Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
4446 vizualizări 6 aug 2017

"Parada cu pensiile incredibile ale unora, urmată de un linşaj mediatic al generalilor, care trebuia să acopere nemulţumirile celor ce au reuşit să citească formidabila lege a salarizării (Unice! In lume!), şi-a atins scopul. Soluţia găsită mulţumeşte pe mulţi: a murit şi capra nesimţiţilor! Da, dar nu era cea grasă, ci una mai puţin râioasă. Care se va îngrăşa din salariile mărite fantastic. Dar apele s-au liniştit. Toată lumea e mulţumită! Capra frumoasă a rămas neatinsă, cea mai mică, care nu ştie încă dacă va fi râioasă, e bucuroasă că a prins o păşune mai sus, acolo unde a pus-o noul stăpân, iar vecinii invidioşi pe frumoasa capră îşi freacă mâinile bucuroşi: le-a ieşit! Tot a murit o capră! Sau, măcar au făcut-o de râs", a postat Dănilă pe Facebook.

Dincolo de metafora prea lungă, mioritic-contorsionată, a la Daea, am de făcut o remarcă: mi se par exagerate două sintagme din postarea generalului: „linşajul mediatic” şi „capra nesimţiţilor”.

În cazul celei dintâi, nu mi se pare că discuţia despre aşa-numitele pensii speciale, în condiţiile în care pensiile tuturor celorlalte categorii profesionale se află undeva între 1000 şi 2000 de lei, este lipsită de sens. Poate că au existat nuanţe, poate că unii au fost mai incisivi, dar nu cred că a fost vorba neapărat despre un „linşaj mediatic”.

Nimeni nu a acuzat Armata – altfel, în opinia mea, instituţia care se află astăzi pe primul loc în încrederea românilor, împreună cu Biserica -, în întregul ei, de ceva anume.

Nici măcar întregul grup al instituţiilor de forţă n-au fost acuzate în ansamblu.

Discuţia s-a referit la numărul mult prea mare al generalilor şi chestorilor în raport cu „trupa”, vârfuri care, fără îndoială au, de departe, o situaţie privilegiată faţă de marea majoritate a efectivelor.

Mai mult, nu-mi aduc aminte să fi cerut cineva – nici celelalte categorii de salariaţi, nici celelalte clase din ministerele respective – intervenţia retroactivă asupra pensiilor speciale, singura modificare referindu-se la eliminarea majorările anuale/periodice, efectuate în raport cu majorările salariale pe funcţiile deţinute în trecut de pensionarii la zi.

Şi, de ce să n-o recunoaştem, dincolo de pensia în plată, mai mare în cuantum decât fostul salariu, această majorare crea premisele unei creşteri necontrolabile şi prea puţin sustenabile, până la urmă lipsită de o anumită justeţe.

Iar aici ajungem la cea de-a doua exagerare a generalului: „a murit şi capra nesimţiţilor”.

Această spusă românească degajă, în esenţa, o nuanţă de invidie. Nu cred că guvernul a făcut aceste modificări privind pensiile speciale din invidie. A făcut-o, cu siguranţă, văzându-se pe marginea prăpastiei. În condiţiile în care s-a aruncat cu capul în zid, forţând fidelizarea unor grupe importante de bugetari, realizând ulterior că plapuma salarială nu-i ajunge nici măcar până aproape de genunchi.

Apoi, nu sunt mulţi cei care au vorbit, de-a lungul timpului, despre militarii de carieră în termenii prea duri folosiţi, astăzi, de generalul Dănilă: „capra nesimţiţilor” e, totuşi, o sintagmă exagerată.

E posibil să spunem, nu că stăpânul ar fi fost nesimţit, ci că mamiferul în sine este relativ obez, faţă de stârpiturile patrupede ale vecinilor, care abia îşi târăsc picioarele prin colbul bugetelor consolidate. Aia da!

Iar dacă „precizarea” „Tot a murit o capră! Sau, măcar au făcut-o de râs” se referă la viitoarea pensie, care nu va mai trece paste cuantumul salariului în plată, atunci cred că-i jignim violent pe toţi ceilalţi, ale căror pensii se poate chema că sunt chiar de râsul lumii.

În consecinţă, n-am să mai încerc aici comparaţii n-am să pun lucruri şi stări în balanţă, n-am să vorbesc despre vieţi, accidente, mutilări, riscând să devin, inutil, patetic. Armata e armată, nimeni nu ne pune, astăzi, să alegem sau nu să devenim militari de carieră.

Da, este foarte adevărat, generalul Ştefan Dănilă a fost, potrivit Mediafax, pilot de MIG 21, MIG 21 LancerR şi C-130 Hercules, şi primul general din aviaţia militară care a ocupat funcţia de şef al Armatei.

Tot respectul! Însă, pe când el, militar profesionist, se pregătea/antrena să salveze, în caz de forţă majoră, naţia, mii de medici salvau, efectiv, atunci şi acolo, pe salarii de mizerie (urmate de pensii pe măsură), naţia, la bucată, pe persoană fizică, în carne şi oase; profesorii îi învăţau/instruiau pe copii, pe salarii de mizerie (urmate de pensii pe măsură), ca să poată citi şi învăţa, mai târziu, să numere trese şi stele, şi, mai apoi, să piloteze MIG 21, MIG 21 LancerR şi C-130 Hercules, precum generalul nostru.

Citește și: