Versiunea Beta

A fi nu bun, foarte bun

de Cristian Tudor POPESCU

     „Vă spun că era un şofer foarte bun, nu bun, foarte bun!”

     Asta a  declarat prietenul şoferului de pe autocarul morţii. Dacă e vorba de agentul de Poliţie Ciobanu, care şofa în timpul liber, am avea toate motivele să credem că aşa e: avea carnet din 1989, pentru toate tipurile de autovehicule, şi conducea autospeciale de serviciu ale Poliţiei. Un om al legii, cu experienţă şi presupus a fi foarte bine antrenat, având în vedere verificările la care sunt supuşi periodic angajaţii MAI.

     Şi atunci, cum au ajuns atâţia români să plece cu autocarul în excursie şi să se întoarcă în ţară unii în coşciuge, alţii în comă?

     Cred că tragicul stă aici într-o definiţie. Ce înseamnă în Ţara Românească „şofer foarte bun”?

     Logic ar fi ca expresia să definească un şofer care, fiind un foarte bun cunoscător al tehnicii condusului şi dinamicii autovehiculelor, având reflexe şi vedere foarte bune, conduce prudent, prevăzător, respectând legile circulaţiei atât în litera, cât şi în spiritul lor.

     În realitate însă, pentru mult prea mulţi, excelenţa în şoferie presupune să „ştie să ţină covrigul în mână”. Adică „se bagă”, merge „tare”, are „vână”. Forţează intersecţiile pe galben şi ciupeşte roşul, depăşeşte în forţă, la fir de păr, puţin îi pasă de carosabilul umed sau vizibilitatea redusă, ia curbele la limita scrâşnetului de roţi.  Nu suportă să meargă câtuşi de puţin în spatele unui „fraier”.

     Faptul că ani de zile nu păţeşte nimic, e atestatul lui de mahăr, ba chiar de şumahăr al volanului.

     Şi n-am spus nimic despre aspectul că bunul şofer ţinea în mâini nu covrigul autoturismului personal, ci al unui autocar plin cu oameni, ceea ce ridică totul la puterea n.

     Când traversezi un tunel într-o zi ploioasă, parcurgi o porţiune de drum uscat, după care ieşi brusc pe carosabilul umed, cu risc de derapaj. Tot la ieşirea din tunel,  schimbarea abruptă de luminozitate produce un moment de vedere neclară şoferului. Sunt lucruri de care ţin seama şi eu, conducător auto vechi, dar amator.

     Profesionistul morţii, în schimb, deşi avertizat de pasageri, după cum declară supravieţuitori ai accidentului, a râs şi a accelerat mult peste limita legală în zonă de 50km/h ca să depăşească un vehicul la ieşirea din tunel, în curbă şi cu mâzgă pe asfalt. S-a bazat pe talentele şi experienţa lui îndelungată în a călca regulile circulaţiei şi conducerii preventive. Morţii pot fi mândri, au fost trimişi pe lumea cealaltă de un şofer foarte bun.

     Şi a mai fost cineva foarte bun,  dacă nu genial, în povestea asta crudă: ambasadorul României în Muntenegru, un anume domn Florovici. Numai că nu un prieten i-a dat titlul de ambasador nu bun,  foarte bun, Excelenţa Sa şi l-a dat singur – „Acum s-a văzut cum e văzută România în Muntenegru, poate şi datorită mie”, n-a ratat prilejul să declare slujbaşul român în timp ce muntenegrenii făceau coadă la donare de sânge pentru răniţii români.

     Un poliţist şi un diplomat. Când ni se întoarce stomacul pe dos la vederea încăierării politicienilor din Opoziţie cu cei de la Putere ca să mai stoarcă nişte capital politic dintr-o nenorocire, să ne gândim o clipă şi la cum se comportă „profesioniştii” nepolitici din ţara asta.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

 

 

 

150 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 anca 26.06.2013 13:23

super mesajul . aseara uitandu-ma la tv am avut o mare senzatie de greata. dupa ce, cei din muntenegru ne-au dat clasa, ai nostri au facut ce au stiu ei mai bine. CIRC SI IMPRESIE ARTISTICA. oare daca accidentul se producea in tara noastra si erau victime cetateni straini.... cam ce ar fi stiut face marii nostri polticieni!!!!!????

 
#2 lepra-i lege și rege 26.06.2013 13:30

unde să sun când văd polițiști care încalcă legea? văd zilnic.
îl mai țineți minte pe capsomanul care băgase groaza în cluj și transilvania și românia toată? ăla cu mitzu albastru.... era Cel mare, unikul, era refuzatul de la image casting nfs, era furiosul hiperrapid care poate și-nțelege, „acest meastru”..., era „El Însuși”. un mitocan cu probleme comportamentale și un pericol public perpetuu. până a zis Cel Bun: ho. delete. punct și cruce.
de unde pleacă jocul care naște dezastrul? de la șuruburi. ”șurupurile” legii. care-ai umblat, băî, la șurupuri??!

 
#3 Fluturele Kukri 26.06.2013 13:33

Cand urmarim evolutia in teren a unui tenisman de mare clasa in cadrul unei competitii nu ne putem retine- si de ce am face-o - sa nu remarcam anumite lovituri exceptionale, chirurgicale sau care tradeaza o strategie si implicit o putere de anticipatie- mai toate amintite conducand la titlul de Maestru.

Dar putina lume stie sau are ocazia sa urmareasca antrenamentele lor in care apar mai des unele lovituri extrem de spectaculoase, incercarile sunt deosebit de breathtaking, ceva similar exista si in fotbal cand marii jucatori, in pauze de antrenament, se joaca cu mingea in diverse scheme spectaculoase, braziliene sau altele asemenea. Chiar si astfel de momente sunt rare pentru ca sportivii sunt asigurati iar o astfel de jonglerie ii poate costa dincolo de banii foarte multi- chiar cariera.

In meci insa... nu prea apar astfel de "scheme".

Acesta este, in opinia mea, un conducator auto foarte bun.

 
#4 Doctor in logica 26.06.2013 13:39

CTP-ule schiezi ?!

Eu cind aveam frica de partie cu grad mare de inclinare nu cadeam deloc ... cind am devenit profesionist ( nu ma dau mare, ma duci unde vrei tu si la ce viteza vrei tu), am inceput sa trag niste cazaturi mortale.

:))

 
#5 Mihai 26.06.2013 13:39

Eu am permis de sofer de acum 8 ani ( amator ), insa ma pot lauda ca am avut un instructor bun unul din sfaturile care mi-au ramas bine in minte este: " un sofer este bun conducator auto atunci cand pasageri autovehicolului nici nu simt ca soferul franeaza sau accelereaza ".

 
#6 Toma 26.06.2013 13:47

Din păcate aveți dreptate Domnule Popescu. Cred că informațiile pe care se bazează articolul sunt corecte(la ieșirea din tunel șoferul a intrat în depășire), imprudențele, de regulă, conduc la accidente grave. Îmi pare rău pentru toți cei implicați, care și-au pierdut viața ori și-au distrus sănătatea. Despre politicieni, ce mai e de zis: sunt oglinda societății în care trăim. Din păcate...

 
#7 s-avem pardon 26.06.2013 13:59

existăm în baza printzipiului. care ese din morala și litera printzipiului... se duce. pre mulți îi umflă râsul. dar o soțietate fără printzipii, care vasăzică morală și legală, adică bolnavă, se curăță. tztz, tzzz tz, țțțț țâț...
plaga imposturii, pelagra plagiatului, podagra politică, lupusul parlamentaropartinic.... un sinoptic succint dar edificator. (ce) te miri de efecte... când cauza-i cât capra? pre noi toți. că „unde nu e moral, acolo e corupție”. care râde?

 
#8 mircea 26.06.2013 14:07

de unde a-ti scoso si pe asta ca in politie ,armata si securitate sunt cei mai buni profesionisti,o mare greseala.Realitatea este vizibila la fiecare pas.Fosti..../ sunt in functii de decizie,si nu au facut altceva decat sa fure,sa minta si sa duca tara in falimentsi poporul la moarte sigura.De la Voicu,Vanghelie......../pana la Basescu sunt numai muncitori nu meseriasi care va vor pacali zi si noapte

 
#9 IG 26.06.2013 14:17

Domnule Popescu, ai portretizat corect: am văzut posesori români de mașini germane (d-alea second-second hand) care nu rabdă să stea prea mult în spatele unui Logan nou-nouț, dar am văzut și Ferrari cu număr străin stând cuminte în coloană, am văzut în fața mea șofer român de peste 70 de ani care ia la depășit cu Dacia 1300 antică coloană de 3-4 tiruri pe drum cu o bandă pe sens (bine că l-am văzut, am frânat din timp și l-am evitat, să las să treacă idiotul), am încercat recent să depășesc un tir care mergea cu 60-70 pe oră între localități, dar m-am trezit imediat că nu mă lasă să-l depășesc nici cu 120 pe oră etc. etc. Aveți dreptate, șoferi „foarte buni”, „șoferi de șoferi”, puțin cam inconștienți, puțin cam iresponsabili, aroganți și puțin cam criminali!

 
#10 Escu 26.06.2013 14:21

Era dumnica seara. Pe la orele 20.30-2045, mai toate televizunile dadeau stirea ca in Muntenegru sunt romani morti si raniti in urma unui cumplit accident de circulatie. Prim-minstru Guvernului Romaniei afla de cele intamplate pe la orele 23.00 cu toate ca la Podgorica avem si ambasada si ambasador iar la Bucuresti avem si MAE si ministru de Externe. Prim-ministrul Guvernului Romaniei are acces la telecomunicatiile speciale si, cu toate astea, el NU stie. Omul nu stie nimic dar despre ce NU stie Prim-ministrul Guvernului Romaniei NU binevoieste a ne scrie gurnaliciulMUCAVA Popescu C.T.. De ce ne-ar scrie? Ca sa nu mai credem noi ca gurnaliciulMUCAVA Popescu C.T. ca nu mai este in CARDALASEALA cu Ponta, cu Nastase, cu Voiculescu, cu Dragnea, cu Fenechiu si cu altii de teapa lor? Pai, ia sa fi aflat Boc sau Ungureanu ultimii despre tragedia asta (asa cum a aflat cardalasarul gurnaliciuluiMUCAVA) ca gurnaliciulMUCAVA Popescu C.T. i-ar fi SPANZURAT cu mainile lui in Piata Victoriei.

P.S. Sa nu cumva sa scrii ceva urat, domnule gurnaliciMUCAVA Popescu. C.T., despre cardalasarul dumitale ca se "rupe" cardalaseala voastra !

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE