no author
Victor Rotariu
1547 vizualizări 12 mai 2011

"Băi, avem destule taxe". Acesta este motivul pentru care Guvernul Boc şi partidele care îl sprijină nu vor să mai fie introdusă taxa pe terenul agricol nelucrat, după cum a explicat un oficial al Ministerului Agriculturii.

După ce s-au bătut cu pumnul în piept că ei sunt cei care vor pune din nou pe picioare agricultura, în special prin această taxă, menită să încurajeze folosirea propriu-zisă a terenurilor, bravii politicieni ai Puterii şi-au dat seama, din senin, că sunt prea multe taxe.

De fapt, bravii politicieni au fost vizitaţi de marii dezvoltatori şi de marii patroni care deţin terenuri agricole pe care nu le folosesc. Reprezentanţii acelui 1% dintre proprietari care deţin 90% din suprafeţele nelucrate s-au dus la minister şi i-au cerut s-o lase baltă cu prostiile înaintea unui an electoral. Dintr-o dată, după câteva discuţii cu ei, membrii Guvernului Boc şi-au dat seama că stimularea agriculturii în România e o problemă prea sensibilă pentru a fi atacată acum, deşi au propus măsura încă de acum an. De fapt, măsura există, adică proiectul de lege este gata, doar că e ţinut într-un sertar.

Guvernul care a propovăduit importanţa muncii şi care le-a explicat românilor că totul merge prost pentru că poporul nu munceşte suficient de mult a renunţat să încurajeze munca în agricultură. Discursul ministrului Agriculturii s-a schimbat în mai puţin de o lună. De la "este gata" s-a schimbat în "e greu de implementat, dar vom stimula arenda".

Ministrul ar fi putut veni şi cu argumente, serioase de altfel, în defavoarea impozitării acestor terenuri. Ar fi putut spune, de exemplu, că în România încă nu se ştie care teren aparţine cărui proprietar. Ar fi putut spune, de asemenea, că este dreptul fiecărui proprietar să facă ce vrea cu proprietatea lui, inclusiv să o ţină doar pentru a se uita la ea.
Nu. Ministrul a bâiguit ceva după care a venit cu o altă variantă: încurajarea arendei.

Astfel, nesurprinzător, din păcate, Guvernul Boc a ratat o nouă şansă de a face, în sfârşit, şi ceva bun, în sensul de sănătos pentru economie şi pe termen mediu şi lung.

Citește și: