Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1573 vizualizări 27 iul 2017

Revoltă, lupte, feţe bisericeşti şold la şold cu profiluri mirene, unele înspăimântate, altele abulice, câteva feţe de la antidrog, atente la evoluţia stării în consemn, pe parcursul dezbaterilor iniţiate de sistem, vizavi de preschimbarea documentelor de identitate ale cetăţeanului român-creştin-ortodox-european-unit.

O doamnă, congestionată ca un rac fiert, încearcă să strige ceva, dar e limpede că n-are gaz. Dă din mâini, gesticulează, ar vrea să înşface aerul de gât; în sfârşit, cade lată, în moalele fundului.

Alături, un cetăţean îşi face vânt în dreptul nasului, cu o frecvenţă diabolică, prizând curentul din muchia tremurată a vechii sale cărţi de identitate, devenită ad-hoc „evantai cibernetic”: „Domnilor, ce cardu’ nostru biometric vi s-a pus pata, ca să ne preschimbaţi buletinele, aşa, hodoronc-tronc? Iar vreţi bani, sau ce? Păi, dumneavoastră aveţi habar să citiţi unele lucruri esenţiale, determinante, ei bine, chiar necurate, putem spune, pe invers?! - (rumoare, şoapte, voci amestecate, întrepătrunse, frânturi: ce dra…, care domne…, Pomoh…, de-asta am venit noi..., episcopul?). Sau, pur şi simplu nu vă pasă? Scrie CARD?! Ia poftim de citiţi-l pe dos, viceversa, de la dreapta, cum ar veni, că sunteţi liberali, nu?! Iese DRAC sau nu iese? Păi, atunci? Da’ ce suntem noi, animale ca să ne cipaţi?! Cod de bare, un 666, un Ucigă-l Toaca?! Sau ce? Eu vă rog frumos să lăsaţi documentele aşa cum se află, că să ne lase băiatu-ăla, poştaşul, pensia, de două ori, la uşă… sau pe masă! Sau ceva…”.

În tot acest timp, oficialul, imperturbabil, continuă să le explice românilor de câţiva ani buni: "Astăzi este în vigoare o lege prin care actele de identitate includ, în mod obligatoriu, un CIP. Pentru că de trei ani de zile această lege trebuie pusă în aplicare şi pentru că tot de trei ani de zile a existat o dezbatere a societăţii civile legată de aceste CIP-uri, propunem o flexibilizare a abordării acestei legi şi introducem un principiu care este absolut firesc şi care răspunde şi cerinţelor, şi opţiunilor, şi credinţelor tuturor cetăţenilor români. Este principiul de a opta pentru o carte de identitate simplă sau cartea de identitate electronică, având un CIP care să permită accesul la diverse facilităţi pe care informatizarea, tehnologizarea o dau în momentul de faţă", explică oficialul proiectului Legii de modificare şi completare a unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români”.

"Asta e o ştrangulare a libertăţii, pentru că suntem şi ne-am născut liberi!", devine incisivă, o tânără măicuţă, abordând problema direct, existenţial.

Imperturbabil, aproape apocaliptic, oficialul, odată ajuns la pagina 666, precizează: "Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe lângă faptul că oferă posibilitatea cetăţeanului să opteze pentru CI sau CIE, vine şi cu o altă schimbare şi anume, opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se pot elibera şi pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CIE pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conţine amprentele acestora"…

„Ptiu, drace, e groasă! Le face caziere la puradei!”, şopteşte un domn bine, în costum, făcându-şi la repezeală o cruce mare, sub nodul cravatei de aur.

"Oameni buni, eu consider că este un atentat la libertatea omului. Nu cred, în ruptul capului, că trebuie să fim urmăriţi prin sateliţi sau prin alte mijloace, fixe sau mobile, aflate în gestiune sau deja casate", opinează unul solid, lucios, apos.

„Chestia asta, cu CIP-ul, chiar înseamnă urmărirea noastră permanentă. Atâta electronică o să ne distrugă viaţa, intimitatea, familia…”, spune o doamnă, oftând din rărunchi. „În ce sens”? întreabă cineva, neatent. „În sens ireversibil, credeţi-mă, mie mi s-a mai întâmplat!”, prinde doamna curaj.

„Domne, eu văd că vrea să ne pună CIP de la naştere. S-o facă domne, ce să mai discutăm atât! Europa ne-a trebuit, na Europă!”.

În final, reprezentanţii societăţii civile prezenţi la dezbateri, încă de când a apărut legea, prima oară, deşi au apreciat optimismul reprezentanţilor sistemului, pe temă, le-au cerut acestora să renunţe, definitiv, la cărţile de identitate electronice!

P.S. Acesta este un pamflet şi trebuie luat ca atare. Doar dialogurile sunt reale, apărând de-a lungul celor 666 proteste, dezbateri şi luări de poziţie, pe tema: „Aceste carduri sunt date dracu`!”.

Citește și: