Marian SULTĂNOIU
Marian SULTĂNOIU
1644 vizualizări 7 aug 2017

Nu ştiu exact-exact dacă pe Dragnea îl doare la bască de soarta PSD şi a lui personal sau, pur şi simplu, se consideră foarte bazat. Atât de bazat, încât îl doare şi la başcheţi, de vreme ce nu se sperie deloc de „Apocalipsa lui Ivan”.

Europarlamentarul român, care crede despre el că este, în continuare, pesedist, în timp ce aproape toţi ceilalţi cred că nu, Cătălin Ivan, a revenit pe ordinea de zi a politicii dâmboviţene, cu noi versete din ale sale vechi profeţii:

”Ar trebui să-i ascultăm mai des pe cei care ne votează de ani de zile, indiferent cine a condus partidul. (…) Dacă îl veţi întreba pe Dragnea, vă va spune că toţi cei care ne-au votat sunt alături de el. Aş mai găsi o fărâmă de naivitate în mine ca să-l cred, dar sondajele spun că doar 15 la sută dintre români mai au încredere în el. Şi încă nu a venit toamna...

Rugămintea tuturor este să ţinem partidul unit. (…) În acest moment sunt două forţe care pot rupe partidul. Pe de o parte Liviu Dragnea dă afară din partid sau îi izolează pe toţi cei care nu sunt de acord cu el. Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD este scindat între sud şi restul ţării, între cei veniţi din PRM, PD sau de oriunde din altă parte şi pesediştii vechi. Pe de cealaltă parte, Victor Ponta şi-a creat propriul proiect politic şi încearcă să strângă toţi nemulţumiţii în noul partid. 

Mai pe scurt, ultimii doi preşedinţi ai PSD, mai mult sau mai puţin legitim, par să reuşească acum ce nu au reuşit cei mai înverşunaţi duşmani ai partidului, nici măcar Traian Băsescu, în atâţia ani de lupte dure”. 

Ei bine, asta a durut! Iar din durere s-a născut Ivan. Şi, mai mult, s-a născut proiectul lui, care, dacă mă întrebi pe mine, un pacifist sadea, cred că poate avea un viitor împlinit.

Proiectul pe care îl vom propune în toamnă va fi despre unitatea partidului. Despre un alt mod de a face politică. Despre dialog intern, şanse egale, democraţie internă. Despre tot ce ar trebui să ne unească şi să ne facă mai puternici. Din toamnă vom vorbi despre un PSD al tuturor, şi al celor de lângă Dragnea, tot mai puţini, şi al celor care au construit acest partid, dar mai ales al celor care pot să aducă o viziune nouă în politica românească”, a scris Ivan pe Facebook.

În consecinţă, după eliminarea lui Ponta din partid, urmează izolarea lui Dragnea , până la noi ordine, urmată de instaurarea „pax ivana” în PSD.

Ce simplu pare totul, câtă vreme Cătălin Ivan vorbeşte de dincolo de porţile cetăţii.

E limpede că, pe de o parte, Ponta poate face un număr important de prozeliţi din rândul celor care nu mai văd în Dragnea forţa călăuzitoare a social-democraţiei – prea multe bâlbâieli pe marginea aplicării programului de guvernare, şoapte pe la colţurile clădirii din Kiseleff, cum că liderul actual ar fi blat cu garnitura lui Iohannis, ceea ce-l pune, într-un fel, la adăpost de mâna lungă a legii, o tot mai vizibilă neimplicare – o altă „fugă” în vacanţă, chiar în momentul intrării în vigoare a câtorva OUG, cel puţin nepopulare -, după câteva puseuri dictatoriale, care au aruncat peste gard toate elementele clonţoase din partid.

Bun! Şi, după ce Ponta, deja exclus, aspirator al tuturor celorlalţi excluşi, până la zi, precum şi al cârtitorilor nemulţumiţi, îşi va consolida partidul, ce se va întâmpla?!

Va veni Cătălin Ivan, ca un Mesia şi va propune, cât ai clipi, proiectul lui de unitate în partid? Unitate între cine şi cine? Între cei plecaţi şi cei rămaşi? Între partidul unora şi PSD-ul lui Dragnea - bine, nu „al lui Dragnea”, întrucât liderul actual va fi izolat, nu-i aşa, în doi timpi şi trei mişcări. Între cei din sud şi restul ţării? Între cei veniţi din PD şi PRM şi cei vechi, „seniorii”, „veteranii” partidului, aborigenii; pe ăia mici cu ăia mari, pe cei graşi cu cei slabi…

Şi marmota împacheta ciocolata…

Păi, vede Cătălin Ivan pe vreunul din oamenii lui Dragnea dând cu piciorul privilegiilor de azi, implicit liderului lor, de dragul poveştilor sale plagiate după lucrările lui Vladimir Ilici?

Auzi: „Proiectul va fi despre unitatea partidului. Despre un alt mod de a face politică. Despre dialog intern, şanse egale, democraţie internă. Despre tot ce ar trebui să ne unească şi să ne facă mai puternici”.  

Oare, despre PSD o fi vorbind omul nostru? Şi despre detronarea lui Dragnea de la şefia acestui partid, de către Ivan. Cătălin Ivan?

Citește și: