no author
Adrian POPESCU
3561 vizualizări 15 mar 2012

Pornit să serbeze Ziua Maghiarilor de Pretutindeni la Târgu Secuiesc şi apoi la Miercurea Ciuc, şeful Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno n-a pierdut ocazia unei noi răfuieli cu UDMR. „Din nefericire, trădătorii trăiesc şi astăzi printre noi, la fel ca în 1848”, şi-a început fostul edil din Odorheiu Secuiesc discursul rostit în faţa celor peste 5.000 de oameni strânşi la adunarea populară de la Târgu Secuiesc. O manifestare prefaţată, ca de obicei,  de o defilare de călăreţi în costume de epocă şi de căruţe împodobite - câteva chiar şi cu tricolorul românesc alături de cel al Ungariei - la care reprezentanţii PCM şi ai PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania, condus de Tokes Laszlo) s-au ţinut permanent la distanţă de grupul liderilor udemerişti condus de Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi şef al UDMR Covasna.

Odată coborât de la tribună, Szasz Jeno ne-a dezvăluit cine sunt „trădătorii” la care făcuse referire: „Marko Bela şi ai lui, elita politică a UDMR-ului, care ne reprezintă de 22 de ani la Bucureşti, în toţi aceşti ani, politica dusă de această elită a UDMR-ului a fost o trădare a comunităţii noastre maghiare. Dacă ne uităm bine la ce s-a întâmplat după decembrie 1989, pentru comunitatea maghiară nu s-a întâmplat nimic bun, suntem mai puţini cu 500.000 de suflete”. 

„Deci, se impune o schimbare de regim, ca să spun aşa, ceea ce aţi realizat dumneavoastră, românii, în 1989 decembrie, adică pluralismul politic, principiul de bază al democraţiei, să realizăm şi noi după 22 de ani în sânul comunităţii maghiare, ca să nu mai suferim din cauza monopolului UDMR-ului”, a adăugat liderul PCM. Szasz Jeno nu a exclus însă „orice colaborare cu Uniunea: „Şi în UDMR sunt oameni de bine şi avem nevoie de un dialog şi cu ei, deci nu excludem orice colaborare cu UDMR-ul, ci doar cu elita politică a UDMR-ului. Pentru că numai aşa putem să ajungem la un consens şi la un program minimal de uniune naţională pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, prin care să ne angajăm ce demersuri vom face, concret, pentru autonomie. Nu să intrăm în guvern cu problema universităţii maghiare şi să ieşim cu licenţa pentru exportul de lemne, sau să ne luptăm pentru UMF-ul din Târgu Mureş doar când vin alegerile, cu trei luni înainte!”

Alianţă antiUDMR cu partidul lui Tokes

Liderul PCM ne-a mai dezvăluit că, pentru alegerile locale şi parlamentare din acest an a demarat deja negocierile pentru formarea unei alianţe antiUDMR cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania, condus de Tokes Laszlo, proaspăt demisionar din Uniunea pe lista căreia a ajuns europarlamentar în 2009. „Trebuie să formăm o alternativă politică de dreapta la UDMR şi deja lucrăm pentru acest lucru, am avut deja o întâlnire cu dl. Tokes Laszlo şi cu domnul Toro T. Tibor pentru formarea unei coaliţii politice PCM-PPMT. Şi într-un timp rezonabil vom anunţa şi rezultatul, care va fi forma exactă a acestei colaborări, care trebuie să vizeze ambele alegeri, şi cele locale, şi parlamentarele”, a precizat Szasz Jeno.

Mesajul premierului Ungureanu, ignorat

Printre vorbitorii la adunarea de la Târgu Secuiesc s-a numărat şi un reprezentant al Consulatului Ungariei de la Miercurea Ciuc, care a dat citire mesajului adresat „maghiarilor din întreaga lume” de premierul Orban Viktor. În schimb, mesajul adresat comunităţii maghiare din România de primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a fost ignorat, pur şi simplu, de organizatori, care au „uitat” să-l prezinte participanţilor, episod repetat apoi şi la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc.

La Sfântu Gheorghe – manifestări „depolitizate”

La Sfântu Gheorghe, adunarea solemnă, precedată de o paradă a husarilor, a scos în centru oraşului câteva mii de oameni. Spre surprinderea multora dintre ei, singurul politician urcat la microfon a fost ediliul udemerist Antal Arpad, şeful UDMR Sf. Gheorghe, care a vorbit însă „doar în calitate de primar, fără nimic politic”, după cum anunţase cu câteva zile înainte. Aceasta întrucât liderii locali ai celor trei partide maghiare – UDMR, PCM şi PPMT – conveniseră încă de săptămâna trecută ca manifestările de 15 Martie din acest an de la Sf. Gheorghe să fie „depolitizate”. Şi la Miercurea Ciuc, manifestările de 15 Martie au fost organizate tot de primărie, la ele participând, până spre seară, circa o mie de persoane. Aceasta după ce, la ora 14.00, câteva sute de oameni urcaseră până pe vârful Nyerges, pentru ceremonia unei depuneri de coroane la monumentul ridicat în amintirea revoluţionarilor paşoptişti maghiari ucişi aici într-o confruntare sângeroasă cu trupele ţariste.

Citește și: