Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
16283 vizualizări 5 sep 2017

Ei, acum lucrurile se complică puţin, pe principiul: „Dacă e pe malul prăpastiei şi nu sare, împinge-l tu! Time is money!”.

Duminică scriam: „În consecinţă, dacă Dragnea nu va fi extras din schemă într-un oarecare orizont de timp, dacă nu va face o greşeală cu urmări grave, la nivel de ţară şi partid, creând, pe cale de consecinţă, un exod din Kiseleff spre România, dacă actualul tandem „generator de putere” va dăinui, e clar că „Pro genitura” s-a născut fără noroc şi cu cununiile legate…”.

Şi, ce să vezi, marţi-trei-ceasuri-rele, a început extracţia, Ponta dovedindu-ne că nu are timp de gavote şi diverse alte dansuri de societate. După povestea cu vinul băut de el şi de Dragnea în compania lui Coldea, fostul lider PSD ne mai dă un rând.

„Liviu Dragnea are toată puterea şi o foloseşte prost. Iar toate celelalte poveşti cu lupta cu sistemul... nu a fost nimeni mai prieten cu sistemul şi mai dornic de înţelegeri cu sistemul decât Liviu Dragnea, doar că sistemul l-a păcălit. De două ori am fost eu de faţă. (…) Adică a bătut palma că el face ce zice sistemul şi va fi bine. (…) Dosarul 1 şi dosarul 2. Că nu i se va întâmpla absolut nimic şi că poate să stea liniştit. El în continuare încearcă să-şi negocieze lui ceva. Ceea ce nu e în regulă. Ori vrei să schimbi un sistem pentru că e rău, ori vrei să-ţi negociezi ceva pentru tine. Şi PSD-ul îl negociază tot pentru el. Mi-aţi pus-o mie pe Kovesi în braţe, dar în 2016 când era numită Kovesi era guvernul susţinut de el. Prima noastră ceartă în 2016 a fost când i-am spus că trebuie să facem moţiune de cenzură contra Guvernului Cioloş şi ţineţi minte cât a fost de iritat. Nu avea voie”, a declarat Ponta într-un interviu pentru stiripesurse.ro.

Întrebat de unde ştie ce a discutat Dragnea cu „Sistemul”, Ponta a mărturisit: „Din prezenţa mea fizică acolo. Eram de faţă. (…) Eram prim-ministru. (…) Nu ai cum să fii prim-ministru şi să nu ai relaţii zilnice cu servicii, cu informaţii”.

După capul meu, ceea ce declară, aici, fostul premier, e foarte grav - gravisim, dacă mă pot exprima astfel.

Pentru că tot ce spune despre Dragnea, dacă nu ştiam, concret, nefiind acolo cu prezenţele noastre fizice, cel puţin intuiam. Chiar el, Victor Ponta, ne mai vorbise despre partidele de tenis ale lui Dragnea cu „Sistemul”, inclusiv despre spritz-pauzele dintre ghemuri. Dar că un şef de guvern, în a cărui fişă a postului intră şi „relaţii zilnice cu servicii, cu informaţii”, ţine de şase la manevre cu dosare penale, asta e complet nouă!

Iar întrebările care se pun, în consecinţă, sunt două: întrebarea 1 – de ce revine acum cu subiectul în cauză, şi întrebarea 2 – ce făcea premierul Ponta în imediata apropiere a întâlnirilor? 

Ce să caute, domnule, un prim-ministru în funcţie la o întâlnire de negociere de dosare, desfăşurată între viceprim-ministrul său/prietenul său/camaradul său şi „Sistem”?!

Să spunem că ar fi fost, în cel mai bun caz, acoperit, şi se afla în misie/în consemn! Păi, de ce să te dezveleşti tocmai acum? De ce să te expui aproape mortal (că cică el nu e masochist) în faţa naţiei? De ce să te ceri, aproape pe faţă, judecat pentru blatul efectuat? Întrucât, n-ai cum să fii, niciodată, absolvit de vina de a fi fost martorul unui asemenea act...

Din disperare? Pentru propagandă şi imagine în favoarea ProRomânia? Pentru satisfacerea propriului orgoliu? Pentru că ai devenit, peste noapte, supercorect?

Aiurea! Eu cred că o faci doar dacă ai verde s-o faci. Doar dacă ai devenit, tu, pionul pe care sistemul vrea să-l transforme în piesa cu care să-l desfiinţează pe Dragnea.

Sau dacă ai înnebunit, pur şi simplu, de vreme ce, mâine, ar putea fi invitaţi la DNA, pentru „încă o vorbă şi o ceaşcă de cafea”.

 

Citește și: