Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
2070 vizualizări 6 iul 2017

Am datoria să pomenesc numele acestui om, medic psihiatru şi jurnalist, corespondent de război în Orientul Mijlociu, un mare comunicator angajat de un alt mare comunicator, Karol Wojtyła.

Joaquin Navarro-Valls a fost însă, consideră vaticaniştii, mai mult decât atât – umbra şi consilierul de taină al Papei. Cu umorul său amărui, obişnuia să spună că se simte un om deosebit, fiindcă e printre puţinii al căror şef a fost sanctificat.

Primul spaniol şi primul laic (membru al prelaturii personale a Scaunului Apostolic, Opus Dei) care a condus Oficiul de Presă al Vaticanului, Joaquin Navarro-Valls a construit o nouă viziune asupra Bisericii Romano-Catolice şi asupra Papalităţii.

Actualul director al Oficiului de Presă, Greg Burke, a postat aseară pe Twitter cel mai frumos dintre omagiile adresate  predecesorului său: “Har sub presiune” (definiţia dată de Hemingway curajului).

“Când sunt întrebat”, mărturisea Joaquin Navarro-Valls, “dacă l-am văzut pe Ioan Paul al II-lea făcând vreo minune, răspund da. Singurul miracol pe care nu l-a înregistrat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor a fost chiar  viaţa lui de fiecare zi”. Şi continuă: “Nu mi-e dor de el” (el, care îi spunea pe numele de toreador, Joaquin). “Oamenii nu mă cred. Spun: cum adică? Erai mereu cu el. Ei bine, e adevărat, Când venea la treabă, ne întâlneam vreo trei-patru ore. Dar, acum, mă simt alături de el 24 de ore pe zi”.

Nu pot spune, deocamdată, mare lucru despre Joaquin Navarro-Valls. Trebuie să-mi revin din şocul cu care constat de fiecare dată că oamenii nu sunt nemuritori.  

Am în minte subtilul său accent spaniol, amestecat cu un abia perceptibil miros de tutun fin.  

Citește și: