine...

 
#9 Eugen DELCEA 23.10.2013 10:20

Incredibil ce mândru era Ponta când povestea ce sarcini i-a mai dat Joseph Biden !! De fapt, Biden a spus că în 2014 nu se va întâmpla nimic iar Ponta a prins-o din zbor, ca un căţeluş bine dresat...Cred că e a 3-a oară în care îi primeşte Biden şi nu Obama, pentru a nu da o turnură oficială "vizitelor de însărcinări". Biden e adevăratul şef de la Casa Albă şi le-a dat foaia de parcurs (inclusiv lui Băsescu, la fel de mândru şi el)...

 
#10 eu 23.10.2013 11:58

"ce tinuta impecabila" nici macar nu priveste in ochi

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel