Versiunea Beta

Americanii nu au votat cu punga

de Cristian Tudor POPESCU

Romney s-a adresat pungii şi burţii americanilor. Obama – minţii şi inimii lor, conştiinţei colective.

Romney a încercat să câştige oferind cinism, egoism şi „patriotism” local – ce-mi pasă mie, american, de încălzirea globală, important e să am benzină ieftină la pompă.  Obama a rămas credincios viziunii sale progresiste, altruiste, planetare, centrată pe sănătate, educaţie, energie verde.

Obama a îndrăznit să le ceară americanilor să sufere pentru un viitor mai bun al copiiilor lor,  Romney s-a străduit să le vândă ziua de azi şi pe urmă om mai vedea.

Mitt Romney s-a contrazis pe sine,  uneori şi la distanţă de 24 de ore – putea să se angajeze contorsionist la circ, aşa cum i-a recomandat Bill Clinton – în goana cameleonică după voturi, a încercat să fie pe placul unora şi altora dintre alegători, şi cu slănina în pod şi cu buzele unse,  spectacol al golului său interior. Obama nu şi-a putut îndeplini toate promisiunile din 2008, a făcut greşeli, a dezamăgit pe mulţi, dar nu a minţit niciodată, nu şi-a dat principiile la întors, nu a abandonat calea grea, dar adevărată, pe care a ales-o.

Politica externă a lui Romney, dacă se poate vorbi de aşa ceva în cazul acestui biznismen neprost,  dar îngust la minte, ar fi însemnat, din nou, zăngănitul de arme al Americii în dauna puterii ei bune de a negocia şi aplana conflicte. Obama este, înainte de toate, un om raţional, un intelectual, capabil de măsuri forte, ca în cazul lichidării lui Bin Laden dar niciodată agresiv în relaţiile internaţionale,  neatins de paranoia războiului rece. Cu el la Casa Albă, ca locuitor al Pământului,  mă simt mai liniştit.

Ca român, n-am beneficiat de vreo atenţie deosebită din partea Obamericii.  N-a beneficiat nici Europa, neglijată în favoarea Orientului Mijlociu şi Asiei – Pacific. Dar dacă ar fi câştigat Romney, să ne amintim că el considera posibila prăbuşire a zonei euro o problemă europeană, care nu trebuie să angajeze America, deoarece acolo merge dolarul, nu euro. Poate că, în acest mandat, Obama va schimba macazul faţă de Europa, dar nu cred că am şanse să-l văd în viu la Bucureşti, aşa cum l-am văzut pe Richard Nixon.

Şi totuşi, Barack Obama rămâne preşedintele meu. Victoria lui nu ne bagă nouă, românilor, nimic în pungă. Eu sunt însă, încă o dată, fericit că a câştigat. Fie şi doar pentru că, minunându-mă cum un om educat, cerebral, sincer, cu bun simţ şi bună credinţă poate să ajungă şi să se menţină la vârful politicii, mi-e ceva mai uşor să îndur vulgaritatea, cinismul, minciuna, nesimţirea, ipocrizia marilor noştri învingători politici.


 

 

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

 

 

 

153 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 george 7.11.2012 09:51

daca te uiti mai atent, au votat cu "minoritatile". Obama a fost ales de "unguri".

 
#2 dormi CTP.. dormi cu Crinut 7.11.2012 09:56

sau de cand a zis basescu ca o sa vorbeasca nu mai ai somn? Ai cosmaruri? Te roade.. ei ei.. nu ti-e usor nici tie

 
#3 liviu 7.11.2012 10:01

@george
Esti un rasist jegos. Recunosc, si eu sunt rasist, dar eu discriminez oamenii in functie de culoarea inimii si a caracterului, nu dupa culoarea pielii.

 
#4 angel 7.11.2012 10:34

Fiecare tara are conducatorii care ii merita si reprezinta. America are politicieni mai buni fiindca electoratul e mai bun. Ma revolta faptul ca romanii se plang de politicieni, din moment ce ei insasi, si nu altii, i-au ales si continua sa ii aleaga.
A gresi e omenesc, a persevera in greseala e diabolic.

 
#5 mioara 7.11.2012 10:38

Yes!

 
#6 gamil gamal 7.11.2012 10:39

Am si eu o intrebare.
Daca a cistigat Obama, prietenul nostru Domnul Ambasador Mark Gitenstein, se intoarce inapoi la post ?

 
#7 Jos Guvernescu 7.11.2012 10:41

Sincer, m-am mirat că a câştigat Obama şi nu Romney.
Nu pot decât să mă bucur pentru asta.

Nu sunt aşa de bine informat ca şi dvs. despre cei doi, deci tot ce pot afirma referitor la acest subiect reprezintă o suspiciune, hai să-i zicem „intuiţie”:

Eu cred că Romney a fost ales şi promovat intenţionat ca şi „păpuşă” (puppet). Undeva pe drum însă, cei care l-au împins în faţă au realizat că omul nu e numai cu bolovani pe creier, dar şi imprevizibil şi prea independent, aşa că au lăsat-o mai moale cu el şi l-au lăsat pe Obama să câştige.

 
#8 Michel 7.11.2012 10:45

Nu inteleg de unde atata ignoranta in ceea ce priveste nivelul educatiei si onestitatea lui Obama. Chiar nu isi aminteste nimeni cand a declarat in urma cu patru ani ca unchiul sau a fost printre soldatii care au eliberat Auschwitz-ul? A fost una din cele mai jenante minciuni.

http://voices.washingtonpost.com/44/2008/05/obamas-uncle-and-the-liberatio.html

 
#9 Adormitul 7.11.2012 10:47

Cei cu adormitul asta? Mai da cineva 2 bani pe parerea lui. Asta a uitat ca nu traieste pe vremea lui Ceausescu, ca avem toti interenet si putem usor cauta ce a zis el ieri sau alaltaieri sau saptamana trecuta sau acuma 2-3 ani, pai asta scuipa intr-o zi intr-un loc si a doua zi tot acolo linge de zori (scuze de exprimarea vulgara). Acest om este o rusine a romanilor, a celor care ii fac reclama si se asociaza cu numele si fata lui.

 
#10 paul 7.11.2012 11:01

un absolvent de Harvard Law School, avocat, ca Obama este evident superior unui businessman de talia lui Romney, din pacate a trimis in Romania ca ambasador un ins pus pe afaceri cu un comportament dubios, totusi nu va faceti iluzii in privinta democratiei americane, administratiile promoveaza interesele oligarhiei corporative, mai ales bancare, de acord in privinta calitatilor lui Obama, dar trebuie spus ca SUA nu le pasa de noi deloc, poate sa-i intereseze resursele noastre luate moca, imi pare rau dar cu marii prieteni de peste ocean sunt lamurit, America are doar interese, restul sunt vorbe frumoase

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel