Alina Matis
Alina Matis
13712 vizualizări 13 aug 2012

De când a fost anunţat musafirul american Philip Gordon, la Bucureşti s-a creat o atmosferă de-a dreptul orwelliană - "Hillary e cu ochii pe noi". De ce e vizita emisarului Statelor Unite atât de importantă, când nu face decât să repete ceea ce s-a auzit din UE, iar plimbările prin Europa fac parte din fişa postului său?

În primul rând, Philip Gordon nu a venit la Bucureşti pentru a se informa, pentru a discuta cu toate părţile implicate în războiul politic care a "preocupat" Administraţia Obama. Degeaba s-a bucurat preşedintele interimar astăzi că poate clarifica situaţia. Pentru Gordon, situaţia era clară de când a decis, în mijlocul vizitei pe care o făcea împreună cu Hillary Clinton în Turcia, să vină în România. Gordon a ajuns la Bucureşti cu un singur scop, acela de a transmite un mesaj din partea Statelor Unite, un mesaj foarte clar, care a fost anunţat şi în comunicatul de vineri al Departamentului de Stat şi care a devenit şi mai dur luni seara, la sfârşitul vizitei sale.

Dacă ţinem cont şi de faptul că întâia vizită a avut loc la "garajul" preşedintelui suspendat, şi nu la palatul preşedintelui interimar, am putea spune că SUA au mai transmis un mesaj. În paranteză fie spus, Băsescu nici nu a trebuit să ceară să fie primul pe listă, Ambasada americană l-a înştiinţat că aşa va fi, iar el a aşteptat cuminte, la costum şi cu uniforma de campanie pusă deoparte.

Prezenţa lui Philip Gordon la Bucureşti, ascunsă constant de uşi închise şi de o reţinere ieşită din comun de partea celor vizitaţi, arată că, în ceea ce îi priveşte pe americani, s-a trecut la un nou nivel diplomatic. Dacă, până acum, Statele Unite îşi expediau îngrijorările, cererile şi alte doleanţe prin ambasadorul lor, este clar că Mark Gitenstein a transmis nişte mesaje foarte puternice la DC, din moment ce a primit "întăriri". Nu degeaba a subliniat Philip Gordon luni seară că tot ce zice ambasadorul, "atât public, cât şi privat", vine de la Casa Albă.

Şi totuşi, de ce e îngrijorarea proclamată de americani mai mare decât îngrijorarea lui Barroso, şeful supra-Executivului căruia îi aparţinem? Cu doar câteva ore înainte de mesajul Departamentului de Stat, preşedintele Comisiei Europene s-a declarat iar preocupat de ce se întâmplă la Bucureşti, iar Ponta i-a răspuns scurt că nu are informaţii complete. Când s-au îngrijorat Statele Unite, informaţiile n-au mai fost discutabile.

Mai departe, Gordon nu numai că nu a venit la invitaţia oficialilor români, ci în calitate de emisar special al Administraţiei americane, dar el a fost cel care a dictat toate regulile jocului diplomatic de azi: el a decis când şi cu cine se vede şi tot el a decis cum şi când să transmită informaţiile despre ce s-a discutat dincolo de momentele oportunităţilor de imagine. Până şi comunicatul de presă pe care l-a anunţat stafful lui Băsescu a fost anulat.

Dacă Philip Gordon tocmai l-a băgat pe Traian Băsescu înapoi în Palatul Cotroceni nu putem şti cu certitudine. Un lucru este evident, însă: adjunctul lui Hillary Clinton a reuşit ceea ce nu au reuşit Barroso şi Reding în ultimele luni: să îi facă pe liderii politici de la Bucureşti să spună "ce trebuie", după care să tacă. Cel puţin câteva ore, până la talk-show-urile de seară.

Citește și: