Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1760 vizualizări 18 iul 2017
Privind istoria drept în ochi - nu pieziş, cum a făcut-o astăzi Orban – Macron a declarat pe 16 iulie: “Franţa a organizat totul”, adăugând dureroasa constatare că regimul de la Vichy n-a fost “un monstru apărut de nicăieri”. 
 
Premierul Israelului, care a aterizat aseară la Budapesta venind de la Paris, a asistat astăzi la prânz, cu o îngăduinţă care, de regulă, nu-l caracterizează, la spectacolul penibil în care premierul Ungariei s-a prefăcut că-şi toarnă cenuşă în cap.
 
Cum a ticluit-o iliberalul Viktor Orban:  “Suntem conştienţi de faptul că avem un capitol de istorie destul de dificil în urma noastră (...). Guvernul Ungariei, într-o perioadă anterioară, a comis o greşeală, a comis chiar un păcat, atunci când nu a protejat cetăţenii evrei din Ungaria”.
 
Orban a evitat să pună degetul pe rană, cum a făcut-o Macron. O declaraţie cinstită de asumare ar fi însemnat să evoce regimul Miklós Horthy, personaj pentru care are o admiraţie declarată, considerându-l “un excepţional om de stat”.
 
Promisiunea premierului Orban făcută premierului israelian – “zero toleranţă faţă de antisemitism” – a sunat de-a dreptul cinic, dată fiind componenta marcat antisemită a iliberalismului pe care îl practică, dar Netanyahu s-a făcut că îl crede, în ciuda semnalelor lansate din comunitatea celor aproximativ 100.000 de evrei din Ungaria.
 
Vizita va dura trei zile, timp destul ca şefii executivelor maghiar şi israelian să  continue să se gratuleze reciproc. Îi leagă puternic ceea ce Orban numeşte “patriotism”, ca şi aversiunea faţă de acea parte a societăţii civile pe care nu o pot controla, tentaţia de a guverna cu mână forte şi un duşman comun pe post de ţap ispăşitor, George Soros.    

Citește și: