Lelia MUNTEANU
Lelia MUNTEANU
1816 vizualizări 17 iul 2017


Era tulburător de frumoasă, în inima Djeideh-ului, cartierul creştin al celui mai frumos oraş din lume, o zăreai de departe şi, dacă n-apucai s-o zăreşti, îi auzeai ceasornicul din turn, cântând din sfert în sfert de oră ”Ave Maria”.

Ajungeai, înaintea războiului civil, în faţa porţilor ei, învârtindu-te în labirintul străzilor înguste peste care se revărsa dantela de lemn a balcoanelor, spre care priveau  geamlâcuri colorate. Tălpile ţi se afundau în pâsla istoriei, aerul mirosea a tutun de Latakia şi a fistic.

Catedrala Sfântului Ilie, căptuşită cu marmură galbenă, unde rugăciunile se rosteau în parfumata limbă siriacă, a ieşit de sub molozul războiului civil anul trecut, de Crăciun. Enoriaşii maroniţi, câţi au mai supravieţuit, au sărbătorit atunci Naşterea Domnului ca pe propria lor, chinuită, nădejde între  pustiu şi fum.

Din 2012 până în 2016, Alepul a fost ţinta preferată a ”rebelilor moderaţi”. În primăvara lui 2015, ”moderaţii” au trecut cartierul Djeideh prin foc şi pucioasă. Clopotele bisericilor s-au tras singure, săptămâni la rând. Pe altarul catedralei. păsări cu aripile arse au ciugulit azima Împărtăşaniei.

Zilele trecute, din rana deschisă a sfântului lăcaş, s-a auzit  ”Missa brevis în do minor” al lui Mozart, cântată de orchestra filarmonică din Damasc şi de un cor bisericesc al armenilor. S-a strâns tot cartierul, oamenii s-au aşezat unii lângă alţii, să-i numere Dumnezeu. Finalul Missei – ”Dona nobis pacem” - mai flutură şi astăzi deasupra copacilor amputaţi în care păsările nu se vor mai întoarce niciodată.

 

Citește și: