Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
3057 vizualizări 31 dec 2016

Gândiţi-vă că nimeni pe planetă nu va avea timp să se plictisească din ziua când Donald J. Trump se va lăsa de twitterit şi va conduce America. Era să zic: va conduce lumea. Va sta ca poliţistul în intersecţie – ştiţi ce se întâmplă când, într-o intersecţie aglomerată mai apare şi un cap de cretă.

”An Nou fericit tuturor, inclusiv numeroşilor mei duşmani şi celor care s-au luptat cu mine şi au pierdut atât de rău încât nu mai ştiu ce să facă. Iubire!”, posta alesul în urmă cu două ore.

Dacă ar fi să-i luăm în serios priorităţile, se va ocupa mai întâi de Orientul Mijlociu, impunând pax trumpiana între israeliani şi palestinieni. Asta nu înainte de a face linişte la ONU.

Secretarul său de Stat, Rex Tillerson, este şeful celei mai mari companii petroliere listate pe bursă – ExxonMobil. Are un sâmbure raţional această alegere. Nu o dată am vrut să vă explic geopolitica din străfunduri, urmărind traseele conductelor de petrol şi gaze.

Al 45-lea preşedinte american va fi, presupun, mai puţin interesat de zona noastră de lume, dar preocupat să ne plătim cotizaţia la NATO. Teamă-mi e că va lăsa lucrurile la mâna unui personaj pe care îl admiră – Vladimir Vladimirovici.

Pe noi, românii, Anul Trump ne prinde tot fără diplomaţie, cu un preşedinte concentrat pe propria sa navetă, un viitor premier cu sfori scurte, prizonieri ai unei clase politice tabloidizate, mai obosiţi şi mai sceptici.

Citește și: