Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1386 vizualizări 22 sep 2017

Ra's al-Sana (care în arabă înseamnă acelaşi lucru ca ebraicul Rosh Hashana – “Cap de An”) celebrează drumul Profetului dintre cele două oaze ale credinţei - Mecca şi Medina.

“Dacă Mecca a fost creuzetul în care s-a transformat Muhammad dintr-un copil orfan în Profet, Medina a fost locul din care Profetul a transformat Arabia tribală într-un stat teocratic”.

Anul Nou islamic n-are exuberanţa Anului Nou al creştinilor: meditaţie, rugăciuni şi două zile de sărbătoare naţională -altminteri, ţările musulmane au trecut pe rând la calendarul nostru gregorian.  

Ultimii care şi-au schimbat calendarul au fost, anul trecut în octombrie, saudiţii. Explicaţia e cât se poate de pragmatică: o mai judicioasă folosire a timpului de muncă în supradimensionatul sector de stat (calendarul islamic fiind mai scurt cu 10-11 zile). Odată cu schimbarea calendarului, Arabia Saudită a crescut taxele de viză pentru pelerinajul la locurile sfinte (Mecca şi Medina). Guvernul de la Riyadh apreciază că demersurile vor aduce anual la buget circa 34  miliarde de dolari.

Fie ca pacea şi binecuvântarea să ne însoţească până când primele stele ale lui 1440 vor străluci deasupra noastră. Şi să nu uităm una dintre cele mai frumoase spuse ale Profetului: “Allah e Îndurător cu cel care e îndurător cu oamenii”.  

 

Citește și: