Versiunea Beta

Ziua 294 în libertate, prima noapte în arest. Adrian Năstase, condamnat la PATRU ANI DE ÎNCHISOARE CU EXECUTARE: ”O decizie extrem de injustă, o răzbunare”. REACŢIA LUI PONTA

de Clarice DINU, Biro ATTILA

Foto: Mediafax (Octav Ganea)

După 294 de zile, Adrian Năstase se întoarce în închisoare ca urmare a deciziei de luni a instanţei supreme care l-a condamnat, în dosarul Zambaccian, la patru ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi. ”O decizie extrem de injustă şi îngrozitoare, o răzbunare”, a spus fostul premier, în drum spre penitenciarul Rahova unde a fost încarcerat în cursul serii. De această dată fără tensiunea din 20 iunie 2012 când a încercat să se sinucidă după condamnarea la închisoare în dosarul ”Trofeul calităţii”. A plecat singur de la reşedinţa din Zambaccian, cu fiul său, lăsând-o acasă pe soţia sa, Dana Năstase, condamnată şi ea la trei ani de închisoare cu suspendare.

Răzbunarea invocată de Năstase, este o teorie împărtăşită şi de Victor Ponta, care a susţinut că fostul premier este ”o victimă a regimului Băsescu”. ”Nu e prima dată când spun acest lucru”, a spus premierul, adăugând că ”obiectivul principal este schimbarea unui regim politic pe care îl consider abuziv”. „Cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este comparabil cu cazul Iulia Timoşenko”, a insistat el.

URMĂRIŢI AICI COMENTARIUL LUI CRISTIAN TUDOR POPESCU. VIDEO

De altfel, pesediştii s-au înscris în această linie susţinută de premier. ”Suntem alături de Adrian Năstase şi familia lui. Este o victimă a lui Traian Băsescu”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan. ”Este o decizie nedreaptă, o lovitură pentru România”, a apreciat şi deputatul Florin Iordache. Chiar şi Marian Vanghelie a catalogat decizia drept ”un dezastru”. ”E dezastruos ce se întâmplă! Nu cred că se putea aştepta nimeni. Cred că a adus şi el nişte servicii destul de mari acestei ţări", a spus el. „PSD-ul se duce mai departe, îşi numără morţii şi răniţii de pe câmpul de luptă şi merge înainte”, a fost concluzia lui Mircea Cosma, şeful CJ Prahova. 

Citeşte şi Năstase la rece

Cât va sta Năstase în închisoare

Cei patru ani de închisoare cu executare, condamnarea primită Adrian Năstase, nu înseamnă că el va sta patru ani după gratii. Având în vedere vârsta de peste 60 de ani şi executarea unei părţi a pedepsei anterioare, fostul premier ar putea sta închis minimum 8 luni.

În prima fază, după încarcerare, avocaţii lui Adrian Năstase vor solicita contopirea pedepsei de doi ani din dosarul Trofeul Calităţii cu cea de patru ani din dosarul Zambaccian. În procedura de contopire există posibilitatea ca judecătorii Tribunalului Bucureşti să îi aplice un spor, adică să îi majoreze pedeapsa de 4 ani cu şase luni sau un an. În ipoteza în care, după contopire, Năstase va rămâne tot cu patru ani de închisoare, fostul premier va fi obligat să execute minimum o treime din cei 4 ani la care a fost condamnat luni, adică 16 luni. Din cele 16 luni, fostului premier i se vor scădea cele 8 luni deja executate în dosarul Trofeul Calităţii, astfel că acesta va executa un minim de 8 luni.

Pe lângă aceasta, potrivit hotărârii de astăzi a Curţii Supreme, familiei Năstase i se va confisca suma de 1,8 milioane de lei, adică 400.000 de euro. 

Istoricul dosarului

Dosarul Zambaccian a ajuns pentru prima oară în instanţă în 13 noiembrie 2006, însă a trebuit să fie refăcut, fiind întprs la DNA în august 2008, printr-o decizie a Înailtei Curţi.  În 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa din 30 martie 2012 a completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată atât de inculpaţi, cât şi de procurori, la Completul de cinci judecători care a decis la 6 ianuarie 2014 condamnarea lui Năstase la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.

Pe de altă parte, în 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată. 

Clarice Dinu este redactor-şef al ziarului Gândul

 


 

 

205 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 piciul 5.01.2014 18:04

Haideti sa-l sprijinim, dragi romani, pe zegosul (de la zeghe bineinteles) ca sa-si petreaca-n tihna cei 5 ani pe care-i va primi.
Bombonel...Bombonel... fost mare primministrel, nimeni n-a furat cat el! Si-ncodata tot la fel, Bombonel...Bombonel...sa-l vedem cand iese chel!

 
#2 Alf 5.01.2014 18:06

Bis!

 
#3 rapsodul 5.01.2014 18:12

Unde-s fularele, unde-s pistoalele...?

 
#4 NICO 5.01.2014 18:13

“Cum a sifonat directorul CFR Calatori subventiile de la stat

De cum protectorul sau Relu Fenechiu l-a instalat ditamai jupanul la CFR
Calatori, Valentin Dorobantu s-a si apucat de treaba. Dar nu cea pentru
care este platit din bani publici, bineinteles.
Dorobantu a trecut imediat la aplicarea unui plan
minutios de falimentare fortata a companiei de stat aflata in subordine,
a carei activitate a fost pur si simplu sabotata sistematic, dupa cum
s-au plans in mod repetat chiar angajatii de la CFR Calatori, totul in
beneficiul concurentilor din domeniul privat.
Dupa mine, potopul!
Aceasta pare sa fie singura strategie manageriala dupa care se
calauzeste Valentin Dorobantu in conducerea CFR Calatori. Astfel, in
doar cateva luni, noul „manager privat”, dupa cum scrie acum pe cartea
de munca a fostului director, a desfiintat nu mai putin de 200 de
trenuri rentabile. Acum, s-ar putea crede ca poate lucrurile nu mergeau
bine si atunci seful a fost nevoit sa ia masuri drastice… Numai ca
aceleasi rute, care au fost apoi cedate operatorilor privati, produc
bani frumosi pentru acestia. Totul a fost posibil prin punerea celor mai
rentabile curse la ore total nepotrivite si umflarea preturilor
biletelor, astfel ca, in scurt timp, calatorii au disparut cu totul din
trenurile companiei de stat. In schimb, la organizarea licitatiilor
intervalului orar, firmele de casa ale „caracatitei Fenechiu” au primit
cele mai bune ore”

 
#5 urare 5.01.2014 18:18

Asteptam nerabdatori verdictul pentru adictul la puscarie, recidivistul Bombonel. La multi ani printre golani!

 
#6 ***** Europa Unita si Cetateanul © 2011-2013 ***** 5.01.2014 18:20

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Ca Nastase o fi facut si unele gainarii sau greseli, ca de altfel oricare dintre muritori, nu este nici o indoiala, dar nu putem nega faptul ca a facut lucruri cu adevarat valoroase pentru Romania si ca a fost cel mai bun prim-ministru postdecembrist.

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Faptul ca prin insasi sentinta de condamnare se preciza ca Nastase a fost condamnat fara probe, numai pentru a aduce ofranda balaurului european este graitor in ce priveste vinovatia lui Nastase.

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Europa nu poate fi credibila ca entitate dacat daca renunta la prejudecatile sale rasiste. Rasa capitalistilor destrabalati, lacomi, criminali, talhari, hoti si plini de toate mizeriile este considerata de idiotii astia de la UE o rasa superioara.

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Iar oameni precum Nastase, care au facut cu adevarat lucruri mari pentru tarile lor, sunt condamnati doar pentru a servi ca ofrande pentru balaurul rasist, destrabalat, criminal, talhar, hot si plin de toate mizeriile din lume.

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Rasistii capitalisti distrug sistematic toate principiile si toate valorile din lume in numele lacomiei nemarginite si asta e singurul lucru promovat de balaurul UE.

 
#7 ***** Europa Unita si Cetateanul © 2011-2013 ***** 5.01.2014 18:21

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Ei, lucrurile astea cu balaurul UE trebuie sa se schimbe si se vor schimba prin promovarea de catre fiecare Cetatean european in parte a adevaratelor valori. Balaurul capitalist se va transforma treptat intr-un miel care va mantui lumea.

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Constiinta Cetatenilor europeni este ceea ce va dezlipi piatra ce va face bucati balaurul capitalist

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„34 Tu te uitai la el, şi s-a dezlipit o piatră fără ajutorul vreunei mâini, a izbit picioarele de fier şi de lut ale chipului şi le-a făcut bucăţi.”

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„35.a Atunci fierul, lutul, arama, argintul şi aurul s-au sfărâmat împreună şi s-au făcut ca pleava din arie vara; le-a luat vântul, şi nici urmă nu s-a mai găsit din ele.

 
#8 ***** Europa Unita si Cetateanul © 2011-2013 ***** 5.01.2014 18:21

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„…35.b Dar piatra care sfărâmase chipul s-a făcut un munte mare şi a umplut tot pământul.”

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„44,a Dar în vremea acestor împăraţi, Dumnezeul cerurilor va ridica o împărăţie care nu va fi nimicită niciodată şi care nu va trece sub stăpânirea unui alt popor.

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„44,b Ea va sfărâma şi va nimici toate acele împărăţii, şi ea însăşi va dăinui veşnic.”

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„45,a Aceasta înseamnă piatra pe care ai văzut-o dezlipindu-se din munte fără ajutorul vreunei mâini şi care a sfărâmat fierul, arama, lutul, argintul şi aurul.”

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Daniel; cap.2
„45,b Dumnezeul cel mare a făcut deci cunoscut împăratului ce are să se întâmple după aceasta. Visul este adevărat, şi tâlcuirea lui este temeinică.”

***** E.U. si Cetateanul © 2011-2014 *****
05.01.2014
Nici un om politic din Romania nu se poate compara cu Nastase ca seriozitate si competenta. Ei, asta nu era deloc pe placul capcaunilor capitalisti, care aveau nevoie de niste circari manuitori de alba-neagra precum Basescu pentru a-i folosi ca marionete!

 
#9 antiprosti 5.01.2014 18:37

Marele hot e invitat in celula. Alaturi de el sunt asteptati sa vina si altii infractori politici. Jos mafia rosie!

 
#10 claudiu 5.01.2014 18:40

Dau un regat pt. un pistol! Glumesc si eu , dar daca asi avea un pistol adevarat si incarcat pe deasupra , chiar as prefera sa stau tot restul zilelor la parnaie, dar as fi multumit ca as ascapa lumea de kretinul de la E.U. si Cetateanul...

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE