Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
29511 vizualizări 3 sep 2017

Ghipsul de pe picior, împodobit cu semnăturile vedetelor PSD, la despărţire, l-a făcut pe fostul şef al social-democraţilor, Victor Ponta, să înţeleagă cât de scurtă e viaţa politicianului-atacant, împingându-l, aproape instinctiv, în teren.

„E momentul! Mâine, alături de Daniel şi Sorin (nu vă speriaţi, nu e vorba de Grindeanu), pornim Proiectul #altfel!!! (…) E momentul să oprim criticatul şi comentatul de pe margine - intrăm pe teren pentru că este nevoie de o gândire pe termen lung în această „Mlaştină" care ne conduce acum!”, a spus Ponta.

Bine, fie vorba între noi, poeţii, o mlaştină nu ne poate conduce, ci noi, cu toţii, suntem, într-adevăr, împinşi în mlaştină de guvernele PSD, încă de pe vremea „scriitorului”.

După ce se alintă olecuţă, de genul: „Puteţi să ne susţineţi sau să ne înjuraţi! Important este că nu puteţi să vă faceţi că nu existăm şi că nu este nevoie de ceva #altfel!", omul nostru abordează discursul în notă intens revanşardă: "Nu s-a pus niciodată problema să facă parte din proiect domnul Grindeanu. (...) Fiecare face ce doreşte cu viaţa sa. Eu mi-am ales drumul şi sunt foarte mulţumit de ideea că fac ceva de care să nu îmi fie ruşine. Există compromisuri. Orice politică se face cu compromisuri, dar e şi o limită a compromisurilor şi eu cu domnul Dragnea nu am ce compromisuri să fac şi nu are cu ce funcţie să mă cumpere".

Ei aşi! Păi, în momentul în care l-ai proptit pe Grindeanu, în calitate de secretar general al guvernului-fata-morgana, fixându-l în fotoliul de prim-ministru, ca pe „Cid”, în şaua calului, n-a părut să fie acesta un gest, oarecum, ruşinos?!

Apoi, personal, nu cred că Dragnea ar fi intenţionat, cel puţin în această fază, să-l cumpere cu vreo funcţie pe Ponta. Cumpărarea lui Grindeanu a fost una becaliană: cumpăr, nu atât pentru echipa mea, cât pentru a le slăbi pe celelalte.

N-ar fi fost exclus ca, aşa, fără direcţie şi fără coloană, cum se comportă Grindeanu, odată ajuns în Pro România să fi tras după el întreg lotul Timiş. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, ar fi fost o lovitură pentru echipa lui Dragnea.

În ceea ce priveşte sintagma „Important este că nu puteţi să vă faceţi că nu existăm şi că nu este nevoie de ceva #altfel”, aş menţiona următoarele: toţi duşii din PSD şi-au făcut, la plecare, câte un partid „existent”, iar acum, toate par moarte şi împăiate; cât despre faptul că e nevoie de „ceva #altfel”, cu asta suntem absolut de acord – dar oare cât de altfel se cred domnii ăştia doi, vizavi de grosul PSD-ALDE?!

Eu cred că, în actuala formulă şi cu atare doctrină – Constantin: „Va fi un partid în primul rând de centru, dar şi cu accente patriotice, pentru că niciun om politic nu ar trebui să fie la vârful politicii, la vârful politicii româneşti dacă nu este patriot. Nu vorbesc de un naţionalism extremist, vorbesc de un accente patriotice pe care ar trebui să le aibă fiecare dintre noi” -, formaţiunea în discuţie s-a născut cu deviaţie de sept.

Într-o Europă Unită care, pentru a putea supravieţui, ea însăşi, are nevoie de mult mai multă coeziune, ca să reiei tema „accentelor patriotice”, mi se pare puţin straniu.

Şi atrag atenţia că jocul făcut în ultimul an de coaliţia PSD-ALDE, dar mai ales în ultima perioadă, a fost extrem de patriotic - aproape foarte patriotic -, context în care puterea a tăiat, deja, macaroana opoziţiei patriotice, Ponta-Constantin, aflată în extazul facerii.

În consecinţă, dacă Dragnea nu va fi extras din schemă într-un oarecare orizont de timp, dacă nu va face o greşeală cu urmări grave, la nivel de ţară şi partid, creând, pe cale de consecinţă, un exod din Kiseleff spre România, dacă actualul tandem „generator de putere” va dăinui, e clar că „Pro genitura” s-a născut fără noroc, şi cu cununiile legate…

                                                                                                                            

P.S.(D) Sensibil, cum îl ştiţi, Liviu Dragnea nu a vrut să deranjeze naşterea: „Nu vreau să tulbur lansarea unui proiect politic", a şoptit acesta.

Citește și: