Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1997 vizualizări 15 feb 2017

Flynn a fost până luni noaptea, timp de aproape trei săptămâni, unul dintre cei mai puternici membri ai Cabinetului. (Numele lui e cunoscut publicului românesc,  înainte de a se instala la Casa Albă, când ambasadorul României la Washington s-a luădat că are relaţii cu echipa preşedintelui ales, invocând o convorbire telefonică chiar cu Michael Flynn, şi mai ales de când Liviu Dragnea l-a intersectat, cu prilejul vizitei sale în America). 

A demisionat intempestiv, scuzându-se că nu l-a informat complet pe vicepreşedintele Pence şi pe alţi înalţi oficiali despre convorbirile sale cu ambasadorul Rusiei, Serghei  Kislyak. Aceste convorbiri ar fi motivul pentru care a fost obligat să debarce, fiind considerat şantajabil. În plus, convorbirile telefonice cu diplomatul dau apă la moară celor care cred  - ipoteză absurd – că rusii au decis Preşedinţia Americii la ultimele alegeri.

Reacţia analiştilor cu simpatii democrate a fost că în Aripa de Vest a Casei Albe a început războiul între consilierii lui Trump. Alţi observatori, mai puţin înfierbântaţi, şi-au pus întrebarea legitimă cât şi de când ştia Preşedintele Statelor Unite despre convorbirile lui Flynn. Cu atât mai mult cu cât şi-a ales echipa pe criterii de loialitate. Nu cumva demersurile consilierului pe probleme de securitate au fost întreprinse în beneficiul lui Trump? Mai ales că poziţia faţă de Rusia a fostului general – un vetern al războaielor din Afganistan şi Irak, fost şef al Serviciului de Informaţii al Armatei – e una contradictorie. În cartea sa, scrisă împreună cu binecunoscutul neoconservator Michael Leeden, editată în vara anului trecut, “The Field of Fight”, exprimase poziţii tăioase faţă de Rusia, mergând până la abracadabranta idee că, în tandem cu Iranul, Rusia urmăreşte să declanşeze un război împotriva Statelor Unite.

Flynn a fost cel mai anti-iranian personaj din proximitatea lui Trump. Până la a afirma gogomănia că Iranul e mult mai periculos pentru omenire decât autotintitulatul Stat Islamic. Faptul că a demisionat în preziua vizitei lui Netanyahu la Washington, îi va îngreuna acestuia din urmă misiunea de a-l convinge pe Preşedinte să acţioneze mai ferm împotriva teocraţiei şiite de la Tehran.

Revenind la chestiunea rusă, în ciuda declaraţiilor belicoase (e cunoscut faptul că Michael Flynn e, cu vocea lui de Donald Răţoiul, un personaj coleric), a acceptat, în decembrie 2015, o vizită la Moscova, unde a susţinut o conferinţă (neplătită, după cum declară acum), fiind fotografiat la aceaşi masă festivă cu Putin.

Generalul favorit al lui Trump, pe care l-ar fi numit chiar Secretar al Apărării, dacă n-ar fi avut nevoie de acceptul Congresului (legea spune că un militar de rang înalt nu poate ocupa funcţii în Administraţie, decât cel mai devreme la şapte ani de la retragere, iar Flynn a intrat în rezervă în 2014), a stat, totuşi, pe scaunul lui Kissinger şi Brzezinski, e drept că pentru foarte scurtă vreme.

Simpla lui demisie nu va închide afacerea. Comisiile senatoriale de specialitate vor să-l audieze – în această chestiune de interes naţional democraţii fiind în consens cu republicanii (care, spre deosebire de Trump, n-au avut niciodată simpatii putiniste).

Citește și: